Les topades entre la direcció catalana de Podem i la cúpula estatal de la formació no han cessat ni en plena treva estiuenca. Després de l'intercanvi de visions contraposades que no ha parat des de fa diverses setmanes, aquest dilluns el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin va assegurar que Pablo Iglesias li havia reclamat la dimissió, extrem que va ser negat posteriorment pel secretari d'organització de Podemos, Pablo Echenique.
Fonts de la direcció de Podemos consultades per eldiario.es asseguren: “No és cert que Pablo Iglesias demanés a Albano Dante que dimitís. Pau Echenique i Meri Pita eren a la reunió i van ser testimonis”.
El missatge que l'equip de Iglesias dirigeix a la seva direcció a Catalunya està carregat de retrets encoberts i així es desprèn de les declaracions realitzades per fonts de la direcció a aquest diari: “Que l'actual direcció de Podem no vulgui la unitat entre les forces del canvi a Catalunya és legítim, tot i que la direcció estatal pensi diferent. Que hagin decidit subalternitzar l'estratègia de Podem respecte de l'1-O al full de ruta de Puigdemont és legítim, tot i que la direcció estatal pensi diferent. Que no vulguin convocar l'Assemblea Ciutadana completa que cada vegada més cercles li estan demanant és, per descomptat, també legítim. Ara bé, faltar a la veritat respecte del que Pablo Iglesias li va dir en una reunió privada, això és difícil d'explicar”.
El de les últimes hores ha estat només l'últim topada, però també un dels més forts, en tant que, usant la paraula dimissió o no, sembla clar que la direcció estatal vol renovar els òrgans de Podem Catalunya. Un secret a veus que, fins al moment, mai s'havia pronunciat en públic pels seus protagonistes. Ara l'executiva catalana tracta de treure ferro a la polèmica, mentre es prepara per a un conflicte que previsiblement s'allargarà fins a la tardor.
Sense intenció de noves primàries
D'entrada des de la direcció catalana es reitera que no tenen intenció de convocar l'assemblea ciutadana que els de Iglesias reclamen i que, a la pràctica, suposaria anar a unes noves primàries per escollir secretari general. “El Consell Ciutadà només porta un any de mandat, i no creiem que calgui renovar-lo ”, recorda Ruth Moreta, secretària d'organització de Podem, que assegura que les relacions amb la direcció madrilenya és “bona i ordinària” malgrat les discrepàncies en públic.
Aquestes discrepàncies, però, han augmentant de volum en les últimes hores. L'acusació de faltar a la veritat que fa a la renovació dels òrgans catalans és el greuge que exhibeixen des de Madrid. Per la seva banda, a Podem tampoc ha caigut bé la visita a Catalunya de Juan Carlos Monedero, antic membre de la direcció morada i una veu amb ascendència entre les bases, que ha deixat diverses declaracions carregant obertament contra Fachin i els seus.
Des de la filial catalana de Podem defensen les decisions que han generat més controvèrsia, com són la crida al vot pel referèndum de l'1-O o el rebuig a integrar-se a Catalunya en Comú, assegurant que han estat preses pels cercles mitjançant processos assemblearis. No obstant això, el passat 24 de juliol i després de la reiterada petició de l'Executiva estatal en aquest sentit, els de Fachin van acceptar portar els dos assumptes a consulta entre els seus afiliats.
Dues consultes sobre els assumptes controvertits
D'aquesta manera les bases morades a Catalunya votaran sobre la postura del partit respecte a l'1-O entre els dies 7 i 11 de setembre, mentre que hauran d'esperar a la segona quinzena d'octubre per ser consultats sobre la volta a la taula de negociació amb els comuns, amb l'objectiu de integrar-se al partit liderat per Xavier Domènech.
Aquestes dues són les qüestions candents que fins ara han enverinat les relacions entre la direcció estatal i la catalana, encara que una té més pes que l'altra. Segons reconeixen fonts del mateix Consell Autonòmic, les diferències de plantejament davant el referèndum de tots dos són de matís, mentre que els d'Iglesias sí veien com a indispensable que hi hagués un pacte satisfactori amb Domènech, amb qui comparteixen visió sobre el projecte polític per a Catalunya, que finalment la direcció de Podem no va facilitar.
Marcant al calendari la consulta sobre la relació amb Catalunya en Comú la direcció catalana confia en alliberar la pressió que l'estatal exerceix per renovar l'òrgan actualment liderat per Fachin. Tot i això no és l'únic pas donat. Segons explicava aquest diumenge el diari Ara, Fachin estaria plantejant-se tornar a incorporar al seu equip més proper a algunes de les persones de les que va prescindir a principis de juliol, identificades com a afins al corrent d'Anticapitalistes. Preguntat per aquest diari, un dels afectats pels canvis assegura no haver rebut cap proposta formal en aquest sentit.