Les condicions d'ERC i la negativa de la CUP posen difícil a Colau els pactes de govern
Barcelona en Comú segueix a la recerca de pactes per reforçar el seu govern en minoria amb 11 regidors, a 10 de la majoria absoluta. En els darrers dies s'han trobat amb ERC, PSC i la CUP per buscar punts d'entesa que permetin aplicar el seu programa per a la ciutat amb estabilitat, però de moment, no ho tenen fàcil. La CUP ja els ha deixat clar que no entrarà al govern de Colau i Esquerra ha reforçat les seves exigències.
Esquerra i el PSC van mostrar des del primer moment la seva predisposició a trobar acords amb els de Colau, però la situació amb els republicans es va complicant per moments. En dues reunions, ERC i BComú han trobat consensos pel que fa als respectius programes i les propostes de transparència i rendició de comptes. No obstant, no han trobat l'encaix pel que fa al procés sobiranista. Els d'Alfred Bosch demanaven un compromís clar per la independència i BComú buscava una proposta que els pogués satisfer.
El president d'ERC Oriol Junqueras ha volgut marcar l'agenda aquest dilluns i ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que Colau hauria de sumar-se al full de ruta independentista perquè la formació doni suport al seu govern municipal. El text estableix els passos acordats per CiU i ERC, amb el suport de l'ANC, cap a la independència, partint de les eleccions “plebiscitàries” que convocarà Artur Mas per al setembre. Aquesta exigència s'allunya radicalment dels postulats de BComú, que es referma en el seu compromís pel dret a decidir però té en el seu si posicions enfrontades sobre la independència de Catalunya.
Desfeta amb la CUP
Desfeta amb la CUPAmb la CUP, la formació que podria semblar més propera a BComú, tenint en compte que es van plantejar presentar-se conjuntament, és amb qui està més clar que no hi haurà una entesa. Les dues formacions no es van trobar fins aquest dilluns, però abans d'això la CUP va expressar des de diversos altaveus que no entraria al govern municipal i faria oposició. Això es va confirmar a la trobada de dilluns, després de la qual Barcelona en Comú va emetre un comunicat en què deia que “respecta aquesta decisió que considera la pèrdua d’una oportunitat per fer de Barcelona una ciutat més justa, menys desigual i més participativa”.
Suport amb reserves al Mobile World Congress
Suport amb reserves al Mobile World CongressLa tensió entre Barcelona en Comú i la CUP s'ha evidenciat un cop més aquest dimarts amb la presència d'Ada Colau a la formalització de la proposta d'oferta per mantenir el Mobile World Congress a la capital catalana fins 2023. Tots els grups electes han acudit a la signatura de l'alcalde, Xavier Trias, a excepció de la CUP, que va declinar la invitació perquè considera inacceptable que no s'hagi fet un debat previ sobre el model de congrés.
Barcelona en comú ja havia deixat clara durant la campanya electoral la seva posició favorable respecte a la celebració d'aquesta convenció a la ciutat, cosa que consideren compatible amb el “compromís de millorar les clàusules de contractació” dels seus treballadors i amb que “els beneficis repercuteixin en el conjunt dels veïns de la ciutat”.
De fet, la comitiva d'BComú -així com la dels altres partits- s'ha topat a l'entrada de l'Ajuntament amb una protesta dels vaguistes de Movistar, que s'oposen a la signatura. També en aquest cas el partit ha reiterat que el suport al MWC no és incompatible amb el compliment del seu compromís amb els vaguistes, que implica no renovar contractes amb empreses que no garanteixin un horari setmanal màxim de 40 hores i un sou digne als seus treballadors.