Si hi ha algú a l'Ajuntament de Barcelona que ha pogut veure què és un barri emprenyat és Mercè Homs. La regidora de Ciutat Vella esperava reunir-se passat l'agost amb els veïns de la Barceloneta que li demanaven respostes sobre els pisos turístics, però les mobilitzacions dels últims dies i el seu impacte mediàtic l'han fet canviar de plans i anar al barri a donar respostes aquest divendres. La regidora ha participat, juntament amb la gerent del districte, un representant de la Guàrdia Urbana i un representant dels Mossos, en una reunió oberta a tots els veïns per intentar calmar els ànims, però tan lluny ha estat d'aconseguir-ho que ha marxat escridassada.
Homs va reaccionar ràpid el passat dimecres a les imatges de comportaments polèmics al barri. Va declarar que “els veïns de la Barceloneta no estan sols” i va anunciar una major presència policial per evitar comportaments incívics. Al barri, però, no els hi va semblar una solució al problema –els pisos turístics– i l'endemà els manifestants que feia dies es concentraven per protestar al barri es van multiplicar fins al mig miler. Ahir, l'Ajuntament va anunciar la creació d'un equip d'inspecció extraordinari per detectar de forma sistemàtica els pisos turístics il·legals a la Barceloneta. L'anunci però, tampoc inspira confiança en els veïns. “No hem vingut a escoltar contes”, li han espetat els veïns a la reunió.
En Manel, per exemple, té motius per desconfiar. La seva família va denunciar un apartament turístic il·legal en el seu edifici. “Fa tres anys que l'Ajuntament ens va donar la raó, però allà hi segueix havent un pis turístic”, critica. Tot i que al barri només prop d'una setentena de pisos tenen permís per l'ús turístic, els veïns calculen que n'hi ha entre 800 i 1.000 d'il·legals. Per al Manel, el pis il·legal del seu edifici representa haver hagut de canviar l'intèrfon, que pateix pel mal ús d'inquilins borratxos, o haver-se quedat sense ascensor, ja que el que té no està preparat per carregar maletes i ja no pot pagar més reparacions.
Una trobada tensa
Les protestes dels darrers dies no estan impulsades pel moviment veïnal tradicional –que porta anys denunciant el model turístic–, tot i que hi participa, sinó per un grup de veïns que s'ha autoorganitzat a través d'un grup de Facebook. Per això les concentracions tenen una composició especialment variada, i també la reunió amb la regidora al Centre Cívic de la Barceloneta. Les reinvidicacions també són diverses –alguns reclamen més policia, altres responsabilitzen les immobiliàries, …– i s'expressen en un ambient tens, en el que els veïns es criden quan estan en desacord i, sobretot, criden quan parla Homs. Es troba, però, un punt de consens: l'abolició dels pisos turístics.
“Jo persegueixo el mateix que perseguiu vosaltres”, intenta intervenir la regidora, però és interrompuda de seguida per crits d'indignació. Homs explica les mesures que ja ha anunciat als mitjans de comunicació, però el que volen els veïns és que escoltin les seves demandes. “No volem més dades sobre quants policies o agents cívics posareu, volem l'abolició dels pisos turístics”, li diu el Fernando, un dels impulsors de les protestes, que apunta que seguiran mentre no hi hagi una resposta de l'Ajuntament.
I per què demanen el tancament de tots els pisos turístics, també els legals? “Si permetem que n'hi hagi de legals vostès faran legalitzar allò il·legalitzable, per això no en volem cap”, diu l'Amanda. En canvi reclama “lloguers assequibles per als que realment estimem i respectem aquest barri”. Una de les propostes que posen sobre la taula és precisament convertir els pisos il·legals en habitatges de protecció oficial.
Davant els casos de pisos il·legals denunciats que han seguit funcionant després de pagar una multa, Homs admet que caldrà ser més contundents. En canvi, pel que fa a la demanda de retirar les llicències existents, assegura que ho estudiaran, però no hi confia i assegura que “retirar llicències concedides per l'Ajuntament no és fàcil, perquè implica un procés i pagament d'indemnitzacions”.
Pisos tancats
Durant la reunió un veí va mostrar que les protestes estaven tenint efectes. “Avui m'he quedat sense feina perquè el propietari dels tres pisos turístics dels que feia manteniment ha dit que els tanca”, ha dit el Jordi, que ha reivindicat el paper dels turistes com a “petits inversors”, però llavors la massa s'ha aixecat amb crits. Els veïns que es mouen contra els pisos estan afectats per la mala situació econòmica i no es creuen el discurs que el turisme els beneficïi, sinó que estan convençuts que només beneficia a uns pocs.
En canvi, n'hi ha que porten informes i baixes mèdiques i expliquen com afecta al seu estat de salut el fet de no poder dormir per les nits. “La convido a que vingui a passar una nit amb mi per veure què és això, que tinc un germà portuari que treballa de nit i fa tres setmanes que no pot dormir pel soroll”, li diu una veïna a la regidora. També hi ha qui pregunta quin plan tenen per protegir els veïns quan comencin a arribar embarcacions de luxe un cop s'acabi la reforma del port, l'altra gran lluita del barri.
Finalment, el Sergio llegeix una llista de reivindicacions per donar respostes concretes a alguns dels problemes de la Barceloneta, i apunta que tampoc volen que el problema es traslladi a un altre barri. A la regidora Mercè Homs li demanen “com a mínim un compromís” en relació a les propostes. “El compromís és estar aquí i estudiar totes les mesures que s'han proposat”, respon. Mentrestant, part dels presents ja s'aixequen indignats amb el compromís genèric i la sortida l'esperen amb crits de “Dimissió!”. Aquest dissabte segueixen les protestes.