La directora que no va donar les claus del seu institut el 9-N denuncia “pressions” de la Generalitat

EFE

Barcelona —

L'exdirectora de l'institut Pedraforca de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha assegurat avui que en vigílies del 9N va rebre diverses trucades del Departament d'Ensenyament en què la “van pressionar” perquè lliurés les claus del seu centre, de manera que acollís les urnes de la consulta. Segons fonts judicials, l'exdirectora del centre, que ja està jubilada, ha declarat avui com a testimoni davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga la causa del 9N, després que s'ajornés el seu interrogatori -inicialment previst per al 21 de setembre passat-, en al·legar les defenses que podia interferir en la campanya perquè la dona concorria al 27S en les llistes de Ciutadans.

L'exdirectora, Dolores Agenjo, ha afirmat davant del jutge que entre els dies 6 i 7 de novembre, una vegada el Tribunal Constitucional (TC) ja havia suspès la consulta alternativa, va intercanviar cinc o sis trucades amb la responsable dels Serveis Territorials d'Educació de la Generalitat, Montse Llobet, en què aquesta l'apressava a facilitar les claus.

Les dates en què aquestes telefonades van tenir lloc són una dada rellevant per a les acusacions, ja que, per determinar si la Generalitat va incórrer en desobediència, el TSJC centra la seva investigació en els actes que el Govern va portar a terme a partir del 4 de novembre en què el TC va suspendre el procés participatiu. En aquest intercanvi de trucades, ha apuntat la directora, va demanar a la responsable d'Ensenyament que li lliurés una ordre per escrit, cosa que Llobet va prometre que li donaria sempre que no la facilités a tercers, però Agenjo ha assegurat que va esperar inútilment el document fins al divendres 7 de novembre.

La testimoni ha afirmat també que a la reunió del 16 d'octubre del 2014 amb directors d'instituts, els responsables d'Educació van donar “instruccions” als docents perquè nomenessin voluntaris als seus centres que es fessin càrrec de l'obertura el 9N. Agenjo, que no va seguir les instruccions d'Ensenyament i per tant no va buscar voluntaris entre el seu personal docent, ha afirmat que va interpretar les indicacions de la reunió com una pressió, perquè es faria constar la seva negativa a lliurar les claus i això podria comportar conseqüències negatives per a la seva carrera professional, han afegit les mateixes fonts.

De fet, la directora d'institut ha aportat a la causa diversos correus electrònics que va intercanviar amb col·legues d'altres instituts, en els quals, ha precisat, aquests coincidien que s'havien sentit pressionats per donar suport a la consulta independentista.

La testimoni ha afegit que, arran de la seva negativa a lliurar les claus de l'institut perquè s'instal·lessin les urnes, va rebre correus electrònics amenaçadors, sense que hagi rebut el suport del Departament d'Ensenyament. No obstant, la directora d'institut no ha aportat aquests correus electrònics i ha admès que no va arribar a comunicar-los a cap responsable de la conselleria.

Dolores Agenjo ha reconegut que, en l'esmentada reunió, ella va entendre que lliurar les claus de l'institut era obligatori per a tots els assistents, però que quan va consultar la Delegació del Govern i l'Alta Inspecció del Ministeri d'Educació aquests els van advertir que només havia d'obeir ordres per escrit.