Crónica21 recull, ordena i dóna visibilitat a centenars de projectes sobre la crisi i les alternatives sorgides

Abocada l'Amèrica rural a la ruïna després de la Gran Depressió, l'administració del president Franklin D. Roosevelt, dins del seu New Deal –política intervencionista posada en marxa per lluitar contra els efectes del crac–, va crear la Farm Security Administration ( FSA ), amb l'objectiu d'analitzar i proposar des de diverses disciplines solucions a la greu situació de pobresa en què es van veure immersos milers de pagesos. Entre altres programes, es va decidir documentar i donar visibilitat a la crisi del camp, per la qual cosa es va contractar als millors fotògrafs del moment. Destaca, per exemple, la feina feta per Dorothea Lange i el seu popular retrat de la Mare Migrant.

Vuitanta anys després i inspirat en aquesta iniciativa, neix Crónica21, un arxiu multidisciplinari on-line que dóna visibilitat a idees, reflexions i anàlisis sobre la perllongada crisi econòmica, política i social que es viu a Espanya des de 2008 i fins ara.

“Entenem que tant el periodisme com les diferents formes d'expressió cultural i artística poden anar molt més enllà del simple retrat d'una realitat, que es pot activar l'empatia en les persones i motivar canvis positius. Per això, a través de la fotografia, l'audiovisual, la il·lustració i el text, Crónica21 dóna cabuda a treballs crítics que ajudin a informar i a estimular la reflexió, motivant una major consciència social sobre el nostre futur immediat”, resumeixen els seus impulsors, Jessica Murray, nord-americana establerta a Barcelona, i el gadità Gonzalo Höhr.

“Afortunadament , hi ha molts individus i col·lectius que estan treballant sobre què passa a Espanya, encara que les seves propostes no sempre reben una difusió correcta, passant fins i tot desapercebudes. Com a contenidor virtual, Crónica21 té com a objectiu unir aquestes iniciatives i projectes que ens ajuden a aprofundir en el present i a enfocar el futur”, afegeixen.

A llarg termini, es plantegen “buscar els fons necessaris per donar suport a la producció de nous treballs documentals que tractin les causes i conseqüències de la crisi a Espanya, i sobre alternatives possibles al context actual”, expliquen, en una visió, potser molt nord-americana, on el mecenatge privat és habitual des de fa anys.

“Volem explorar fórmules de difusió i divulgació de l'arxiu, amb l'objectiu d'estimular el diàleg i motivar la reflexió cap a un canvi ” , insisteixen. “Volem ' treure l'arxiu al carrer' i apropar-lo als ciutadans”.

Actiu ja el seu web, que recull alguns articles publicats en aquest diari, Crónica21 es presenta dijous La Base Ateneu Cooperatiu del Poble Sec. Al maig, participaran al DOCfield. I al juny, ja han tancat també la seva aportació al Festival Í-taca Cultura amb una mostra fotogràfica al carrer.