El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en fundacio@catalunyaplural.cat.
“La poesia i la música van néixer juntes, la primera música van ser cants i la primera poesia també, però jo no sé si dir si són bessones... germanes segur... i crec que bessones”, explicava el poeta Enric Casasses l’any passat en el festival Poesia i + de Caldes d’Estrac. I si poesia i música neixen i creixen juntes, aquest any, la novena edició del festival que reivindica aquest vincle, aposta per continuar fent-se gran amb l’objectiu de convertir-se en el festival d’estiu del Maresme.
Des d’avui, 3 de juliol, fins al diumenge 13, el pati de la Fundació Palau i el parc de Can Muntanyà de Caldes d’Estrac seran l’escenari de les actuacions que configuren la programació d’un festival que des del principi ha perseguit acostar diverses disciplines artístiques amb la poesia com a fil conductor. Poesia i esperit d’investigació van ser sempre característiques indissociables del món creatiu de Josep Palau i Fabre, que dóna nom a la Fundació d’aquest municipi del Maresme, organitzadora del festival.
En aquesta edició del Poesia i + destaca l’augment de la programació gratuïta. A més de les actuacions que tindran lloc cada dia del festival al Pati de la Fundació Palau, amb poetes de renom i veus emergents que ja reciten amb força, es podran escoltar, entre altres poetes, David Caño i Blanca Llum Vidal, que presenten Poesia de combat, Vicenç Altaió i Martí Sales, que faran un homenatge a Joan Vinyoli, o Biel Mesquida i Pepa López amb Cos a cos: el Llibre d’Amic i Amat de Llull/Verdaguer. D’altra banda, aquest any el festival ocuparà el Parc de Ca l’Alfaro de Sant Andreu de Llavaneres per oferir a tota mena de públics un concert amb Mazoni com a cap de cartell.
El parc de Can Muntanyà serà l’escenari del programa de pagament i acollirà aquesta nit el concert inaugural, amb la música de Paco Ibáñez, que presenta el seu últim disc, centrat en poetes llatinoamericans. També passaran per l’escenari del parc Albert Pla i Adrià Puntí —que presentarà un espectacle exclusiu per al festival—, i els poetes Carles Hac Mor, Susanna Rafart i Mireia Calafell, que en la ja tradicional Nit de Poetes representen la vitalitat de la poesia catalana actual.
El toc experimental el protagonitzaran aquest any Voz Mal, que juga i crea amb les possibilitats de la veu; Jansky, en què la poeta Laia Martínez i el músic Jaume Reus inventen un itinerari ple de força i sensualitat que també van presentar al Sónar; Hidrogenesse, un imprescindible del pop electrònic català, i, finalment, la veu imponent i arrabassadora d’Andreu Subirats presenta amb Diego Burián i Roger Blàvia el seu disc On vas a peu.
El punt final del Poesia i + el posarà l’artista nord-americana Lydia Lunch, conjuntament amb Esperit! i Za!, amb un espectacle inspirat en el poeta i pare de la contracultura William Burroughs, que abans també serà homenatjat amb un recital a càrrec dels poetes David Castillo i Max Besora.
Sobre este blog
El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en fundacio@catalunyaplural.cat.