El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.
Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:
“No a la sanitat privada, volem la pública”. Crits, cançons, balls, “xoriçada” popular: la protesta dels treballadors de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona -més conegut com a Can Ruti- contra les retallades ha transcorregut aquest dimarts en un ambient festiu. “No podem deixar d’atendre els pacients, així que ens manifestem d’altres maneres”, explica la Lola, auxiliar d’infermeria en pediatria. La protesta a Can Ruti s’enmarca dins d’una jornada d’accions a diversos hospitals catalans en defensa de la sanitat pública i de les condicions laborals dels seus treballadors. Els hospitals de la Vall d’Hebron, de Bellvitge i el Moisés Broggi de Sant Joan Despí figuren entre els altres centres movilitzats.
El principal motiu de l'emprenyada dels treballadors és la nova jornada laboral establerta per l’Institut Català de la Salut (ICS). A principis d’aquest mes, l’ICS va determinar que passaria de 35 a 37,5 hores setmanals sense augment del sou, en aplicació de la legislació estatal. Però els sindicats denuncien que el volum anual s’hagi fixat en 1664 hores, una xifra diferent de la que s’aplica en altres administracions públiques. Les negociacions amb els representants dels treballadors van acabar sense acord però els sindicats van denunciar el trencament “unilateral” de les converses per part de l’ICS. Els treballadors s’oposen també a la reducció de 9 a 3 els dies d’assumptes personals.
Els sindicats denuncien que aquest augment de la jornada laboral provocarà una reducció del número de suplents que equival a un “ERO encobert”. També reiteren la seva reivindicació de 40 hores anual de formació. Pel que fa a l’atenció als usuaris, denuncien situacions de col.lapse a les urgències i altes “precipitades” de pacients.
24 hores de tancada
La jornada de protesta ha començat a les 8 del matí a Can Ruti amb una aturada d’una hora a la qual hi han participat unes 500 persones. Aquests serveis mínims a primera hora del matí es duen a terme des de fa una setmana. “Estem contents perquè hi ha una molt bona resposta per part dels treballadors”, diu Ana Novell, sindicalista de CATAC-CTS. Infermeres, administratius, personal sanitari... pot ser només falten els metges, que no fan notar gaire la seva presència. El vestíbul de l’hospital, convertit des de fa mesos en centre permanent de protesta gràcies a les nombroses pancartes en contra de les retallades que empaperen les parets, s’ha transformat ara en un campament provisori on els treballadors es quedaran 24 hores. Diverses activitats estan previstes: xerrades, debats, projecció de documentals. S’espera la intervenció d’Albano-Dante Fachin, un dels dos editors de la revista 'Café amb Llet', que va revelar diversos escàndols a la sanitat pública catalana.
Més tard arriben els 'iaioflautes', que provoquen els aplaudiments de tots els presents, que reprenen les seves cançons encara més fort: “totes les persones tenim un desig, que la sanitat no ens costi diners!”. Els pacients també es queden mirant la peculiar protesta dels treballadors. Juan Luis, que ha vingut a visitar un familiar, aprova aquesta acció: “la sanitat pública no s’hauria de tocar, aquest tipus de protestes s’hauria de multiplicar”, sentencia.
Sobre este blog
El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.
Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital: