Quasi tres hores de debat i cap acord. El ple extraordinari celebrat aquest dimecres al districte de l’Eixample de Barcelona per abordar la massificació turística al barri de Sagrada Família només ha servit per posar de manifest, un cop més, el profund abisme que separa l’Ajuntament de Barcelona i els veïns afectats quan es tracta de parlar del model turístic de la ciutat i, sobretot, de la reordenació de l’entorn del temple.
La negativa de CiU i PP a recolzar una proposta presentada pels grups del PSC, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona,que recollia pràcticament totes les demandes de l’Associació de Veïns de Sagrada Família i d’altres entitats del barri, va provocar gran indignació entre els veïns que omplien la sala de plens amb cartells i que van poder intervenir a l’inici per exposar les seves reivindicacions i per retreure al regidor del districte, Gerard Ardanuy, la seva “pèssima gestió”.
El text rebutjat proposava una nova regulació sobre apartaments turístics, l’estudi i execució d’un projecte de pacificació de l’entorn del temple expiatori que inclogués la revisió de totes les llicències de terrasses, la prohibició de la circulació del Bus Turístic pel carrer Marina i la supressió de les seves parades al carrer Sardenya, un nou pla de dinamització comercial, un estudi dels pisos desocupats al barri per dedicar-los al lloguer social, la reubicació al barri dels veïns afectats per la futura reordenació de la Sagrada Família i decidir d’acord amb els veïns l’ús futur del cine Niza sense descartar-ne la compra per convertir-lo en un equipament de barri.
La proposta de l’oposició també instava el districte a exigir a la junta del temple de la Sagrada Família l’aplicació de mesures per disminuir l’impacte que la presència diària de milers de visitants té en l’ocupació de l’espai públic dels carrers del voltant. Entre aquestes, es plantejava que les cues d’accés es fessin dins del propi recinte, la venda anticipada d’entrades, la construcció d’un aparcament d’autocars i la limitació de l’aforament màxim, ara inexistent tot i el greu perill que comporta per a la seguretat deturistes i vianants.
CiU va responsabilitzar l’oposició de la falta d’acord i va recordar al grup socialista que durant els 32 anys que van governar a Barcelona mai van ser capaços d’exigir al temple la corresponent llicència d’obres. Tot i assegurar als veïns que eren “conscients de la pressió que pateixen”, la portaveu del grup convergent, Teresa Pitarch, els va reclamar “coherència” en les seves demandes i els va recordar que “el temple no té la culpa de tot”. De res va servir la proposta de socialistes i republicans de treure del text el punt que feia referència al cine Niza per arribar a un acord.
Si amb la petició de ple monogràfic sobre el model turístic de l’Eixample l’oposició pretenia deixar en evidència el regidor, ho va aconseguir a mitges. Gerard Ardanuy va aprofitar el debat per anunciar un pla de mesures imminent que inclourà la creació d’una taula de treball específica de seguiment, l’aplicació de millores de mobilitat i de reordenació de l’espai públic a l’entorn del temple, i la implicació de la junta de la Sagrada Família. “És imperatiu que el temple assumeixi la responsabilitat que li pertoca i no defugiré cap tipus de responsabilitat”, va remarcar.
La proposta veïnal de constituir una taula de negociació presentada prèviament a la votació també va caure en sac foradat. Entre els punts a discutir, l’Associació de Veïns de Sagrada Família i la plataforma Recuperem el Niza proposavenparalitzar l’enderrocament del cine Niza i la seva incorporació al llistat d’establiments emblemàtics, la suspensió per un mínim d’un any de noves llicències d’activitats hoteleres i comercials, una campanya d’inspecció de llicències d’activitats actuals, el control de l’ocupació de la via pública per part de la Sagrada Família, la limitació dels horaris d’obertura al públic del temple i prohibir la circulació del Bus turístic i del City Tour per les zones d’exclusió.