Es diu Vicenta Bosch Ayala, i es fa dir Tica Bosch. És, des d’abans de l’estiu, la directora de l’oficina del Centre de Promoció de Negocis d’ACCIÓ a Londres, organisme que depèn del departament d’Empresa i Ocupació, i és l’esposa de Josep Tous Andreu, exalt càrrec de la Generalitat imputat en l’anomenat cas ITV juntament amb el seu amic i company d’estudis Oriol Pujol Ferrusola.
Segons s’informa a la web d’ACCIÓ, “la Sra. Tica Bosch és llicenciada en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona (UB), Màster en Comerç Internacional (UB) i Postgrau en Comunicació i Màrqueting per la UOC. Ha treballat al sector privat més de 15 anys tant en el departament de màrqueting i de relacions amb el consumidor com de comerç exterior”. Malgrat aquest bonic currículum, en cercles catalans de Londres ha cridat l’atenció la seva escassa experiència en la promoció de negocis, és a dir, en qüestions com buscar finançament, socis, proveïdors, etc.
La segona ‘paracaigudista’
La segona ‘paracaigudista’Bosch ni vivia a Londres abans ni formava part de la plantilla d’ACCIÓ, l’agència de la Generalitat que té com a principal missió donar suport a la internacionalització de l’empresa catalana. Com se sol dir, ha arribat al càrrec en paracaigudes, i no és el primer cas. L’any 2013 Felip Puig ja va col·locar a ACCIÓ la dona de Manel Prat, Núria Betriu. Prat va ser el director general dels Mossos d’Esquadra mentre Puig va ser conseller d’Interior, i si bé Ramon Espadaler el va mantenir un cop va assumir la cartera d’Interior es veia a venir que acabaria cremat davant la pressió de casos com els d’Ester Quintana o Juan Andrés Benítez. El maig de 2013, Núria Betriu va ser nomenada directora del programa Catalunya Emprèn i ara fa unes setmanes l’han ascendit al càrrec de consellera delegada d’ACCIÓ.
Malgrat els evidents paral·lelismes (dues dones de aterrades en paracaigudes), els casos de Vicenta Bosch i Núria Betriu no són del tot mimètics, en primer lloc perquè, segons fonts d’ACCIÓ, a la casa no es qüestiona la preparació i competències de Betriu, i sobretot perquè no està implicada en cap afer de corrupció. El nom de Bosch, en canvi, sí que apareix en la instrucció del cas ITV, si bé no hi està imputada.
El braç dret d’Oriol Pujol a les ITV
El braç dret d’Oriol Pujol a les ITVJosep Tous es troba imputat pels presumptes delictes contra la hisenda pública, falsedat documental, malversació de fons públics i tràfic d’influències per haver assessorat a la Generalitat durant els anys 2011 i 2012 sobre el nou mapa i condicions de les estacions d’ITV al mateix temps que cobrava d’una de les empreses que optaven a explotar aquestes llicències. La Generalitat va pagar uns 65.000 euros a Tous per un seguit d’estudis, facturats a través de diverses empreses, una de les quals (ieConsumo Observatorio del Consumo), administrada per la seva dona, Vicenta Bosch.
Segons les inscripcions registrals, Vicenta Bosch va deixar de ser l’administradora única de ieConsumo el passat mes de juliol, poc després, per tant, d’incorporar-se a la seu que la Generalitat té al número 17 de Fleet Street (per on diumenge 9 van passar a votar milers de catalans residents a la capital britànica). La va substituir el seu marit.
També s’investiguen els motius que van dur Tous, l’any 2003 (poc abans de les eleccions autonòmiques que van suposar l’arribada del tripartit), a prorrogar en vuit anys les concessions de les dues empreses adjudicatàries de les ITV, malgrat que els contractes no vencien fins el 2006. Josep Tous era aleshores el director general de Consum i Seguretat Industrial, on tenia com a superior al seu amic i ex company d’estudis de Veterinària Oriol Pujol Ferrusola, en aquell moment secretari general del departament d’Indústria (el que actualment és Empresa i Ocupació). Les empreses concessionàries beneficiades per la mesura van fer després donacions a la fundació de CDC (aleshores denominada Trias Fargas, actualment Catdem), però amb l’arribada del tripartit, l’any 2004 el nou conseller, Josep Maria Rañé, va anul·lar la pròrroga de les concessions.
Li deien ‘Totus Tous’
Li deien ‘Totus Tous’Durant els seus anys com a director general (2001-2003), Tous va assolir un considerable grau de projecció mediàtica, gràcies a les seves aparicions setmanals al programa El Matí de Catalunya Ràdio per donar consells sobre consum, i als publirreportatges sobre la matèria que feia publicar a la premsa de paper (en els que mai hi faltava la seva foto). Els funcionaris a les seves ordres el van batejar amb el malnom de Totus Tous, davant la seva iniciativa d’organitzar una mena d’exercicis espirituals d’automotivació als quals no hi podia faltar ningú. Amb la pèrdua del poder convergent, Tous es va buscar la vida creant la consultora ieConsumo, al mateix temps que anava pujant esglaons al si del partit, com a conseller nacional i president de la sectorial d’Empresa, Industria i Innovació de CDC a partir de 2008.
Josep Tous no va tornar a l’administració fins el març de 2012, quan va ser nomenat coordinador general de la Diputació de Barcelona. Setmanes més tard va esclatar l’escàndol de les ITV i Tous va ser detingut unes hores, per la qual cosa el president de la Diputació, el convergent Salvador Esteve, es va veure forçat a anunciar el seu relleu, si bé, segons ha publicat recentment el digital Catalunyapress.cat, el cessament real no es va produir fins un any més tard, el 21 de març de 2013, per la qual cosa Tous podria haver estat cobrant durant tot un any de la Diputació sense fer res.