Un escarni veïnal a Trias frustra la inauguració del nou Paral·lel

Ni tan sols la pluja ha tret les ganes a un centenar de veïns del Paral·lel a sortir al carrer amb xiulets i pancartes per rebre l’alcalde de Barcelona. En un context amb aroma preelectoral, Xavier Trias esperava un matí seré que li permetés la foto anhelada d’un Paral·lel, per fi, acabat, sense obres, i lliure de la grisor que l’ha acompanyat en els darrers lustres. Però ni el clima ni el caldo de cultiu que porta bullint a la zona des de fa un any li ho han permès. Un xàfec inoportú i una tempesta de retrets que ha acabat en escarni li han aigualit la festa.

Els veïns, paraigua i pancarta en mà, han escridassat l’alcalde, aixoplugat en un bar de la zona amb altres col·lectius veïnals i comercials partidaris de la reforma. “Que doni la cara, que doni la cara!”, li demanaven des de fora d’una cerveseria que ha servit de refugi i de plató improvisat a l’alcalde. “Estem davant d’una gran transformació” ha explicat Trias, que ha seguit: “Una part que es veu, i que implica més espai per a vianants, i una que no es veu: el col·lector subterrani d'aigua que ha implicat una forta inversió però que era imprescindible”.

A dins del recinte s’ha generat una bombolla aïllada al xivarri que venia del carrer, on les crítiques giraven al voltant de diferents eixos. Segons els manifestants, les sis noves placetes no seran placetes, sinó voreres eixamplades que serviran per instal·lar-hi terrasses del sector de l’hostaleria; la despesa en totxo i tecnologia “és abusiva” tenint en compte el perfil popular dels barris limítrofs de la zona, com el Poble-sec, el Raval o Sant Antoni; i la reforma “farà de passarel·la” per als turistes que arriben amb els iots de luxe que amarren al Port de Barcelona. “Hem sortit al carrer tot i la pluja per la indignació davant decisions polítiques que prioritzen la mercantilització del barri a la vida veïnal”, explica Thais Bonilla, que ha exercit de portaveu de la Plataforma Som Paral·lel. “Sentim ràbia davant la supèrbia d'un alcalde que ignora a veïns i veïnes del barri i inaugura una avinguda sense consensos”, ha afegit.

L’alcalde, rodejat per una representació del seu equip municipal, que han actuat d’escortes accidentals –com el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí; el tinent d’alcalde Antoni Vives; i el regidor d’Educació, Gerard Ardanuy—, ha mirat de sortir de la zona esquivant manifestants que li demanaven que s’endugués a casa seva els turistes. Després de petits moments de tensió, el líder de l’Executiu municipal ha marxat amb el seu cotxe oficial donant per acabada una passejada inaugural que, en definitiva, no ha tingut lloc.

S’obre el teló del debat sobre el contingut de l'avinguda

S’obre el teló del debat sobre el contingut de l'avinguda

Definida la reforma urbanística, ara serà el torn de debatre els continguts. És a dir, els usos. Per a la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, l’hora de la veritat arriba ara: “No permetrem que passi al Paral·lel el que ha passat a Blai”, explica Josep Guzmán, el seu president, en al·lusió a un dels carrers que més ha patit la proliferació de bars i terrasses del barri del Poble-sec.

En la mateixa línia s'expressa Toni Oller, de l’entitat cultural Talia Olympia: “Ara hem de posar el comptador a zero i tornar a treballar tots plegats”, explica l'historiador, que s'havia mostrat molt crític amb la reforma. “No hem pogut indicidir en el projecte urbanístic, però ara hem d'intentar incidir en el model cultural i econòmic”, explica Oller, que aposta per punts fixes d’espectacles a peu de carrer.

Més crítics es mostren des de Som Paral·lel: “No deixarem de lluitar pel barri i contra el model 'Marca Barcelona'”, subratlla Bonilla. En anterior ocasions, la plataforma havia carregat contra el procés participatiu sobre la reforma de l'avinguda: “No hi ha hagut cap mena de voluntat d’entesa amb les entitats veïnals i s’ha actuat de forma obstinada i enganyosa per a seguir endavant amb un Pla que genera molt de rebuig entre el veïnat”, denunciaven uns veïns que havien celebrat tres reunions amb l’àrea d’Urbanisme. Un espai de treball compartit que s’havia presentat des del Govern de la ciutat com la resposta a mesos de mobilitzacions veïnals.

Segons l’Ajuntament, “totes les propostes seran benvingudes”. El consistori remet al procés participatiu a tothom, un espai -Espai de Treball Compartit del Paral·lel- en què es definiran els futurs usos del nou Paral·lel i que hauria de servir per abordar “de manera integral i transversal” la identitat de l’avinguda i la seva relació amb els barris que la constitueixen. Un dels primers objectius que es marca el procés, que dinamitzarà la cooperativa Raons Públiques, és definir els criteris per a l’ordenació singular de terrasses de l’avinguda Paral·lel. Aquest grup també serà l’encarregat de definir els noms i els usos dels nous espais públics.