La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

La difícil relació entre l'esquerra parlamentària i els moviments socials, a debat

“Catarsi real ja!” Les paraules de Ciudadano Zero, pseudònim d'un activista del 15M, van donar el to a la trobada #Elcarreralcongrés entre diputats al Congrés d'ICV-EUiA i persones vinculades a moviments socials a Catalunya. Aquesta iniciativa inèdita, propiciada per la Fundació Nous Horitzons i la Fundació l'Alternativa, tenia com objectiu donar veu a les reinvidicacions dels activistes socials per portar-les al Debat sobre l'Estat de la Nació, que té lloc els propers 20 i 21 de febrer, encara que va servir en gran part per expressar crítiques i incomprensions des de cada costat.

Els més virulents van ser Ciudadano Zero i Celestino Sánchez, aquest últim del col.lectiu dels 'Iaioflautas', que van criticar les polèmiques actuacions de Joan Saura al capdavant de la conselleria d'Interior durant el Govern tripartit, especialment durant les manifestacions d'estudiants en contra del Pla Bolonya. Tampoc no va agradar la crítica per part d'ICV de l'acció “Aturem el Parlament”, convocada pels indignats el 15 de juny del 2011. “Podrien haver vingut alguns diputats amb nosaltres fora del Parlament”, va dir Jaume Asens, de l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals.

Per la seva banda, Jordi, obrer militant de CCOO a Sant Vicenç dels Horts, va retreure que l'havien “fet fora” de l'assemblea del 15M del seu municipi.

Sumar forces?

Diversos assistents van voler anar més enllà de l'“endogàmia” entre activistes socials i polítics i van identificar com a principal repte el de dirigir-se a la majoria de la població, la que no està polititzada. En aquest sentit, els activistes del 15M van recalcar el perill que els moviments socials siguin associats a un determinat partit polític. “No tothom se sent d'esquerres i si ens creiem el 99% hem d'actuar en conseqüència”, va sentenciar Ciudadano Zero.

Però no tot van ser crítiques i l'actuació dels diputats d'Izquierda Plural que van sortir a defensar els manifestants durant l'acció 'Rodea el congrés' el passat 25 de setembre a Madrid també va ser remarcada. Jaume Asens va reconèixer la situació difícil en què es troba l'esquerra parlamentària en aquest “clima de discrèdit” de la classe política, i els va animar a adoptar una “nova actitud, amb gestos excepcionals i obertament rupturistes”.

El professor d'antropologia de la Universitat de Barcelona Manuel Delgado, que va moderar el debat, va fer una crida a relativitzar la dicotomia entre activistes socials i membres de partits. “Molts de nosaltres som militants polítics i també participants de moviments socials”, va precisar. “El movimentisme també mereix una consideració crítica”, va afegir.

Joan Coscubiela, diputat d'ICV al Congrés, va cridar a sumar forces: “si no sabem sumar, els poders econòmics i la dreta podran sortir del cau on els tenim acorralats ara mateix”. Coscubiela també va voler recordar que va ser el seu grup parlamentari el que va permetre a Ada Colau expressar-se al Parlament i que va gravar la compareixença del director del BCE Mario Draghi, que havia tingut lloc a porta tancada.

Una exigència: la transparència

El debat sobre la relació entre els moviments socials i l'esquerra política va eclipsar les propostes dels assistents. Albano Dante, editor de la revista gironina 'Cafèambllet' que va denunciar la opacitat del sistema sanitari català, va insistir en la importància de la qüestió de la transparència, tot i que va alertar de la recuperació d'aquest terme per part dels partits polítics majoritaris. “Són experts en agafar aquestes paraules i buidar-les de contingut”, va dir Dante, que va criticar tot seguit la decisió de diversos dirigents polítics de publicar les seves declaracions de l'IRPF. “Volem transparència a tot arreu on hi ha diners públics, i punt”, va sentenciar.