Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El Parc Taulí ha derivat 1.607 intervencions quirúrgiques a una clínica privada en sis mesos

Entrada principal de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / SANDRA LÁZARO

Caralp Mariné

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell a través del contracte del CatSalut amb la Clínica del Vallès, un centre privat gestionat per IDCsalud, ha derivat el primer semestre del 2015 un total de 1.607 operacions quirúrgiques, segons dades facilitades pel Departament de Salut a Catalunya Plural. Una mesura que, segons el pacte firmat entre el CatSalut i el centre privat, es fa per tal de “donar resposta a la demanda assistencial en matèria de procediments quirúrgics per alleugerir la llista d’espera de l’activitat contractada pel CatSalut”.

Si bé és cert, com constaten des del comitè d’empresa i del departament de comunicació de l’Hospital Parc Taulí, que les llistes d’espera han disminuït gràcies a aquestes derivacions, el centre públic manté quiròfans tancats mentre segueix fent aquestes derivacions. Així consta en els documents enviats per la direcció del Parc Taulí als treballadors i als quals ha tingut accés aquest diari, on queda palès que durant l’estiu s’han tancat tots els quiròfans durant la tarda excepte els d’urgències i que als matins hi ha hagut de mitja quatre sales d’operacions inutilitzades. A més, el quiròfan ambulatori ha estat tancat tot l’agost. Des del comitè d’empresa asseguren també que durant l’any hi ha sales d’operacions que es mantenen tancades per la tarda i que es podrien obrir.

“El CatSalut té un contracte amb els centres i a nosaltres ens diuen què és el que podem anar a fer allí”, justifiquen fonts del departament de comunicació del Taulí per tal d’explicar que la decisió és del CatSalut i no seva.

Els pacients que no volen ser derivats

Podria ser que el pacient es negues a desplaçar-se a la Clínica del Vallès per ser intervingut, però què passa en aquest casos? “Si un pacient es nega a anar allí el treuen de la llista i ha de tornar a l’ambulatori”, expliquen des del comitè d’empresa. Això significa que si un pacient diu que no, queda fora del sistema i ha de tornar a començar l’espera de nou, expliquen des del comitè d’empresa del Parc Taulí.

Malgrat que el Departament de Salut no ha facilitat a aquest diari quantes operacions s’han derivat a l’Hospital General de Catalunya, un altre dels centres d’IDCsalud, queda recollida la derivació de pacients i intervencions a aquest centre, sense especificar la quantia ni la freqüència, en el contracte assistencial firmat entre el CatSalut i l’Hospital General, al que ha tingut accés Catalunya Plural.

Pot ser més barata la privada?

En els contractes del CatSalut amb els dos centres privats d’IDCsalud amb qui el Taulí manté relació consta el preu que el departament de la Generalitat haurà de pagar als dos centres privats per cada intervenció. Per exemple, a la Clínica del Vallès, per cirurgia menor ambulatòria es paga 112,04 euros per intervenció, per una operació de cataractes 1.088,68 euros per cas, per una pròtesi de maluc 3.559,22 euros la intervenció i per una de genoll 5.681,71 euros per operació.

Si és cert, com explica Josep Martí, membre de Marea Blanca i fundador del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), en declaracions a Catalunya Plural que el que ha de pagar el CatSalut per una intervenció a una de les clíniques privades pot ser menor al que pagaria al Taulí, això es deu a la forma en que es calcula aquest preu, que depèn d'una quantitat fixa i una de variable que depèn de la complexitat del centre. És a dir, un centre amb unitat de cremats i UCI sempre cobrarà més que un centre sense aquestes unitats perquè és considera de “menys complexitat”.

La Clínica del Vallès, per exemple, no té unitat de cures intensives i és un centre menys equipat que el mateix Taulí. “Aquest sistema de preu va en contra de la qualitat, perquè el CatSalut diu a la Clínica Vallès, et pagaré 10 per aquesta intervenció i amb aquest 10 entra; preoperatori, material, postoperatori, hospitalització, etc. Llavors, la Clínica comprarà i utilitzarà tot allò –material , etc- que li surti més econòmic perquè l’operació li surti a compte”, denuncia Josep Martí. I afageix: “el centre privat pot tenir la tentació d'avaratir costos, bé precaritzan condicions laborals o disminuint la qualitat de materials”.

Amb tot, des del comitè d’empresa recorden que les visites prèvies i posteriors a l’operació es fan des del Taulí, i que si sorgeixen complicacions el pacient és derivat a l’hospital de Sabadell per ser tractat, i que per tant, els costos extres de la cirurgia són absorbits per aquest centre públic.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats