Catalunya Opinión y blogs

Sobre este blog

Cooperatives a Vallirana: “Treball amb autoestima”

La duresa de la crisi fa que contra l'atur es mogui tothom. També els ajuntaments. Però, n'hi ha com el de Vallirana que han decidit aportar en aquesta lluita un factor de qualitat. Ho diu el regidor de promoció econòmica i cooperació, Jordi Milà: “es tracta de crear treball amb autoestima”. I això es concreta per l'aposta del consistori pel cooperativisme.

“A l'ajuntament ens vam adonar que havíem de fer el que poguéssim per crear feina, però vam pensar que ho havien de fer diferent, havíem de canviar el model de formació ocupacional actual, que no crea ocupació”. Així resumia Milà l'aposta de Vallirana, 14.000 habitants, per un sistema que impulsés realment l'ocupació en l'àmbit local.

Quin va ser el nou mecanisme que van posar en marxa?

“Nosaltres vam pensar a posar en funcionament el que en diríem un itinerari formatiu. Això és, un procés que s'inicia en la formació i que no es tanca fins que els que l'han seguit no creen la seva empresa, cooperativa en aquest cas. I com a consistori tenim un compromís amb ells i els ajudem en els primers encàrrecs i alguna cosa més, tot dins de les nostres possibilitats”, afirma Milà.

Anem per parts, el primer pas, la formació.

Si, l'any passat, que és quan es va fer la primera edició d'aquest programa, ens vam posar en contacte amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) que en tot moment ens ha ajudat, i a través dels formadors d'una cooperativa de Vallirana: Eines, i també de la cooperativa Aposta, es va dissenyar un complet temari amb unes 170 hores lectives adaptades a la realitat de la població, que van seguir els que hi van participar.

Quanta gent va prendre part en la primera edició?

“Unes 16 persones van seguir la formació, de la que a la fi del projecte en van sortir 5 cooperatives. Però, això va ser al final del procés. El temari tocava tots els punts necessaris per crear una cooperativa i culminava amb la realització del pla d'empresa. A la fi, es concedien una ajudes a les entitats, una mica més elevades a les que aconseguien millor nota. A les cooperatives se les ajuda també, un cop creades, encarregant els primers treballs i/o serveis, sempre dins les possibilitats de l'ajuntament. A més, durant el primer any l'ajuntament es fa càrrec també de tota la tramitació de la nova empresa. És com dir-li, tu encarrega't de treballar que d'aquestes coses com permisos ens en fem càrrec nosaltres. És una altra manera d'ajudar”, diu el regidor.

En pot posar un exemple?

Si, clar, la cooperativa que va quedar en primer lloc en l'apartat de pla d'empresa lligat al desenvolupament sostenible, s'encarregarà de posar en marxa un centre d'informació turística de l'ajuntament. És una primera cosa que ha de contribuir al fet que facin les primeres passes.

Aquest any celebreu, doncs, la segona edició d'aquest programa. Hi heu fet canvis?

Hi hem aplicat variacions, una és donar més importància, en el que en diríem el temari troncal, a les relacions interpersonals en una entitat d'economia social. Perquè hem vist que per tirar endavant cooperatives no n'hi ha prou amb tenir preparació tècnica. Cal una formació específica pel que fa a aspectes com la flexibilitat que cal tenir en una empresa del tipus cooperatiu on el factor humà és essencial.

I aquesta èmfasi, perquè?

Doncs, perquè entenem que el cooperativisme dóna valor afegit al fet de tirar endavant les empreses. És allò de crear treball amb dignitat. Posar en marxa empreses convencionals no aporta, d'entrada, aquest valor. Les cooperatives sí que ho fan perquè per tirar endavant les relacions humanes són claus, tal com es demostra en èpoques de crisi quan aquestes empreses mantenen ocupació a costa de sacrificis dels seus socis, mentre que les empreses convencionals aguanten menys. Sigui com sigui, aquest diferencial l'hem volgut donar perquè ho valorem així, cosa que ens fa tenir un toc especial respecte al programa de la Generalitat, Aracoop, i al de les ciutats cooperatives.

Parlant de ciutats cooperatives, a Vallirana hi ha molta tradició en aquest aspecte?

No, en els últims anys aquí el que ha primat és l'economia del totxo, per això des de l'ajuntament es va decidir impulsar aquest projecte, perquè volem que les coses es facin bé. En aquest sentit, ens interessa que es creïn empreses vinculades amb la realitat de la població i que tinguin, com les cooperatives, voluntat de perdurar.

