El calvari de Carla Mena (identitat protegida) és a punt d'acabar, a mitges. Aquest dimecres agafa un avió de tornada a Xile després de finalitzar els seus estudis de màster a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; se'n va obligada, ja que no ha aconseguit renovar el seu visat, i té un procediment obert que li pot comportar una multa de no menys de 1.000 euros per no disposar de Número d'Identitat d'Estranger (NIE). Carla va ser detinguda el passat 4 de maig i va passar una nit en un calabós per estar indocumentada. No havia aconseguit cita prèvia a l'Oficina d'Estrangeria per prorrogar el seu visat malgrat disposar de tota la documentació requerida.
Mena tenia des de feia un any tota la documentació a punt per renovar el seu visat com a estudiant, però no va aconseguir cita prèvia al servei telemàtic del web del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. El seu és un cas extrem, però no aïllat. “Hi ha moltes persones sense papers perquè no aconsegueixen cita; i si te'n descuides, ho tens complicat”, destaca l'advocat Luciano Banchio de l'Espai de l'Immigrant de Barcelona, i advocat de Mena.
Banchio, membre de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) no és la primera vegada que denuncia una situació com la de Mena. Des del ICAB, de fet, el mateix mes de maig d'aquest any en què va ser detinguda Mena, es va fer arribar una petició –a través del Defensor del Poble– a l'oficina d'estrangeria de Barcelona: persones pendents d'entregar papers s'estaven quedant en situacions irregulars per no aconseguir cita amb l'administració.
Mena va venir a Barcelona a l'octubre del 2014 a cursar un màster en Salut Pública. Estava becada pel govern xilè amb uns 1.300 euros al mes. La solvència econòmica és un dels puntals per aconseguir la renovació del visat, de manera que gràcies als tràmits amb la universitat, va aconseguir el seu permís fins a juny del 2015. Tres mesos abans que arribés la seva data, al maig, va començar a demanar dia i hora a través de l'aplicació i la web d'Estrangeria: “No disponible”. Una vegada i una altra.
A punt de caducar el seu visat va decidir anar a Estrangeria. “Malauradament no et podem atendre aquí, has de fer-ho mitjançant la cita prèvia”. Desesperada per la situació, va demanar –sense fortuna– que el cònsol del seu país intervingués. Finalment va obtenir una data, però al novembre del 2015 a l'Oficina li van respondre que havia caducat el temps per a la seva renovació i que, per tant, no podien donar-li la pròrroga.
Va ser llavors quan Luciano Banchio va interposar un recurs que es va allargar durant mesos. Suficients perquè, al maig d'aquest any, i a punt de lliurar el seu treball de fi de màster, Mena fos detinguda i portada a un calabós en el qual va romandre 13 hores.
Un diumenge, a la rambla del Raval –al costat de casa seva– la policia li va demanar els documents. No tenia sobre els recursos interposats pel seu advocat, de manera que, indocumentada, li van dir que havien de portar-la a la comissaria. “Em van prendre les dades, era cap a l'una del matí d'un diumenge. No vaig poder trucar l'advocat a aquelles hores. Amb tota l'angoixa vaig passar la nit allà. Em van registrar com a un delinqüent i em vaig veure en una cel·la de tres per tres metres tot i que volia arreglar la meva situació des de feia un any”, recorda Mena, poques hores abans de partir a Xile. “El que em va passar és molt seriós, però hi ha casos pitjors... Al meu costat hi havia un noi al calabós amb una situació similar a la meva... Ell ni tan sols parlava castellà”, afegeix.
Cap a la 13h de l'endemà a la detenció, va ser alliberada i informada que se li obria un procediment que podia comportar una multa de 1.000 euros. Luciano Banchio va presentar un altre recurs, aquest cop en l'àmbit judicial, per esquivar aquesta multa i per reparar els perjudicis a la seva clienta: l'estudiant va haver de renunciar a un vol ja comprat per un voluntariat al Marroc per no tenir NIE. Ara, Carla és a punt d'abandonar el país: sense visat, i sense saber si a més haurà de pagar o no.
¿Col·lapse a Estrangeria?
Segons informa Luciano Banchio, són múltiples els casos de persones que entren en una cruïlla burocràtica per no aconseguir cita prèvia a temps amb l'administració. La denúncia la recolza l'Espai de l'Immigrant de Barcelona, que també explica que el missatge més concorregut aquests dies a la web de la subdelegació del govern a Catalunya segueix sent “no hi ha prou cites disponibles”.
“La de Barcelona és la província que més peticions de cites rep, i ja a l'estiu es va col·lapsar”, diu Luciano Banchio que, dins de l'ICAB, ha seguit la problemàtica amb les cites dels últims mesos. El mateix advocat destaca que, davant la desinformació en els procediments, algunes persones –les més privilegiades– acaben acudint als professionals perquè els ajudin, com va ser el cas de Mena. “Els immigrants segueixen sense tenir informació, a Estrangeria et diuen que pots presentar en qualsevol registre. Hi ha moltes vies obertes i al final no accedeixes per desinformació”, matisa.
Per contra, subdelegació del Govern a Catalunya responia a l'ICAB el passat mes de juny que en relació a les expedicions de targetes d'estrangers i autoritzacions de retorn s'havia “solucionat el problema” i que per a la resta de tràmits s'havia augmentat la jornada a 26 funcionaris.
Aquest dimecres, l'oficina d'estrangeria ha fet arribar una nova circular a l'ICAB on destaca que es permet als familiars de residents comunitaris demanar cita encara que tinguin vençuts els seus terminis. “La resta, arrelament i reagrupament familiar, segueixen igual... Cal demanar cita. En principi es deixen més recursos per a les cites des de Estrangeria... Caldrà veure si en la pràctica passa una cosa”, afegeix Banchio.
La subdelegació del Govern ha informat a Catalunya Plural que, només del 28 de setembre a l'1 d'octubre, s'han donat més de 4.000 cites. No disposen, això sí, del nombre de peticions. “Tot funciona amb normalitat”, tanquen.