La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

TMB va gastar gairebé 9.000 euros en informes per justificar mantenir ocults els seus sous i càrrecs

Incomplir la llei de transparència té un preu, i no només per la qualitat democràtica de les institucions. TMB, l'empresa pública de transports de Barcelona, ha gastat almenys 8.791 euros en informes jurídics externs, encarregats per justificar la posició de l'empresa en la línia de mantenir ocults els sous i noms dels seus càrrecs.

Els tres informes, els expedients de contractació dels quals ha tingut accés aquest diari, es van encomanar a dos despatxos d'advocats entre el maig i el setembre de l'any passat, en ple litigi jurídic de l'empresa amb la Comissió de Transparència (GAIP) sobre la revelació de noms i sous del personal fora de conveni de TMB.

L'empresa buscava arguments jurídics per rebutjar la sol·licitud d'accés a la informació pública que, d'acord amb la llei, havia realitzat aquest diari al febrer i ho havia elevat a la GAIP a l'abril. Tot i la inversió de diners públics en opacitat, la GAIP va acabar donant la raó a Catalunya Plural.

El primer dels informes jurídics externs va ser encarregat el 18 de maig al despatx barceloní de Tornos Advocats, del catedràtic de Dret Administratiu per la Universitat de Barcelona Joaquín Tornos Mas, jurista vinculat al PSC. El responsable de l'Àrea Jurídica de TMB, Albert Casanovas, li va sol·licitar un dictamen per determinar “el grau de subjecció de l'empresa a la llei de transparència”, considerant “la naturalesa jurídica de TMB”. Casanovas es refereix al fet que TMB és una empresa de capital públic però amb forma de societat mercantil.

L'informe va ser enviat pel despatx Tornos Advocats el juny del 2016, cobrant a canvi 6.050 euros, incloent-hi l'IVA.

El 6 de setembre, l'Àrea Jurídica de TMB va tornar a reclamar un informe al mateix despatx, en nom del conseller delegat Enric Cañas (Bcomú). En aquest cas, preguntava sobre una de les resolucions que la Comissió de Transparència (GAIP) havia emès sobre el cas, en què retreia a l'empresa haver publicat directament a la seva web els noms de la seva cúpula en comptes de lliurar-los al mitjà que li reclamava. En aquest cas, TMB buscava argumentació jurídica sobre la publicació d'aquests noms i sous, i la seva adequació a llei de Protecció de Dades.

Aquest segon informe va ser elaborat pel mateix advocat, Joaquim Tornos, cobrant per ell 1.815 euros, IVA inclòs.

Per aquelles dates, l'Àrea Jurídica de TMB també estava preocupada per la destrucció de dades de caràcter personal dels seus treballadors. Era d'un dels arguments que havien al·legat davant la GAIP per no revelar les dades que se li reclamaven des de 2007, assegurant que no coneixien el parador d'arxius anteriors a 2011. Però aquest argument podia ocasionar a l'empresa problemes d'un altre tipus, si la destrucció de documents que suggerien no havia respectat la llei d'arxius i patrimoni documental.

Així que Casanovas va tornar a demanar un informe, aquest cop a un altre despatx, Audiservicios Asesores, perquè l'informés sobre durant quant de temps havia de conservar les dades dels seus treballadors i, per tant, des de quin termini havia de donar-hi accés. En aquest cas les factures van ser dos, de 382,5 euros cadascuna, que en total i comptant l'IVA ascendeix a treballs per 926 euros. L'informe es va emetre el 14 de setembre.

Ocultació de les factures des del desembre

Coneixent l'existència d'aquests informes jurídics externs, aquest diari va reclamar formalment accés als seus expedients de contractació, amb les seves respectives factures, el 28 de desembre del 2016. L'empresa, però, es va negar a lliurar aquesta documentació, malgrat que la llei de transparència l'obliga no només a donar accés davant una sol·licitud sinó a publicar a la seva pàgina web els imports de tota la seva contractació menor.

Davant la negativa de l'empresa a complir la llei de transparència, aquest diari va sol·licitar, un cop més, l'arbitratge de la GAIP. Aquesta comissió va reclamar explicacions a l'empresa, que va acabar donant les factures dels dos primers informes. No obstant això, respecte al tercer encàrrec, TMB va demanar a l'empresa Audiservicios un certificat sobre l'existència de la factura, certificat que va aportar a fi de seguir ocultant la factura.

Tornos i els informes per a organismes públics

Els dos primers informes van ser encarregats al despatx Tornos Advocats, i estan signats per Joaquín Tornos, catedràtic de Dret Administratiu per la Universitat de Barcelona, president de la Comissió Jurídica de la patronal catalana Foment del Treball i vinculat al PSC. El 2013, l'advocat va ser una de les persones triades pel llavors secretari del PSC, Pere Navarro, per explicar a Madrid la seva proposta federal. Posteriorment, el 2015, Pedro Sánchez ho va triar per formar part del seu consell d'experts per a la reforma constitucional del PSOE.

En l'extens currículum de Tornos figura a més haver estat president del Consell Consultiu de la Generalitat, l'antecessor de l'actual Consell de Garanties Estatutàries. El catedràtic va arribar a aquest càrrec el 2005, durant el govern del PSC, després d'haver format part de l'organisme durant diversos anys, a proposta del mateix partit. No obstant això, Tornos dimitiria de la presidència al març dle 2006, per la polèmica suscitada per l'encàrrec de quatre informes al bufet Advocats Associats SL, del qual Tornos era soci.