El Cesicat va elaborar els informes sobre activistes conjuntament amb els Mossos d'Esquadra
Nous documents filtrats per Anonymous sobre el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) mostren com els informes de monitoratge d'activistes a les xarxes socials que van sortir a la llum a finals d'octubre els va elaborar aquest organisme conjuntament amb el Cos de Mossos d'Esquadra. Aquesta filtració revela com en el procediment de seguiment d'aquests activistes hi ha un contatce constant entre el Cesicat i els Mossos, fins al punt que la propia policia podia encarregar informes sobre perfils o publicacions que consideressin destacabñes, com és el cas del perfil del fotògraf Jordi Borràs.
Els documents recullen, a més a més, quins serien els responsables del seguiment a activistes que es va dur a terme el 2012 en relació a l'1 de maig, la Cimera del Banc Central Europeu a Barcelona i l'aniversari del 15-M. Per part del Cesicat, els encarregats van ser el seu director, Tomàs Roy; el gerent, Josep Verdura, i els tècnics Carles Fragoso i Xavier Panadero, el nom dels quals ja apareixia en els primers informes filtrats. Per part dels Mossos, els responsables van ser els executius Miquel Bertran i Fran Galera.
De fet, ahir mateix, Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació -departament del qual depèn el Cesicat-, va confirmar que l'organisme actua “en coordinació amb la policia del país” i sota els criteris d'aquesta. Ho va explicar en seu parlamentària a preguntes del diputat Ferran Pedret (PSC). No obstant això, i en la mateixa línia que ha mantingut el Govern fins ara, no va confirmar ni desmentir l'autoria dels informes i ni tan sols que s'hagi instal·lat programari espia en telèfons mòbils d'alts càrrecs o ciutadans, com assegura El Confidencial. Pedret explica que el seu partit està recollint tota la informació disponible per presentar-la a fiscalia.
L'objectiu dels informes, segons queda recollit, és la “identificació primerenca d'amenaces tal com crides o convocatòries de protesta”, el “seguiment d'activitat i impacte de les comunicacions realitzades a les xarxes socials” i la “investigació específica d'informació publicada o persones d'interès”.
Investigacions a Arran i al Casal Tramuntana
Les noves filtracions mostren també que el Cesicat hauria fet informes sobre altres col·lectius. En una presentació firmada per Carles Fragoso on s'explica com monitorar activitat a la xarxa apareixen com a exemples un seguiment del Casal Tramuntana, vinculat a l'extrema dreta, i, sobretot, a l'organització juvenil Arran, des del moment en que es va fundar. Els informes inclouen dades personals i diverses fotografies d'Adrià Fontcuberta, el militant d'Arran que va registrar el domini de la web del col·lectiu.