CoopMercat obre la tercera botiga a Barcelona. Ho fa després que la primera experiència hagi estat un èxit. La segona obertura es va fer fa poc, el 31 de maig a Hostafrancs, al 112 del carrer Creu Coberta. El tercer centre se situa en ple eix comercial de Sant Andreu, al carrer Gran.
CoopMercat és una iniciativa del grup Cooperatiu TEB. El projecte s'emmara en les missions que s'ha fixat l'entitat: generar llocs de treball per a persones amb discapacitats, ocupacions que tenen un fort impacte social. A més pretén posar en valor els productes d'alimentació de les cooperatives catalanes i centres especials de treball sense ànim de lucre. I, en tercer lloc, tracta de promoure serveis de proximitat a les persones i comerços del barri on s'ubiquen les botigues.
L'obertura del tercer establiment s'nscriu en un pla que preveu que en tres anys n'hi hagi fins a 13 a Barcelona. El pla suposaria la creació de 96 llocs de treball que serien ocupats en un 70% per persones amb alguna mena de discapacitat intel·lectual.
El lema de l'establiment és “estimem la terra, fem barri”. Respon a l'esperit de CoopMercat-PortaAPorta. Per una banda vol donar sortida a serveis o productes elaborats en diversos indrets del Principat, especialment per cooperatives, que altrament tindrien dificultats per a penetrar en el mercat barceloní. Pepa Muñoz, portaveu de l'entitat explica en aquest sentit que el 80% de cooperatives que participen en el projecte no tenien abans distribució estable a la ciutat de Barcelona.
Augment de l'oferta
L'objectiu d'obrir el mercat barceloní a la producció de cooperatives i entitats com centres de treball especial ha estat fins ara un èxit. Quan es va inaugurar el primer centre el nombre de referències era de 600, ara s'ha incrementat en un terç, fins a 900 referències, fruit de la tasca de recerca feta arreu del Principat, que va suposar fer més de 14.000 quilòmetres per trobar els productes i arribar a acords amb els productors.
“Quan vam començar la tasca va ser molt feixuga, perquè vam anar poble per poble a visitar les cooperatives, especialment les agràries, per donar-nos a conèixer i per oferir els serveis de distribució”, explica la Pepa Muñoz. L'arrelament al territori es nota perquè s'ha volgut tenir mostres i productes de gairebé totes les comarques. “Oli de l'Empordà, o d'olives arbequines, o de Siurana, igual com vi, que es pot trobar arreu de Catalunya”. Això va fer que el primer centre suposés uns inversió més elevada, de l'odre de 50.000 euros, perquè es va haver d'anar . Ara, creada la xarxa de proveïment el cost d'obrir les noves botigues ha baixat.
Els centres de CoopMercat inclouen un servei innovador, denominat PortaAPorta, que es va posar en marxa al mercat de la Concepció el 2010 i que ara s'incorpora a les botigues. Això suposa que el repartiment dels productes fins als domicilis dels compradors el facin persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest servei s'adreça tant a comerços com a persones del barri. Això implica que una persona del barri pot fer compres a qualsevol establiment i demanar al servei PortaAporta que dugui els productes a casa seva. Igualment els petits establiments poden utilitzar aquest servei, que altrament no podrien implementar en solitari.
A més, els centres de CoopMercat són també punts que permeten rebre compres per Internet, subscripcions periòdiques o qualsevol paquet. Els responsables del servei tenen cura dels enviaments, i els destinataris poden passar a buscar-los quan els hi vagi bé, perquè les botigues resten obertes des de les 8:30 hores fins a les 22 hores.
CoopMercat és cooperativisme. Ho és perquè TEB, nascuda a la Barceloneta fa 45 anys que funciona, sempre ha tingut una vocació marcada per la cooperació. En aquest temps, l'entitat ha realitzat tasques destinades sobretot a la indústria i els serveis, i ara, fa vuit mesos, ha fet el salt al comerç. A TEB hi treballen unes 600 persones, de les quals gairebé un 90% amb discapacitats intel·lectuals.
La implicació TEB en el món cooperatiu es veu no sols per la tasca de comercialitzar productes fets per entitats cooperatives. Queda clara també per l'assistència del president de la Federació de Cooperatives de Treball, Perfecto Alonso, tant a la inauguració de la botiga d'Hostafrancs, com a la de Sant Andreu, junt amb molts productors, que han col·laborat amb el desenvolupament del projecte.
Pepa Muñoz es mostra satisfeta pel desenvolupament del projecte. L'havíem pensat perquè a partir de 2009 vam entendre que la indústria, per a la que TEB havia treballat durant molt temps, podia iniciar el camí de les deslocalitzacions. Per això vam pensar en el servei PortaAPorta, primer al Mercat a la Concepció, que es complementa amb serveis de neteja i acompanyament, i que ara es completa amb el repartiment que incorporen les tres botigues.
De cara al futur a CoopMercat mantenen la previsió d'obrir fins a quatre botigues l'any a Barcelona. Però s'han trobat amb un problema, trobar locals situats en zones amb molt comerç de proximitat, per la qual cosa el ritme d'obertures es pot alentir.