Els socialistes barcelonins segueixen avançant cap a un procés de primàries obertes a la ciutadania inèdit a tota Espanya, per escollir el proper candidat a l'alcaldia de Barcelona l'any 2015. Aquest dissabte han organitzat una convenció per perfilar el reglament de les eleccions, que s'haurà d'aprovar el proper 19 de desembre, i per al qual ja hi ha un borrador elaborat per la direcció del partit. Fins a vuit persones aspiren a disputar el càrrec a l'actual alcalde, Xavier Trias.
Carles Martí, primer secretari del PSC de Barcelona, ha defensat un dels requisits que més reticències generen entre alguns quadres, i que fa que alguns aspirants encara no hagin presentat precandidatura oficialment: els avals de 150 militants i sobretot de 1.000 barcelonins de fora el partit. Per Martí, s'ha de garantir una mínima “representativitat” dels candidats tan dins com fora de la formació.
Fins avui, els qui ja han fet pública la seva precandidatura són l'actual líder del grup socialista a l'Ajuntament, Jordi Martí; la regidora de Nou Barris, Carmen Andrés, i el militant Manuel Fernández. Però ja se sap que hi ha més aspirants a liderar el projecte municipal del PSC: la diputada Rocío Martínez-Sampere, Laia Bonet -de l'ala més sobiranista del partit, l'actual portaveu del partit Jaume Collboni o l'exsecretari d'Estat de l'Esport Albert Soler. Per últim, també es perfila com a candidat l'advocat Jorge Albertini.
Les primàries se celebraran durant el 2014, però encara no hi ha data concreta, a l'espera que es decideixin votacions clau com les primàries del PSOE o la consulta d'autodeterminació de Catalunya.
“Barcelona, palanca de canvi”
A la trobada hi han acudit els principals dirigents socialistes catalans i també el diputat del PSOE al Congrés Eduardo Madina, que en la seva intervenció ha empès els assistents a “tornar el protagonisme a la ciutat”, a “recuperar el pols” en el seu paper de “locomotora dels processos de canvi” tant a Catalunya com a Espanya.
Tant Madina com també Martí han defensat les primàries obertes a la ciutadania com un “símbol” d'aquesta voluntat de liderar els canvis des de la capital catalana. “Barcelona ha estat un motor de modernitat”, ha exposat Madina, tant pel que fa a la llibertat com la convivència o la cohesió social. Per aquest socialista basc, Barcelona “sempre va ser el referent que buscàvem” des de ciutats com Bilbao o Sant Sebastià, i ha de tornar a ser “palanca de canvi a Espanya en els propers 10 o 15 anys”.
De la mateixa manera, Martí ha demanat que la ciutat torni a “agafar el brau per les banyes” en qüestions com la lluita contra la crisi o la participació ciutadana. Segons el dirigent, “Trias no està a l'alçada de les expectatives”, i n'ha posat com a exemple la seva incapacitat per aprovar els pressupostos o el fet que no es pronunciés sobre la mort d'un veí al Raval fins dues setmanes després.