“CIE mai més” es llegeix en un grafiti a terra, amb la pintura encara recent, davant la Prefectura Superior de Policia a Via Laietana. Una pancarta amb el lema “Tanquem els CIEs” envolta el flanc esquerre de la inscripció, petites cartel·les amb els noms de Samba Martine, Idrissa Diallo, Alik Manukyan, morts en CIEs, pivoten entre els manifestants. Al voltant de la pintada, es crea un cercle pel qual els més de 300 participants de la protesta, que han baixat des de la concentració de la Plaça Urquinaona, desfilen. Esquivant el sòl humit. Mentrestant, entonen càntics en contra del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE); l'acció forma part de la marxa contra la reobertura del CIE de Zona Franca. Una reobertura prevista inicialment per aquest dijous dia 16 i posposada de manera sobtada pel Ministeri d'Interior.
El centre la Zona Franca de Barcelona romandrà tancat almenys fins a finals del mes de juny, segons ha confirmat aquest dimarts a Catalunya Plural una portaveu del Ministeri de l'Interior. La mateixa portaveu ha adduït “raons tècniques” per a la moratòria, però no ha volgut precisar el perquè del retard de l'obertura en aquests dies de campanya electoral per a les generals del 26J.
Alba Cuevas, de SOS Racisme, ha lamentat abans de l'inici de la marxa contra la reobertura del CIE que el govern central no es mostri partidari al tancament, com sí ho ha manifestat l'Ajuntament de Barcelona o al Parlament català. Aquest dimarts es coneixia que la Síndica de Greuges de Barcelona s'ha postulat en contra de la reobertura del CIE de la Zona Franca en un comunicat.
El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat aquest mateix dimarts que el CIE de Barcelona obrirà “amb tota normalitat” quan “s'acabin les obres” en la infraestructura.
La marxa d'aquest dimarts ha aprofitat per etzibar un “no” clar i rotund a les intencions del ministre, assegurant que la manifestació ha estat només “un pas més” per provocar el tancament definitiu del centre. “Sr. Fernández Díaz, faci les maniobres que vulgui... L'objectiu és tancar el CIE de Barcelona, i també els de la resta de l'Estat”, ha respost la membre de Tanquem els CIEs, Mercè Duch, després d'hora i mitja de manifestació, i ja a la Plaça de Sant Jaume.
Si bé el Ministeri de l'Interior havia tancat de manera temporal al CIE de la Zona Franca a l'octubre de 2015 —a petició d'un jutge de Barcelona— per a realitzar obres per millorar les condicions dels interns del centre, aquests mesos de tancament no han suposat cap benefici per als detinguts, segons Tanquem a els CIEs. De fet, des de la plataforma s'assegura que “segueixen les discriminacions, ja que les expulsions exprés han augmentat”. Cristina Fernández, de Tanquem els CIEs, afegeix que es té constància que, a més, “s'han produït al llarg d'aquests vuit mesos diferents trasllats a altres CIEs de l'Estat, el que incorre en més vulneracions: s'allunya als detinguts dels seus, i es fa més difícil també la comunicació amb els advocats”.
La marxa d'aquest dimarts ha denunciat, una vegada més, les males condicions de vida i les vulneracions dels drets humans que els interns han de suportar per part dels agents de la Policia Nacional; aquestes vulneracions han motivat una campanya per tancar el CIE de la Zona Franca que ja dura 10 anys. La manifestació d'aquest dimarts se suma a d'altres protestes, que s'han vist intensificades els últims mesos: al gener es va realitzar a les portes del CIE un “judici popular” que va decretar el 'no' unànime al centre; el passat mes d'abril una trentena d'activistes es van encadenar al CIE com a protesta. “Un govern en funcions s'ha d'abstenir davant grans decisions com la reobertura del CIE”, es va reclamar en aquell moment, davant les portes del centre de Zona Franca.
La protesta, que discorre amb normalitat i que és vigilada per dues unitats d'antiavalots, rep la mirada passiva d'alguns estrangers. Turistes. D'entre els centenars de persones que caminen, membres dels Iaioflautes i també de formacions polítiques com la CUP, Junts pel Sí, Catalunya Sí que és Pot o ERC.
Poc abans d'arribar a la Prefectura Provincial Superior, el crit que esperona rere el micròfon als manifestants, canvia de veu...
“¡Fu-e-ra, la ley de estranjería!”, crida amb força Almas Wahed, que porta prop de 15 anys a Barcelona, sense papers. Wahed s'ha unit a la marxa, com també ho han fet membres del Sindicat de Venedors Ambulants. “És la lluita de tots, encara que no sé si agafaré més el micro... se m'asseca la gola”, diu Wahed, que està de Ramadà i fins a les 21:30h no podrà beure ni menjar res. Ell pertany a un altre col·lectiu, el de Papers i drets per a tothom, que diumenge dia 19 convoca una concentració a les 17h a la Rambla del Raval.
Wahed agafarà el micròfon un parell de vegades més. “Ramadà, sí... Però cal lluitar”, s'acomiada, mentre creua els braços per darrere de l'esquena i una bossa de plàstic dóna tombs d'un costat a un altre.
Molts altres coincideixen amb Wahed. Aziz Faye, del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que ha pronunciat un parlament a Plaça Sant Jaume al final de la marxa, ho té clar: “Cal unir-se”. Sigui en contra dels CIEs, pels papers o per les condicions laborals.
“Sidil Moctar, és a la presó per negre i pobre. I per rebel”, comenta Faye, que aprofita per recordar la “persecució” que reben alguns col·lectius i que “es manifesta en accions com el desallotjament de l'Espai del Immigrant o detencions com la de Sidil Moctar”. Faye demana la llibertat de Sidil Moctar, empresonat des de finals del mes de maig per una batussa a la Barceloneta per colpejar amb un pal a un agent. Abans de deixar anar el micròfon, recorda: aquest dimecres està prevista una concentració a les portes dels jutjats per demanar la seva sortida de la presó.