El Consell de Transició Nacional avala una declaració unilateral d'independència

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), l'òrgan consultiu del Govern en matèria d'autodeterminació format per experts i catedràtics, avala que el Parlament pugui proclamar una declaració unilateral d'independència, encara que recalca que aquesta no és la seva opció preferida per assolir la secessió.

Aquesta és una de les conclusions del document que aquest dijous ha presentat el Consell i que li va encarregar el Govern, que enumera diferents alternatives per fer una consulta sobiranista, com hauria de formular-se la corresponent pregunta als ciutadans, quins suports té entre la ciutadania segons les enquestes i quins arguments jurídics, històrics i polítics l'avalen.

Els experts advoquen per una consulta fruit de l'acord entre l'Estat i la Generalitat, però si no hi ha acord, les dues principals alternatives en última instància són o bé convocar unes eleccions plebiscitàries, o una declaració unilateral d'independència aprovada pel Parlament, segons recull aquest document, de 200 pàgines d'extensió. Segons l'informe, la declaració unilateral d'independència no és contrària al dret internacional, sempre que sigui “el resultat d'un posicionament democràtic en un context pacífic, o sigui, sense intervenció de la força o de la violència”.

La declaració unilateral d'independència és una via que genera adhesions a ERC, però que en canvi, rebutja UDC, soci d'Artur Mas, que advoca per una consulta pactada i consensuada amb l'Estat, i mirar d'acostar posicions amb els socialistes catalans.

Una pregunta clara i simple

Els experts creuen que el model que ha de seguir Catalunya és un acord amb l'Estat que permeti convocar una consulta que formuli una pregunta clara i simple a la ciutadania, que es pugui respondre mitjançant un 'sí' i un 'no'. Asseguren que la consulta és “possible” dins de la legalitat actual, que hi ha precedents a nivell internacional i que és congruent amb la tradició històrica i la cultura política catalana.

El moment ideal per celebrar la consulta és 2014, i advoquen per datar després de les eleccions europees de juny i del parèntesi estival, i abans del 14 de setembre, quan està previst el referèndum escocès, i que en aquests moments hi ha possibilitats que imposi el 'no', segons posen de manifest els diferents sondejos d'opinió.

Segons conclou l'informe, en aquests moments la convocatòria de la consulta és una opció que avalen una clara majoria dels catalans (tres de cada quatre), el 20% hi està en contra i a un 5% li és indiferent.

El Consell de Transició l'integren 13 juristes, catedràtics, politòlegs i altres personalitats, i el Govern li va encarregar 19 informes que han de detallar com ha de ser el dia després de la independència en diversos àmbits, com sanitat, defensa, serveis socials i polítiques públiques.