La constructora OHL gestionarà la nova residència pública de gent gran del barri del Clot

Fa anys que els veïns del barri del Clot-Camp de l’Arpa, a Barcelona, reclamen una residència de gent gran, de gestió pública i amb participació dels veïns, per donar sortida a la demanda del barri. Ara, 13 anys després de reclamar aquest centre, la Generalitat de Catalunya cedirà la gestió de la nova residencia i centre de dia, Alchemika, a una UTE formada per l’empresa Asproseat i la companyia OHL-Servicios Ingesan SA, filial de la constructora OHL, de la família Villar Mir.

Així consta al portal de contractació pública de la Generalitat, malgrat que l’oferta encara no hagi estat adjudicada. De moment, com s’especifica en el web, l’oferta presentada per aquesta UTE és l’econòmicament més avantatjosa i l’administració pública demana ara a aquest conglomerat la documentació que justifica que l’empresa està al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i que disposa dels mitjans que ha promès per gestionar el centre, per tal de poder adjudicar el contracte.

L’Associació de Veïns i Veïnes del Clot-Camp de l’Arpa, després de conèixer que OHL podria ser l’empresa que gestiones el centre, ha fet arribar una carta a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, per demanar-li una reunió urgent, on puguin participar veïns i també l’Ajuntament de Barcelona.

“Volem manifestar el nostre total desacord amb l’adjudicació a una empresa lucrativa com és OHL”, manifesten des de l’associació de veïns i reclamen que la gestió del centre la faci una empresa pública, com havien demanat sempre. “No volem que sigui gestionat per una empresa lucrativa i menys per una tan poc especialitzada”, ha manifestat Miquel Catasus, membre de l’associació a Catalunya Plural.

El problema, per Catasus, no és només que es tracti d’una empresa privada sinó que sigui precisament OHL, una companyia que ha estat involucrada en diversos casos de corrupció i pràctiques fraudulentes. Entre d’altres, el seu president, Juan Miguel Villar Mir, qui va ser Ministre d’Hisenda entre el desembre de 1975 i el juliol de 1976, encara durant la dictadura, apareixia en els “papers de Bárcenas” com un dels constructors que va realitzar donacions il·legals al PP a canvi de contractes públics. Villar Mir també està pendent de la resolució del cas Son Espases, a través del qual el jutge investiga el suposat finançament del PP balear amb Jaume Matas. Més recentment, Mèxic, un dels principals mercats de l’empresa, ha sancionat a OHL amb 3,7 milions d’euros per aportar informació “inadequada” sobre els seus comptes al país.

La resposta de l’Ajuntament

Fonts oficials de l’Ajuntament de Barcelona han declarat a Catalunya Plural que la competència per adjudicar aquest servei és de la Generalitat i que per tant, l’ens autonòmic pot decidir a qui donar la gestió del centre, sense comptar amb l’Ajuntament. Segons l'Ajuntament, l'únic que ha fet els consitòri ha estat cedir el solar per poder fer la construcció del centre. “S’estan promovent canvis des del consitori perquè en la contractació pública es prioritzin entitats socials sense afany de lucre, però la legislació de referència permet fer licitacions com aquesta amb OHL”, manifesten.

Des de l’Ajuntament, asseguren, que també han demanat a la Generalitat poder realitzar aquesta reunió per tal de parlar sobre el tema i explorar la possibilitat de que la gestió, a la llarga, la faci un altre ens. Tot i així, des de l’Associació de veïns consideren que l’Ajuntament no ha fet tot el que podia i per això esperen que “es posicionin i pressionin més a la Generalitat”.

Els veïns reclamen al Govern català, a banda d’aquesta reunió, que es concreti un sistema de participació i control del centre, en el qual hi puguin participar usuaris, familiars i treballadors a més de la Generalitat i l’Ajuntament.

Demanen també que se celebri una jornada de portes obertes on s’informi públicament de tot allò que té a veure amb la residència.