El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha criticat la resolució que es votarà avui i l'ha titlat d'“obertament subversiva”, a més de considerar que “atempta contra l'Estatut i la integritat territorial que solemnitza la Constitució”. “La proposta que avui debatem significa portar els catalans al camí de la incertesa, a iniciar el camí cap al desconegut”, ha afirmat Albiol, que ha mesclat el català i el castellà en la seva intervenció.
Dirigint-se directament a Artur Mas, ha dit: “Ni vosté ni ningú ens expulsarà d'Espanya”, i en un avís a Junts pel Sí i la CUP ha afegit: “Des del PP no permetrem que cap català de naixement o adopció hagi d'utilitzar el passaport per sortir de Catalunya”. Finalment, ha considerat que els plantejament de Junts pel Sí i la CUP “pretenen dividir i separar a través d'un procés rupturista”. Per Albiol, el procés “no és pacífic perquè violenta les regles bàsiques de la llibertat i la tolerància”. “La independència no és la solució, és el problema”, ha reblat
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha llançat a la CUP un avís en el seu discurs d'investidura celebrat aquest dilluns al Parlament. Mas, sense citar els anticapitalistes, ha advertit que el procés català quedarà “encallat” almenys “durant un temps” si no s'investeix president i, per tant, no es constitueix govern. Els cupaires reiteren que no votaran a Mas com a president i li retreuen “l'absència injustificada” de la corrupció en el seu discurs.
Per llegir el resum complet del ple fes clic aquí.
El diputat de Junts pel Sí Pere Aragonès ha apel·lat a la responsabilitat de la CUP per “desbloquejar” la investidura d'Artur Mas després del “discurs d'Estat” que ha pronunciat al parlament català el líder de CDC per intentar ser reelegit al capdavant del govern català.
En una conferència de premsa després de la intervenció de Mas, Aragonès ha remarcat que es requereix un govern per a la “transformació efectiva” del contingut de la resolució independentista aprovada per JxSí i CUP aquest matí a la cambra catalana.
En aquest sentit, ha fet un “crida a la responsabilitat” a la CUP per “desbloquejar la investidura demà” amb un vot favorable a Artur Mas, per poder així continuar les negociacions del full de ruta que, segons ha dit, “van bé”.
El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha valorat el discurs d'Artur Mas com el d'un candidat “desconnectat de la realitat”, i ha considerat que Mas “no es veu com a futur president”. Carrizosa ha considerat que el projecte d'independència traçat per Mas ha estat “un camí per escapar dels seus problemes personals, sobretot de la corrupció”.
També ha criticat que Mas parlés “com si no anés amb ell” sobre energia, impostos, infraestructures o en matèria laboral ja que, ha recordat Carrizosa, Convergència ha legislat a nivell estatal sobre aquestes qüestions. “El senyor Mas ha estat capaç de parlar una hora i mitja sense dir la paraula 'corupció' malgrat tenir 15 seus embargades, té el tresorer imputat i és el partit del 3%”, ha afirmat Carrizosa.
“Mas és un candidat que no sap on va”. Així de contundent s'ha mostrat la portaveu del PSC, Eva Granados, per tal de valorar el discurs d'investidura d'Artur Mas. Granados ha considerat que Mas és un polític que està lluitant “per la seva supervivència personal fins al punt de portar el país al límit”.
D'altra banda, Granados ha recordat que algunes de les propostes que Mas ha presentat en el seu discurs no estan recolzades per la CUP. També ha retret que Mas hagi proposat aquest dilluns lleis “anunciades en tres debats d'investidura i que després no s'han dut a terme”. Granados també ha assegurat que Mas “té 0 credibilitat” per parlar sobre transparència pels escàndols de corrupció que persegueixen CDC. “Mas i el seu projecte polític són els principals problemes de Catalunya”, ha conclòs.
El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, s'ha mostrat molt dur contra el discurs d'Artur Mas, “El més suau que podríem dir és que ha estat carent de tot tipus d'autoritat moral”, ha considerat. “Mas diu que farà tot allò contra el que ha estat votant els últims cinc anys” ha dit Coscubiela, i ha posat com a exemple l'aplicació de la llei Wert a Catalunya (excepte en el que es refereix a la immersió lingüística), el manteniment dels concerts a les escoles d'elit, la privatització d'ATLL o els casos de corrupció de CDC.
“Mas s'ha dirigit als catalans com si la ciutadania estigués en un estat d'amnèsia col·lectiva”, ha afirmat Coscubiela. “El Govern de Mas ha estat molt bel·ligerant perseguint a sindicalistes i activistes, demanant-los penes més grans que la fiscalia”, ha afegit. “Ningú li dirà al senyor Mas que crear crear un banc central català de manera unilateral és inviable?”, s'ha preguntat Coscubiela, que ha considerat que Mas ha tingut “la lucidesa” d'un expresident. “Mas ha proposat un programa per ingenus”, ha reblat Coscubiela.
