Fainé recomana als polítics diàleg sincer i voluntat de pacte per formar govern

Una dels veus financeres més destacades d'Espanya ha dit la seva aquest divendres sobre la situació política que viu el país després de les eleccions del 20-D. El president de CaixaBank, Isidre Fainé, no ha apostat per cap color concret per aconseguir un executiu, sinó que ha recomanat a tots els polítics diàleg sincer i voluntat de pacte per formar govern. Així ho ha dit en la roda de premsa de presentació de resultats de l'entitat.

CaixaBank va obtenir un benefici de 814 milions d'euros el 2015, un 31,4% més que l'any anterior mitjançant el creixement del seu negoci bancari impulsat per la incorporació del negoci financer de Barclays a Espanya, segons ha comunicat aquest divendres l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

“Els banquers hem de ser discrets i ocupar-nos d'allò nostre”, ha dit Fainé, abans d'afegir que confia “plenament” en la capacitat de diàleg dels polítics espanyols. “Europa està plena de governs entre partits. Cal un diàleg sincer amb seriosa voluntat de pacte”, ha afirmat Fainé.

Segons el parer del president de CaixaBank, l'objectiu de les negociacions ha de ser aconseguir estabilitat institucional, seguretat jurídica i cohesió social. “El que m'interessa és això i com més aviat ho tinguem arreglat millor”, ha reblat.

Fainé també ha explicat que la reunió amb Ada Colau que va mantenir al juny passat va ser “bona”, i va permetre explicar a l'alcaldessa, molt crítica amb la banca en la seva etapa de portaveu de la PAH, el que CaixaBank fa per Barcelona, on desenvolupa una obra social “molt intensa”, ha afegit el banquer. “La relació és normal i correcta”, ha afirmat Fainé. Per contra, ha negat que hagi parlat amb el líder de Podem, Pablo Iglesias: “Jo no truco als polítics”, ha assenyalat, tot i que ha afegit que si li truquen els atén.

En el pla financer, Fainé ha explicat que no hi ha converses en marxa per a una fusió bancària. D'altra banda, Fainé ha situat el “reequilibri” de les finances públiques i la reducció de l'atur com els principals reptes que ha d'emprendre l'economia espanyola. En aquest sentit, CaixaBank preveu que el PIB d'Espanya avanci un 2,8% el 2016, lleugerament per sota del 3,2% de 2015 per un paper “una mica menor” dels elements impulsors l'any passat.

Fainé s'ha mostrat convençut que les “fortes turbulències en els mercats financers” en el que va d'any, marcades per les incerteses sobre la Xina i el descens del preu de les matèries primeres, han estat “moviments exagerats que s'aniran corregint al llarg de l'exercici”.

Ha explicat que l'any passat l'entorn ha continuat sent complex, amb “pressions reguladores que no cessen”. Així mateix, ha destacat que es manté un estat d'opinió pública que encara és desfavorable respecte a la banca.

Més obra social

Els directius del banc també han explicat que La Caixa ampliarà el pressupost de l'Obra Social fins a 530 milions d'euros el 2019, fet que suposa un 6% més respecte als 500 milions pressupostats per a aquest any, segons consta en el pla estratègic de l'Obra Social 2016-2019 aprovat per la fundació de l'entitat catalana.

Fainé ha detallat que el 60% dels recursos de l'Obra Social es destinaran a l'àrea social, el 20% a recerca i un altre 20% a divulgar la cultura i la ciència, i que l'objectiu és triplicar la inversió en investigació, especialment de l'àrea de la salut, així com també guanyar eficiència i reduir la burocràcia.

Repsol i Abengoa

D'altra banda, tant Fainé com el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar han donat el seu suport a Repsol i han descartat vendre a curt termini la seva participació a la petroliera tot i els seus mals resultats per la caiguda del preu del cru. Repsol ha provisionat 2.900 milions d'euros per fer front als baixos preus del petroli, que li ocasionaran pèrdues de 1.200 milions. Gortázar ha xifrat en 342 milions l'impacte pel banc de les pèrdues anunciades per Repsol.

En el cas d'Abengoa, Gortázar s'ha mostrat partidari de trobar un acord per mantenir els llocs de treball i minimitzar les pèrdues pels creditors -entre els quals hi ha la pròpia CaixaBank. Preguntat sobre una possible quitança, Fainé ha dit que “si s'han de fer quitances s'ha de decidir entre tots, però nosaltres busquem que l'empresa [Abengoa] pugui funcionar”.

En conjunt, les provisions extraordinàries arriben a 923 milions d'un total de 2.516 milions per la repercussió de les possibles devolucions que l'entitat hagi d'afrontar per les clàusules sòl en aplicació de la sentència del Suprem que obre la porta a reclamacions de clients. Amb tot, l'import per deteriorament d'actius financers ha baixat un 2,4% respecte a 2014.