Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú espera poder culminar la construcció del seu nou partit per l'abril del 2017

Pablo Iglesias, Ada Colau i Xavier Domènech durant un acte a l'Hospitalet

Arturo Puente

El nou partit dels 'comuns', que agruparà les actuals candidatures municipalistes de l'entorn de Colau, ICV, EUiA i Podem, ha d'estar llest per llançar-se a la competició electoral l'abril del 2017. Aquest és el calendari, sempre aproximat, que manegen els arquitectes del nou espai, on està marcada l'assemblea fundacional com a principal fita, i que no hauria d'anar molt més enllà de la primera setmana del proper abril.

Aquest dilluns el partit presentarà el centenar de noms que formarà el seu grup impulsor, a més del manifest de llançament. Aquest grup, amb marcada presència de membres d'En Comú però també de la resta de partits i de figures independents lligades a les esquerres catalanes, tindrà com a encàrrec principal pilotar el procés participatiu, batejat provisionalment amb el nom d''Un País en comú', que ha de resultar en els diferents documents fundacionals.

Entre els noms que han transcendit d'aquest primer grup hi ha persones amb trajectòria com Vicenç Navarro, Arcadi Oliveres o Joan Subirats, polítics en actiu com la diputada Lucía Martín i els regidors Xavi Matilla (Terrassa) i Elisenda Alemany (Castellar del Vallès), i persones del món acadèmic, com la doctora en Història Contemporània Paola Lo Cascio, la vicedegana de Relacions Institucionals de la Facultat de Ciències Polítiques de la UAB, Sara Moreno o la doctora en sociologia Aina Tarabini.

I, entre tots ells, la destacada figura de Xavier Domènech, que exercirà com a portaveu. Malgrat el rebuig del partit d'entrar ara en aquest debat, sobre la seva figura recauen totes les mirades per convertir-se en el candidat a la presidència de la Generalitat. Els partits que estaran a la formació des bon començament, ICV, EUiA i Podem, de moment, també aportaran els seus quadres, que completaran prop de la meitat de la llista de impulsors.

Procés participatiu a partir del gener

El procés participatiu que ha d'establir els fonaments de la nova organització començarà gairebé amb el nou any i es preveu que s'estengui uns dos mesos. En els seus debats té el repte d'anar perfilant qüestions que susciten enceses polèmiques, com la forma que prendrà l'espai, confluència, coalició o altres, quin ha de ser el futur dels partits impulsors o quina estructura organitzativa ha de tenir. Partits, confluències, candidatures i independents han mostrat fins ara opinions divergents sobre aquesta qüestió, i si alguna cosa tenen clar a la sala de màquines de la nova formació és que no estrenaran el partit amb una guerra interna.

Per això l'ordre dels debats que el nucli impulsor ha plantejat començarà amb el debat ideològic, on les bases comunes ja estan assentades, i després s'endinsaran en l'organitzatiu. L'esquema és molt similar al seguit en la formació de Barcelona en Comú, amb la dificultat afegida que, en aquesta ocasió, la suma de les parts no només ha de ser multiplicatòria en l'àmbit electoral sinó fundar una organització.

També serà el procés participatiu el moment en què s'haurà d'estendre la proposta del nou partit pel territori, amb el repte d'articular bases en els principals nuclis urbans catalans. Durant els últims mesos alguns grups d'arrel municipal han estat treballant amb vista a la conformació del nou subjecte, com el de Lleida o Vila-Seca.

El Vistalegre català

L'assemblea constituent arribarà entre finals de març i primers d'abril, un parell de mesos després del “Vistalegre II”, el Congrés de Podemos que redreçarà el rumb dels morats a nivell estatal. Els comuns s'han donat dos mesos d'espai perquè els encesos debats en el si de Podemos afectin el menys possible la construcció del partit català. Els de Domènech han apostat per la neutralitat en el debat entre Iglesias i Errejón, tot i que les tesis emanades de l'ajuntament barceloní sempre han estat més favorables al segon.

De cara a fora, el nou partit català provarà de mantenir l'actual relació de col·laboració amb Podemps. Però, en el pla intern català, a la relació amb Podem el més calent és a l'aigüera. Podem ha dut a terme el seu propi procés intern de debats, l'anomenada 'Marea Morada', on els seus cercles s'han decantat per no dissoldre's a la nova organització. En un sentit semblant es posicionen ICV o EUiA.

Aquests seran els assumptes més espinosos que s'hauran de resoldre al Vistalegre català, encara sense data fixa. Un altre assumpte que es decidirà en aquest esdeveniment, de fons molt més lleuger, és el nom de la formació. Malgrat que 'Un País en Comú' serà la denominació del procés participatiu i amb la qual es presenti l'espai, 'Catalunya en Comú' es manté com a possibilitat estudiada i probable.

Etiquetas
He visto un error
stats