Desesperació és una paraula que podria resumir l'estat d'ànim dels convergents a la recta final de la campanya cap al 26J. Segons les últimes enquestes sorgides aquest dilluns, dins el termini legal per a publicar-les, el partit d'Artur Mas podria perdre fins a dos dels vuit escons aconseguits el desembre passat. Els seients que ballen per als nacionalistes són un per la província de Barcelona i un altre a la de Tarragona. Aquest últim, corresponent a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, recentment famós per haver defensat mantenir a la seva localitat un monument d'apologia franquista, és l'escó en què Convergència està centrant la seva campanya per esmorteir en el possible una patacada que ja es veu segura.
La formació nacionalista considera que és més fàcil mantenir l'únic diputat aconseguit per Tarragona que la quarta per Barcelona, pel que ha apretat en el primer territori. Després d'un cap de setmana en què el partit va realitzar un gran míting amb Artur Mas a la localitat del seu candidat tarragoní, Tortosa, aquest dilluns dos consellers, Jordi Jané i Meritxell Borràs, a més de l'exconsellera Irene Rigau, han celebrat actes en tres municipis de la província.
Abans que ells, Artur Mas ja havia celebrat actes a l'inici de la campanya a tant a Reus com a la capital, i el conseller Josep Rull va acudir diumenge al delta de l'Ebre. El recorregut tarragoní dels principals líders es tancarà el dimarts, amb un acte en Cambrills, en què tornaran a participar els números u de Tarragona i Barcelona.
Tot esforç és poc per assegurar un escó clau per la força dels convergents fora de l'Àrea Metropolitana, sobretot en un moment on en el territori barceloní cullen uns resultats més deficients que mai. Segons les enquestes, Convergència tindria difícil revalidar els ja de per si pobres quatre escons trets per Barcelona el 20D. El 2011, els nacionalistes van obtenir nou seients per la província, i mai en tota la seva història havien baixat dels sis. El competència electoral de CDC al territori urbà sembla, a les portes d'aquest 26J, més minvada que mai.
En aquest context, no perdre l'escó de Ferran Bel per Tarragona s'ha convertit en un objectiu prioritari. A més de la multitud d'actes per la província en què s'han bolcat totes les cares conegudes a disposició del partit, Convergència ha desenvolupat una estratègia paral·lela per intentar esgarrapar cada vot dels tarragonins: articles d'Artur Mas a la premsa local. L'expresident i líder del partit ha escrit en publicacions com el setmanari L'Ebre, sobre la defensa del riu davant els projectes de transvasament, o a El Diari de Tarragona, sobre la seva defensa del corredor del Mediterrani i els beneficis que aquest reportaria a les comarques del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.
Un dels principals obstacles que li han sorgit a Convergència a la carrera per conservar l'escó de Ferran Bel és precisament la situació que el candidat a diputat i alcalde va mantenir sobre el monòlit franquista del seu municipi. Bel ha estat el principal defensor de mantenir el monument a la consulta popular celebrada sobre l'assumpte, en el qual els tortosins van apostar per la reinterpretació i no per la seva retirada en compliment de la llei de Memòria Històrica.
Davant d'aquesta polèmica, diversos opinadors de l'entorn convergent s'han mostrat obertament contraris al vot a Convergència a Tarragona. La columnista i tertuliana Pilar Rahola ha criticat amb vehemència l'actuació del candidat a diputat sobre el monòlit. També figures públiques com l'escriptor Quim Monzó, qui ha estat un dels crítics més actius de Bel des del seu compte de Twitter.