Els onze expulsats del vol Barcelona-Dakar denuncien que se'ls va prohibir viatjar “de manera arbitrària”
“Els que mirem els ulls d'aquest noi vam veure clarament que el que estava passant era inhumà”. Així s'ha expressat aquest dilluns Mikel Basarte, un dels onze passatgers expulsats dissabte passat del vol Barcelona-Dakar en què viatjava un ciutadà senegalès que va ser expulsat d'Espanya després de la protesta d'alguns passatgers del vol.
Els onze passatgers, que van ser identificats per la Guàrdia Civil i es van quedar a terra quan el vol es va enlairar finalment hores més tard, han assegurat que la seva expulsió de l'aparell i la posterior denegació de viatjar va ser “totalment arbitrària” i han demanat explicacions a Vueling, la companyia operadora del vol.
Consultada per aquest diari, una portaveu de la companyia ha explicat que els onze passatgers no van poder agafar el vol que va sortir hores després de la protesta perquè estaven retinguts per la Guàrdia Civil. Així mateix, ha recordat que els passatgers poden posar una reclamació a la companyia si així ho consideren oportú i que poden comprar un altre bitllet per al següent vol Barcelona-Dakar d'aquest dissabte.
Des de Vueling han remarcat que els onze passatgers no estan vetats ni en cap llista negra, i han afegit que, a dia d'avui, la companyia no es planteja accions legals contra ells.
Per la seva banda, Basarte ha assegurat que hi va haver persones que no van dir res que es van quedar sense agafar el vol i altres en contra de la deportació que sí que van poder viatjar. Segons el seu testimoni, desenes de passatgers de l'avió es van aixecar dels seus seients després d'escoltar crits provinents de la part posterior de l'avió. “No vull tornar, je suis malade”, cridava el ciutadà senegalès que es trobava a l'última fila, lligat de mans i acompanyat de dos homes, han relatat els passatgers expulsats.
A prop de l'última fila es trobava una altra de les passatgeres identificades per la policia. Núria Costa ha recordat “l'expressió de sofriment” de l'home que cridava. “Sentim aquesta vulnerabilitat, ens emocionem”, ha dit. “Davant els crits d'una persona lligada de mans, una persona amb un mínim d'humanitat s'aixeca i demana saber què passa. Nosaltres som onze d'elles”, ha afegit Basarte.
Oferiment de mediació
Els passatgers afirmen que no han rebut cap tipus de notificació de la companyia. “De moment s'estan estudiant vies legals i s'està mirant com procedir contra Vueling. Fins ara cap responsable de l'empresa s'ha posat en contacte amb aquestes persones”, ha dit l'advocat Andrés García Berrio, que està assessorant el grup de passatgers expulsats.
“Demanem que no s'incoï cap tipus de procediment administratiu ni penal contra aquests onze passatgers. Volem explicacions”, ha assegurat contundent García Berrio, que s'ha ofert com a mediador entre el grup i la companyia. Segons ha explicat, en cas d'afrontar algun tipus de procediment administratiu, els passatgers podrien haver de fer front a multes d'entre 45.000 i 90.000 euros.
També ha denunciat l'“absoluta falta d'informació del tracte de la companyia cap a ells” i ha afirmat que només es tracta “d'un grup de gent que va demanar explicacions” davant la situació de la persona que va acabar sent deportada. L'advocat, cara coneguda de la campanya a favor del tancament dels CIE, ha recordat que les normes de la policia per procedir a deportacions “permeten sedacions o deportacions en situacions que clarament vulneren els drets humans”.
A més ha avisat d'un vol “de deportacions massives” des de Barcelona a Guinea Conakry previst per al proper 24 de juliol. Segons ell, està previst que viatgin en el vol interns del CIE que van iniciar una vaga de fam fa una setmana.
Els passatgers reunits davant la premsa aquest dilluns pretenien volar cap a Dakar (Senegal) el cap de setmana en un vol de la companyia Vueling que sortia a primera hora de la tarda. No obstant això, van ser expulsats i identificats per la Guàrdia Civil. Va passar després que un grup s'aixequés dels seus seients en protesta per l'expulsió d'un ciutadà senegalès que estava en l'aparell i que, segons els testimonis, cridava visiblement afectat demanant no ser deportat.