El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha vist en el discurs de Mas les paraules d'un candidat “agònic”, i l'ha titllat de “decebedor i farcit de cinisme”. Millo també ha considerat que Mas “sembla un afiliat més de la CUP”. Per Millo, el discurs de Mas d'aquesta tarda s'ha dedicat a “torpedinar els pocs ponts que quedaven per restablir el necessari diàleg” entre el govern espanyol i el català.
“Artur Mas està incapacitat per governar. Avui no ofereix res de nou”, ha reblat Millo, que ha considerat que Catalunya necessita un govern “disposat a establir un diàleg real amb el govern espanyol per buscar solucions”.
La CUP ha criticat “l'absència clamorosa i injustificada” de la corrupció en el discurs del candidat Artur Mas, una matèria sobre la qual el portaveu de la CUP, Albert Botran, ha considerat que Mas hauria d'haver-hi posat “crítica i autocrítica”. “Qui vol presidir la Generalitat no hi hauria d'haver passat de puntetes. Ha estat clarament decebedor”, ha reblat Botran.
A Botran també li ha semblat “insuficient” el discurs de Mas en matèria econòmica, i li ha requerit una “autocrítica explícita” de les retallades que va efectuar. L'únic punt positiu que ha vist Botran en el discurs de Mas és el de l'independentisme, que Botran ha considerat “ben apuntat per superar l'autonomisme”
Mas ha acabat el seu discurs d'investidura, que ha durat una hora i mitja, llançant les seves habituals metàfores marineres contra la CUP per tal de pressionar-la perquè voti la seva investidura. Sense citar-la explícitament, Mas ha assenyalat que “de nosaltres depèn que aquesta setmana s'orientin bé les veles per aprofitar el vent del 27-S”. “No pots dirigir el vent, però si les veles del vaixell”, ha afegit Mas.
Mas, sense citar-la, ha avisat a la CUP que “sense investidura no hi ha Govern definitiu, i conseqüentment el procés quedaria encallat, almenys durant un temps”. “No s'entendria de cap manera que tinguéssim un Parlament plenament operatiu convivint amb un executiu que deriva de l'anterior legislatura”, ha reblat el president en funcions.
Mas ha iniciat la part final del seu discurs apujant el to: “L'Estat espanyol té intolerància a la realitat nacional catalana”, ha afirmat. “El problema de fons és la intolerància de l'Estat espanyol, sobretot de les seves elits administratives, polítiques, intel·lectuals, periodístiques i religioses d'acceptar-se com un Estat plurinacional” , ha asseverat Mas.
Mas també ha utilitzat un seguit de metàfores: “Catalunya es troba en una cruïlla de camins, per això és tan transcendent que els que som ara no errem en la tria del camí”, ha afirmat. D'equivocar-se en el camí, ha dit Mas, “decebríem i tallaríem les ales a molts que ens han de succeir”. “Hem de triar entre subordinació o llibertat, entre assumir el cost de la subordinació o pagar el preu de la llibertat”, ha reblat Mas. També ha dit, sense referir-se directament a Catalunya Sí que es Pot i el PSC, que Catalunya porta “més de 100 anys de terceres vies” que no han reeixit.
En matèria de transparència i de lluita contra la corrupció, Mas ha dit que “ens imposem l'autoexigència de fer esforços contundents i creïbles per recuperar la confiança” de la ciutadania. Mas ha dit que el nou Estat català és una “oportunitat” per crear una administració pública “moderna, eficient, lleial i col·laborativa”. Mas també ha contraposat la nova administració catalana de justícia en un hipotètic Estat independent amb els tribunals actuals. En aquest sentit, ha dit que la justícia catalana seria més “ràpida i efectiva”.
En matèria econòmica, Mas ha dit que vol crear un Banc Central de Catalunya “professional, independent i transparent” per “donar credibilitat” al sistema financer. Sobre la Hisenda pròpia, Mas ha reiterat que vol desplegar-la aquesta legislatura reforçant-ne l'estructura organitzativa i desplegant la seva xarxa d'oficines, a més de dotar a l'Agència Tributària de Catalunya dels recursos necessaris per “consolidar” la Hisenda pròpia. Mas també ha dit que vol “concretar” organismes com ara la Duana de Catalunya o l'agència catalana de la propietat immobiliària
Mas ha elevat el to contra l'Estat quan ha passat a parlar d'infraestructures. “Parlar d'infraestructures és parlar de despropòsits i promeses incomplertes”, ha afirmat Mas, que ha fet referència a l'incompliment de la disposició com ara la disposició addicional tercera de l'Estatut. D'altra banda, Mas s'ha posat com a objectiu assolir majors quotes en energies renovables i desplegar tots els instruments necessaris per “assumir” les competències en matèria energètica. Mas també s'ha referit a l'aigua i el sol com a “béns comuns a preservar per les generacions futures”