La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

Jaume Collboni i Carmen Andrés s'enfrontaran en la segona volta de les primàries del PSC per l'alcaldia de Barcelona

Els candidats Jaume Collboni i Carmen Andrés han passat aquest dissabte el tall i seguiran en el procés de primàries obertes del PSC per ser candidats a l'alcaldia de Barcelona. Els guanyadors han obtingut 2.639 vots i 1.702 vots respectivament. El total de paperetes emeses ha estat 7.400, en 30 col·legis electorals. Segons les dades ofertes pel partit, la candidatura lidera per Jordi Martí ha quedat tercera, amb 1.615 vots, quarta la de Laia Bonet, amb 1.102 vots i en últim lloc Rocío Martínez-Sampere, amb 589.

Els dos candidats que han passat el tall, Collboni, el més proper a l'aparell, i Andrés, provinent de les bases, es batran en la segona volta de les primàries, que tindrà lloc el proper dissabte dia 5, ja que, tal com preveia el reglament, cap de les dues candidatures ha superat el 40% del total amb una diferència major del 10% amb la següent.

El resultat d'aquestes primàries obertes han evidenciat que els candidats més pròxims a l'organització i que més recursos econòmics han emprat en les seves campanyes han aconseguit mobilitzar major nombre de votants a favor. Mentrestant, les campanyes destinades a atreure votants de fora del partit, com la de Jordi Martí, de marcat caràcter sobiranista, no han aconseguit quedar entre els dos primers. Malgrat que la coordinadora de la Comissió Organitzadora, Lourdes Muñoz, ha qualificat aquestes primàries com “èxit”, la xifra de participants -7.463- es queda per sota del cens de militants i simpatitzants del PSC a Barcelona, de prop de 10.000 persones.

Segons les dades ofertes pel PSC, del total de 7.463 votants, 1.462 haurien estat militants, 797 simpatitzants i els 5.204 restants, fins a un 70%, serien ciutadans que no figuraven en censos del partit. També s'ha subratllat la participació de persones que no poden votar en altres comicis, bé per no estar nacionalitzades, bé per tenir menys de 18 anys. Tots els barcelonins majors de 16 anys i amb més de dos anys de residència en cas de ser migrants estaven cridats a votar en aquest procés de primàries.

Acusacions d'irregularitats

La jornada de primàries municipals ha estat entelada per les acusacions de falta de neteja. Des del matí, diversos usuaris de xarxes socials han advertit que s'estaven lliurant paperetes a migrants d'origen pakistanès als voltants del punt de votació del Raval, al carrer dels Àngels. Catalunya Plural ha pogut confirmar que diverses persones es trobaven als voltants de la plaça del MACBA repartint vots a nombrosos grups, de fins a 20 i 30 persones.

Una de les persones que repartia paperetes ha reconegut, sense identificar-se, estar fomentant el vot a una candidatura determinada que no ha volgut especificar, però ho ha justificat assegurant que “molta gent que ve no sap a qui votar”. Les candidatures no poden demanar el vot el mateix dia de la votació a l'estar prohibit expressament pel reglament.

El secretari general del centre islàmic Camí de Pau, Mohammad Iqbal, que va romandre diverses hores davant del punt de votació del Raval, va assegurar a aquest mitjà que des del seu centre no s'havien repartit paperetes durant la jornada i que “només havien prestat euros” a qui l'hi havia demanat, perquè moltes de les persones que s'acostaven a votar no sabien que el pagament d'un euro era preceptiu.

És destacable que moltes de les persones d'origen pakistanès que esperaven a la cua del punt electoral de Ciudat Vella, preguntades per Catalunya Plural, van assegurar estar il·lusionades “per poder votar per primera vegada” i van negar haver estat cridats per anar. Molts d'ells, a més, van destacar qualitats de diferents candidats. Només dos dels aspirants havien fet campanya entre les associacions de migrants i islàmiques de Ciutat Vella, la de Jaume Collboni i la de Laia Bonet.

Preguntada per aquestes suposades irregularitats, Lourdes Muñoz ha assegurat que “no hi ha cap queixa formal” i ha demanat que si algú coneix les irregularitats les faci constar a l'Autoritat Electoral.