Els partits catalans demanen més explicacions a Pujol pels seus diners a l'estranger

Una carta de disculpa després d'haver amagat diners a l'estranger sense declarar durant 34 anys no és suficient. No almenys per a la majoria de partits polítics catalans, fins i tot per al nou líder de Convergència Josep Rull, que espera que Jordi Pujol reflexioni i doni explicacions davant el partit que ell mateix va fundar. Però les altres formacions van més enllà, i algunes d'elles esperen que l'expresident comparegui davant del Parlament i que la justícia arribi fins al fons de la qüestió.

Una de les reaccions més esperades, a més de la de CDC, era la d'ERC, soci de Govern de CiU. Alfred Bosch, diputat i ara candidat a l'alcaldia de Barcelona, confia que Pujol “sabrà fer els passos i els gestos que li toquen”, i li demana que s'expliqui de manera exhaustiva. Segons Bosch, el seu partit està “satisfet que es coneguin els fets, encara que siguin tristos”, i ja ha avançat que les revelacions de l'herència sense regularitzar de l'expresident no afectarà el pacte de governabilitat que mantenen amb CiU ni tampoc el procés sobiranista, que té prevista una consulta en menys de quatre mesos.

Més durs s'han mostrat la resta de partits de l'oposició, PSC, ICV-EUiA, PP, Ciutadans i la CUP. A diferència d'Esquerra, els socialistes sí que creuen que la confessió de Pujol afectarà “no només en el procés, sinó també en la política en general”. Així ho ha manifestat en secretari general Miquel Iceta, que ha assegurat sentir-se decebut perquè una persona que ha tingut “responsabilitats tan importants hagi produït un engany i una il·lusió fiscal d'aquestes característiques”.

“Un insult als treballadors que declaren a Hisenda”

“Una carta no és suficient: la gravetat sense precedents exigeix una compareixença immediata”, ha manifestat, amb contundència, el coordinador d'ICV Joan Herrera, que ha demanat a l'expresident que comparegui davant del Parlament de Catalunya per donar les explicacions pertinents. Segons la seva opinió, la disculpa per carta és “un insult a la intel·ligència per no haver trobat el moment en 34 anys i un insult als treballadors que declaren a Hisenda”. “Volem que s'aclareixi tot, que hi hagi una investigació de justícia i d'Hisenda i que se sàpiga realment si els diners eren només de l'herència o si hi ha vincles amb el finançament irregular de CDC”, ha declarat Herrera, que ha demanat a Artur Mas que condemni els fets.

En la mateixa línia, PP i Ciutadans han coincidit en afirmar que la prioritat és que l'Agència Tributària obri una investigació per conèixer els detalls del patrimoni de la família Pujol a l'estranger. El vicesecretari del PPC i portaveu al Parlament, Enric Millo, ha constatat que les explicacions ofertes “són confuses” i ha mostrat la seva confiança en les investigacions que Hisenda dugui a terme perquè considera “del tot necessari que s'aclareixi quin és l'origen i la data dels fons, així com la seva evolució durant els últims 30 anys”. Per la seva banda, Matías Alonso, de Ciutadans, veu la seva confessió com “fruit de les pressions judicials als seus fills”, i creu que això no justifica “el recent trànsit de diners cap a Andorra, ni la fortuna que s'endevina en diversos paradisos fiscals i en milionàries inversions a l'estranger”.

Fins al final amb el frau fiscal català

A més del cas de la família Pujol, la CUP espera que aquest sigui un pas més per acabar amb el frau fiscal català. “És una xacra que cal combatre sense pal·liatius”, expressa el partit en un comunicat. “Fonts sindicals eleven a 16.000 milions d'euros el frau fiscal actual, tot això enmig de la crisi, les retallades i la desesperació de molta gent”, denuncien.