Colau sotmetrà al ple municipal la política de símbols de l'Ajuntament de Barcelona

El grup Municipal de Barcelona en Comú sotmetrà al ple la decisió sobre la política de símbols a aplicar a l'Ajuntament de Barcelona. Ho farà un cop hagi reformat el reglament de la corporació. L'alcaldessa Ada Colau ha emès un comunicat en el qual afirma que la retirada feta en el seu dia del bust de l'anterior rei “no representa cap actuació contrària a l'ordenament jurídic”, atès que ell “ja no és rei des de juny de 2014”. A més, Colau assegura que l'Ajuntament va sol·licitar diverses fotografies de l'actual monarca per a regularitzar la situació, sense que s'hagi rebut resposta a la petició municipal. “És sorprenent que la Delegació del Govern no s'hagi preocupat per aquesta situació durant l'últim any i només quan des del Govern municipal es corregeix una evident anomalia, es respon amb un requeriment del tot impropi”, diu la missiva.

En qualsevol cas, la pretensió de l'alcaldessa i del seu equip de Govern en general és que sigui el Ple qui es retrati sobre la simbologia que ha de presidir les instàncies del consistori. Sempre, “en l'exercici de la potestat normativa que l'ordenament jurídic reconeix a l'Ajuntament de Barcelona i pel que fa a la singularitat històrica i de capitalitat de la ciutat, així com als principis de legalitat, democràcia, neutralitat religiosa i ús no partidista”, esgrimeix en el comunicat.

La qüestió de la simbologia ha estat aprofitada per la dreta mediàtica per carregar contra el nou equip de l'Ajuntament de Barcelona. Des d'una concepció conservadora es voldria, segons fonts municipals, obrir un cert enfrontament que permetés tapar les actuacions més significatives del pla d'emergència social empès des del nou equip de govern.

Amb la nova decisió, Colau planteja un doble repte. Per un costat que cadascú es posicioni en relació amb els símbols, però ho emmarca en l'autonomia municipal, especialment la que emana de la Carta Municipal, que dóna a Barcelona una llibertat normativa que permet escollir aspectes com la simbologia i l'organització interna.

En diverses ocasions, des del nou equip de govern s'han marcat distàncies de la tradicional política d'imatge que ha seguit fins ara el consistori. Així, es voldria també reflectir la pluralitat que existeix a la ciutat amb actuacions que honorin, per exemple, personalitats vinculades amb el republicanisme, les organitzacions populars i el laïcisme.

El Partit Popular ha intentat en tot moment agafar la bandera de la imatgeria monàrquica a Barcelona. Així, després que fos retirat el bust de l'anterior rei dels espanyols, en una acció directa, va intentar posar un retrat reial en el lloc on hi havia la figura de l'anterior mandatari.