L’alcaldessa Ada Colau ha acusat avui, de nou, la debilitat del seu govern en el plenari de l'Ajuntament de Barcelona. Els seus dos principals socis, ERC i PSC, li han recordat la seva dependència amb dos gestos més que simbòlics. Primer, li han donat l’esquena en el suport a les ordenances fiscals i, després, li han fet costat —juntament amb la CUP— en l’aposta per revertir el superàvit en polítiques socials. Amb aquest gust agredolç, Colau surt del ple amb la necessitat de reforçar els seus equilibris polítics i amb la incertesa de la viabilitat d’un pacte d’estabilitat amb socialistes i republicans.
La sessió ha començat amb un dur revés per al govern que lidera Colau. Les ordenances fiscals no han prosperat tal i com estava previst en el plenari d'aquest divendres. Les noves taxes, que incloïen una congelació de l'IBI i l'increment de bonificacions i subvencions per als col·lectius més vulnerables com a mesures més destacades, han caigut de l'ordre del dia perquè ni PSC ni ERC donen suport al projecte presentat pel govern municipal.
Com ja s'havia posat de manifest a la comissió d'Hisenda, ha estat els grups de l'esquerra els que recelen més de les ordenances, que hauran de continuar negociant-se. La portaveu del PSC a l'Ajuntament, Montserrat Ballarín, ha anunciat que hi estaven en contra perquè són “conservadores i continuistes”. Mentre que des d'ERC, Alfred Bosch ha anunciat que, d'haver-se votat, s'hi abstindrien perquè “no són prou progressistes ni progressives”.
Davant del cop de volant que ha donat el plenari, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha comparegut d’urgència davant dels mitjans. “No ha estat possible entendre’ns amb l’oposició”, ha admès el número dos de Colau, que s’ha donat un marge de dues setmanes per convocar un nou ple extraordinari i poder aprovar unes noves taxes fiscals “més justes”.
Sobre la retirada de l’ordre del dia, Pisarello ha justificat la decisió del govern municipal: “no ens podíem permetre que l’IBI seguís pujant”. El tinent d’alcalde ha explicat que el text presentat inicialment per BComú era “prudent i de mínims” i que tenia com a punt nuclear “deixar de penalitzar les classes populars amb una congelació de l’IBI”. La fiscalitat vigent és la mateixa des del 2012, l'últim any en què es va renovar, pactada entre el govern de CiU i el PP. Des de llavors, s'ha prorrogat de manera automàtica i sense passar pel ple.
Com ja havia passat en l'anterior plenari, l'oposició ha acusat aquest divendres a Colau de manca de diàleg, en aquest cas a l'hora de negociar les ordenances fiscals. La regidora de CiU, Sònia Recasens, ha constatat que es tracta de la “primera gran derrota” de BComú que, segons Recasens, constata “incapacitat i incompetència a l'hora de trobar consensos”.
ERC, PSC i la CUP fan costat a Colau en l'aposta per revertir el superàvit
ERC, PSC i la CUP fan costat a Colau en l'aposta per revertir el superàvitEn canvi, el ple de l'Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda amb els vots favorables d’ERC, el PSC i la CUP a la iniciativa de destinar 96 milions de superàvit a polítiques socials. El govern municipal i el PSC ja havien anunciat aquest dimarts un acord que facilitava la seva aprovació, al qual s’ha sumat ERC i la CUP. Es tracta d'un paquet de 11,7 milions d'euros en polítiques socials i que consisteixen en plans d'ocupació, finalitzar l'ampliació de l'hospital del Mar i un fons de suport al petit comerç.
CiU, que arribava al ple més enfrontada que mai amb l’Executiu de Colau –arran de la presumpte gestió irregular d’Antoni Vives al front de Barcelona Regional— s’ha oposat a la mesura. També ho ha fet Ciutadans, que ha insistit en què només un 17% del pressupost anirà a polítiques socials, i el grup del PP, que li ha retret a Colau “polítiques populistes”.
Revés a la moratòria hotelera de Colau
Revés a la moratòria hotelera de ColauEl grup municipal de Ciutadans ha aconseguit l'aprovació d'una proposta, amb els vots favorables d'ERC, PSC i CiU, per deixar sense efecte la moratòria sobre les llicències hoteleres als districtes amb menys pressió. És el cas de les Corts, Sarrià–Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. La líder del partit taronja, Carina Mejías, ha acusat a Colau d’aplicar la mesura sense conèixer la normativa: “Els donem l’oportunitat de rectificar”.
La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha defensat la mesura i ha recordat que “és temporal”. Sanz entén que, fins ara, la suspensió ha permès obrir un debat sobre el model turístic de la ciutat i ha convidat als partits a sumar esforços. La mesura suposa un revés per a Colau, que havia fet de la moratòria una de les seves principals banderes de gestió. Paradoxalment, el PP s'ha abstingut per trobar la mesura insuficient; mentre que la CUP ha votat en contra, juntament amb el partit del govern, BComú.
Se’n va Viejo, entra Badia
Se’n va Viejo, entra BadiaUna de les notícies del dia del plenari ha estat la renuncia de Raimundo Viejo al càrrec de regidor per incorporar-se a la candidatura de confluència d'esquerres que concorrerà a les properes eleccions generals. El fins ara regidor del Districte del Districte de Gràcia, que en prou feines ha arribat als cinc mesos de mandat, serà rellevat per Eloi Badia, el número 12 de la candidatura que va portar a Ada Colau fins a l’alcaldia de Barcelona. Badia prendrà possessió del càrrec en els propers dies.
Segons ha comunicat l'Ajuntament, la marxa de Viejo es fa seguint el compliment del Codi Ètic del grup municipal de BComú, que preveu que els seus membres no tinguin duplicitat de càrrecs institucionals. La tinenta d’alcalde Laia Ortiz assumirà de forma provisional les àrees d’Educació i Universitats, mentre que Gala Pin es farà càrrec, també de forma provisional, del Districte de Gràcia.