Quan els hi va costar posar en marxa el programa?

Els pressupost va ser de 20.000 euros. El va assumir totalment l'Ajuntament, perquè hi creiem en aquest tipus d'iniciatives. El vam assumir directament, sense cap subvenció. Però, aquest any que repetim la dotació, ja contem amb ajudes d'altres institucions, cosa que ens alegra molt perquè assegura la seva pervivència.

Però tinc entès que aquest any també ha començat una petita extensió del programa per la comarca?

Sí, aquest any també hem obert del programa per a altres municipis de la comarca, com Molins de Rei. I no descartem que puguem arribar a altres poblacions d'aquesta àrea. El juliol vinent en farem difusió de l'apartat de formació i els pròxims mesos, setembre i octubre, s'elaboraran els plans d'empresa i també s'aplicaran les mateixes ajudes que les concedides l'any anteror.

NatTuristic, una cooperativa sorgida del programa

La Núria Tortosa és una de les sòcies de la cooperativa Natturistic. Una de les entitats d'economia social sorgida de la primera edició del programa de Vallirana. La seva experiència mostra des de dins el trajecte seguit entre la recerca de feina i la creació de la seva pròpia empresa.

Les tres sòcies treballadores de Natturistic es van conèixer al si del curs convocat per l'ajuntament de Vallirana. Allà van veure que una de les necessitats a cobrir detectades pel consistori era potenciar el turisme en aquesta localitat. I va sorgir el click del qual va néixer la cooperativa.

“No ens coneixíem de res, però van veure que érem complementàries: una tenia experiència en la gestió del lleure. Una altra tenia coneixement en rutes de natura, i les tres vam veure que ens complementàvem”, assegura la Núria.

Primers encàrrecs

El resultat de tot plegat és Natturistic, que acollint-se al programa municipal en acabar el curs ha rebut del consistori l'encàrrec de posar en marxa l'oficina local de turisme. Però el programa els ha ajudat encara més: “ els professors del curs, de la cooperativa Integral, han assumit fer-los l'acompanyament amb un servei de gestoria i també assessorant en màrqueting. Si a més, a això s'hi suma un premi de 1.500 euros fruit de rebre el guardó al pla d'empresa, tot plegat suposa posar el vehicle sobre les vies.

“Es tractava no només de crear feina sinó fer la nostra pròpia empresa”, assegura la Núria, que valora positivament que l'ajuntament, un cop engegada la cooperativa “no et deixi de banda”.

Natturistic es va crear oficialment el març passat. Des de llavors ha posat en marxa diverses activitats. Una la creació l'oficina de turisme. I també altres com organitzar el casal d'Estiu. A més de preparar una Escola de Natura i participar en les mostres de tipus turístic que es fan a la comarca i fins i tot a Barcelona. En aquest sentit, han organitzat el Firaviicava Vallirana 2014.

Vallirana, primer

A Natturistic tenen clar que la seva prioritat és Vallirana, però, a mitjà termini, no descarten estendre el seu àmbit d'actuació a la resta de la comarca, o fins i tot més enllà.

I tot i la seva joventut en el món cooperatiu, a Natturistic han vist clar que havien de federar-se, fer-se membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC). Fa unes tres setmanes que en són de ple dret. En aquest temps han vist que “és molt important la informació que rebem. També valorem molt que sempre, tot i ser una petita cooperativa, a la federació es mostren molt propers. I finalment, valorem que el primer any no ens calgui pagar la quota, tot ajuda..”, diu la Núria.

La duresa de la crisi fa que contra l'atur es mogui tothom. També els ajuntaments. Però, n'hi ha com el de Vallirana que han decidit aportar en aquesta lluita un factor de qualitat. Ho diu el regidor de promoció econòmica i cooperació, Jordi Milà: “es tracta de crear treball amb autoestima”. I això es concreta per l'aposta del consistori pel cooperativisme.

“A l'ajuntament ens vam adonar que havíem de fer el que poguéssim per crear feina, però vam pensar que ho havien de fer diferent, havíem de canviar el model de formació ocupacional actual, que no crea ocupació”. Així resumia Milà l'aposta de Vallirana, 14.000 habitants, per un sistema que impulsés realment l'ocupació en l'àmbit local.