Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona clausura una llibreria neonazi que havia funcionat més de 20 anys sense llicència

Rètol de la llibreria, al barri de Gràcia de Barcelona

Yeray S. Iborra

L'Ajuntament de Barcelona clausura la llibreria neonazi Europa. La llibreria de Gràcia, precintada per una mesura cautelar després d'una operació on van ser decomissats prop de 15.000 llibres negacionistes de l'holocaust, no podrà tornar a obrir a la mateixa localització gràcies al Pla d'Usos del barri: l'establiment portava funcionant més de 20 anys sense llicència, i el nou pla no li permetria optar-ne a una. L'únic precedent d'inspecció d'estat de la llicència que li consta a l'Ajuntament és del 1999. Segons el consistori, es va arxivar per un problema de notificacions. “Les llicències no s'examinen d'ofici”, han destacat fons municipals.

A més de clausurar-la per la via administrativa, l'Ajuntament, segons ha anunciat aquest dimarts el tinent d'alcaldia, Jaume Asens, es personarà, com a acusació popular, en la causa oberta contra Pedro Varela, per la comissió de dos presumptes delictes: associació il·lícita, i un delicte contra els Drets Fonamentals. “La llibreria és una ofensa per a tota la ciutat”, ha afirmat Asens, que ha afegit que “no només s'ordena el cessament de l'activitat sinó que es garanteix la impossibilitat que aquesta llibreria es pugui legalitzar”.

Asens ha recordat que l'administració disposa d'informes policials —aportats al procés judicial— que estableixen que la llibreria era “una activitat secundària on l'activitat principal era la sala de conferències on es feia apologia al nazisme”. La llibreria era, segons l'Ajuntament, “un espai pantalla” i, per tant, no optaria a legalització perquè el Pla d'Usos de Gràcia —aprovat fa dos mesos— “blinda” les zones saturades d'establiments de pública concurrència.

La iniciativa per evitar la reobertura és de l'Ajuntament de Barcelona en coordinació amb el Servei d'Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona. També s'ha compartit informació amb Mossos d'Esquadra. De fet, va ser el mateix Ajuntament que, quan va ser conscient que la llibreria no tenia llicència ho va comunicar al fiscal. Aquesta és per l'Ajuntament una “prova pilot” de la cooperació del consistori amb la fiscalia en accions que fomentin l'odi. Jaume Asens ha recordat que es vol establir un protocol conjunt per evitar que hi hagi nous “espais de difusió d'idees negacionistes i supramacistes a Barcelona”.

Amb l'ordre de cessament la llibreria no podrà seguir funcionant, tot i que es podrà instal·lar a qualsevol altre lloc de la ciutat. L'Ajuntament, arribat el cas, estudiarà la millor fórmula per seguir evitant-ne l'activitat.

La mesura de l'Ajuntament se suma a una querella presentada aquest dilluns pel president de Movimiento contra la Intolerancia, Esteban Ibarra, davant el Jutjat d'Instrucció nº 9 de Barcelona. La querella és contra el llibreter Pedro Varela, a la presó per no poder pagar la fiança per editar i distribuir llibres neonazis, i d'altres responsables de la Llibreria Europa i l'editorial Ojeda, per la difusió de llibres i materials negacionistes i supremacistes.

Etiquetas
stats