Mas, davant la comissió de frau: “El que va explicar Pujol no té res a veure amb CiU, el Govern o amb mi”

Artur Mas ha comparegut aquesta tarda a la comissió parlamentària d'investigació sobre el frau per explicar el seu paper en els governs de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Durant la seva compareixença, el president ha afirmat, per enèsima vegada, que la confessió de Pujol és un tema d'“estricta esfera familiar” i l'ha deslligat de la seva activitat política com a president. “El que va explicar Pujol no té res a veure amb CiU, el Govern o amb mi”, ha assegurat Mas, que ha assegurat que va conèixer la confessió de l'expresident el mateix matí en què la va fer pública, el 25 de juliol de l'any passat, quan Pujol es va reunir amb ell.

Mas ha acudit a la comissió Pujol traient pit sobre les mesures de “regeneració i transparència” impulsades pel seu govern. “Hem millorat substancialment la transparència en l'últim any i volem continuar sent líders en això”, ha explicat, després de referir-se a la llei de transparència, aprovada l'any passat, i el portal de la transparència, on apareixen els sous, remuneracions i canvis patrimonials d'alts càrrecs i personal de confiança de la Generalitat.

A més, el president ha fet una defensa tancada de la seva actuació en el cas de les ITV i de la seva intervenció davant empreses en procés de deslocalització. “Vam actuar per salvar els llocs de treball que perillaven i vam fer amb el cap ben alt perquè és la nostra tasca”, ha assegurat Artur Mas, que ha explicat que governs anteriors ho van fer igual i CiU els va recolzar. El president es referia veladament a l'acusació del fiscal contra Oriol Pujol, que assegura que va actuar com a aconseguidor entre Mas i empresaris perquè el president intervingués.

L'actual president va ser conseller de la Generalitat entre l'any 1995 i 2003, durant dues legislatures seguides, quan va ocupar tres carteres: la de Política Territorial i Obres Públiques, entre 1995 i 1997; la d'Economia i Finances, entre el 1997 i 2001, i la de conseller en cap, entre 2001 i 2003. El seu predecessor a la conselleria econòmica va ser Macià Alavedra, detingut el 2009 i acusat de cobrar comissions en el cas Pretòria.

El president de la Generalitat havia estat reclamat fins a quatre ocasions a la comissió del frau, però ERC sempre havia bloquejat la seva compareixença. Els de Junqueras van canviar de criteri poc després de reafirmar el seu pacte de legislatura amb CiU, pel que Mas es va comprometre a celebrar eleccions el proper 27 de setembre i els republicans van accedir a aprovar els pressupostos. Un cop lligat l'acord, el grup d'Esquerra va forçar la presència de Mas a la comissió Pujol, cosa que va malament en les files convergents. El conseller de presidència Homs va arribar a acusar ERC d'anar contra les plebiscitàries en cridar el president a la comissió d'investigació.