L'Ajuntament de Barcelona es mostra prudent davant el nou Banc Expropiat
Prudència. Aquest ha estat el missatge de l'Ajuntament de Barcelona davant la nova ocupació que va protagonitzar aquest dimecres el col·lectiu que gestionava el Banc Expropiat, tapiat a finals de maig. Tal i com van anunciar en un comunicat el dia d'abans, el col·lectiu va publicitar aquest dimecres al vespre la nova ubicació del local que substituirà “temporalment” –la intenció és tornar també a l'antiga seu– el Banc Expropiat: un espai de 168m2 a només uns metres de l'antic banc, al mateix carrer Travessera de Gràcia, número 173. Es tracta també d'una antiga sucursal bancària (Caixa Penedès), d'un particular. Per aquest motiu, tal i com ha destacat el regidor de Gràcia, Eloi Badia, el consistori no podrà intervenir-hi fins que el propietari es pronunciï. “No som jutges”, ha dit Badia.
De fet, Eloi Badia s'ha mostrat partidari de “veure l'evolució de l'ocupació” i limitar-se a intervenir en cas que es reproduïssin els conflictes que van mantenir encesa Gràcia durant tres nits a finals del maig passat. “La principal preocupació del consistori en aquests moments és garantir la normalitat a les festes de Gràcia”, ha destacat Badia, que ha informat que no es reforçarà la presència policial al barri.
El regidor de Gràcia ha tornat a destacar la funció social del Banc Expropiat i ha dit que “no veu una provocació” en la nova ocupació dels activistes. Badia ha assegurat que l'Ajuntament no se sent “pressionat” pel col·lectiu. La relació amb els membres del Banc Expropiat és “correcte”, segons ha dit Badia, que s'ha felicitat pel primer operatiu que van aplicar per a rebaixar la tensió fruït del dessallotjament del passat mes de maig.
Cal recordar que l'anterior govern de CiU va pagar durant un any el lloguer del local ocupat al seu propietari, l'empresari immobiliari Manuel Bravo Solano: 5.500 euros mensuals de diners públics. Un acord desconegut pels ocupes i que va ser cancel·lat un cop va prendre possessió l'actual executiu.
El nou Banc Expropiat, un espai de transició
La ocupació de la nova seu del Banc Expropiat, que el col·lectiu s'ha esforçat a recordar que es tracta d'un espai de transició per “qüestions logístiques”, es va produir el passat 12 d'agost. Però no es va anunciar fins ahir via xarxes socials per evitar una desocupació exprés. El col·lectiu ha deixat passar les 72h necessàries per forçar la possible obertura d'un procediment judicial. De moment el propietari no ha presentat denúncia.
L'espai, una antiga seu bancària anunciada a Idealista amb un cost de lloguer de 2.300 euros al mes, encara no ha estat obert ja que –segons va anunciar el col·lectiu– encara hi estan fent “petites obres” per adequar-lo. El local porta prop d'un any tancat.
El col·lectiu també ha reiterat que aquest lloc és provisional, i que no hi podran desenvolupar la mateixa activitat que a l'antic Banc Expropiat per “qüestions d'espai”. La intenció, des del primer moment, és tornar a l'espai tapiat el passat 23 de maig. “Que la nova seu estigui tan a prop són tot avantatges. Perquè tornarem al Banc Expropiat, aquesta és només una batalla més”, han destacat els activistes.
La notícia sobre la nova seu, prevista per a les 20:30h d'aquest dimecres, es va demorar fins a passades les 22h. Al llarg de la tarda el col·lectiu, actiu a les xarxes, fins i tot havia fet una enquesta sobre quina havia de ser la titularitat de la nova ocupació.