La CUP troleja el jutge que va enviar la Guàrdia Civil al Teatre Nacional de Catalunya

La CUP s'ha autoinculpat davant la Justícia pel referèndum dos mesos i mig abans del referèndum. En un escrit, la CUP ha comunicat al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona el seu desig de personar-se com a persona jurídica investigada –és a dir, imputada–en la causa oberta sobre els preparatius del referèndum.

Ho ha fet adjuntant un document amb les dates i llocs on els anticapitalistes faran campanya per l'1-O “per facilitar que el jutjat completi la investigació” i “a efectes de facilitar la tasca de la Guàrdia Civil i el Tribunal Constitucional” , proclamen amb ironia els assemblearis.

Malgrat que va iniciar la causa arran de la presumpta obtenció il·legal de les dades fiscals dels catalans per part de la Generalitat revelada pel jutge Santiago Vidal, la investigació que pilota el titular del jutjat d'instrucció 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha derivat en diverses indagacions sobre els preparatius del referèndum.

La causa està declarada secreta des dels seus inicis, el que no ha impedit conèixer que, per ordre del jutge, la Guàrdia Civil ha interrogat diversos funcionaris sobre el registre de catalans a l'estranger i ha acudit al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per deixar un requeriment sobre el cost del míting de Junts pel Sí a favor del referèndum.

En el seu escrit al jutjat, la CUP compareix i sol·licita personar-se en el procediment sobre el referèndum i es proclama “coautora i cooperadora necessària” en el referèndum. “Resulta obvi que la CUP ha d'ostentar la condició processal d'investigada per exercir tots i cada un dels drets que preveu la legislació espanyola”, ironitza l'escrit, que assegura que els 10 diputats, les 17 alcaldies i els gairebé 400 regidors cupaires “es troben plenament concertats per fer el que calgui per celebrar un referèndum d'autodeterminació”.

En el document adjunt a l'escrit, la CUP ha enviat al jutjat la trentena d'actes que ja té programats a partir del 18 de juliol i fins al 29 de setembre per fer campanya pel referèndum. L'objectiu, diuen els cupaires, és “facilitar la tasca de la Guàrdia Civil i el Tribunal Constitucional” i que el jutjat “completi la investigació”.

“Com que la majoria d'actes els farem en places, no veiem necessari que es desplacin fins allà patrulles per demanar documentació, primer perquè no portem documentació als actes i segon perquè és una tonteria”, afegeix el document, que lamenta no poder incloure més actes a la llista perquè algunes assemblees locals cupaires “no han facilitat encara el dia en què el tenen previst”. “Suposem que la seva demofòbia no acusarà fluixesa, tanmateix”, diuen els cupaires a la Guàrdia Civil i al TC.

El PDECat critica “el postureig” de la CUP

A qui no li ha fet gràcia el troleig de la CUP és a la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, que ha dit que el seu partit –el president del qual, Artur Mas, va intentar capitalitzar l'èxit polític del 9-N però davant del jutge va descarregar-ne la responsabilitat en els voluntaris– és “poc amant del postureig”.

Entre l'historial de casos del jutge que porta el cas, ressenyat per La Directa, figuren ordres d'empresonament contra persones d'ideologia anarquista, que van motivar una queixa del Col·legi d'Advocats de Barcelona per un ús “inèdit” i “desproporcionat” de la presó preventiva.

D'altra banda, fonts jurídiques consultades han advertit del possible solapament entre la investigació del jutjat d'instrucció 13 sobre els preparatius del referèndum amb la causa oberta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran del fallit concurs d'urnes.

Amb tot, la maniobra dels cupaires no és una mera boutade per escalfar l'ambient de cara a l'1-O. Amaga certa estratègia política a la recerca d'una ficada de pota del jutge, ja que si, posats a imputar, Ramírez Sunyer imputa algun diputat de la CUP, es quedaria sense la causa, que passaria a comandar el TSJC per la condició d'aforats dels diputats.