La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat aquest dimecres una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui acusa dels delictes de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per no impedir que el ple de la Cambra catalana votés les conclusions d'una comissió parlamentària sobre el full de ruta independentista. Entre altres coses, acusa Forcadell d'actuar amb “total menyspreu” a la Constitució i de permetre que s'aprovés un text “que s'encamina a la derogació per la via de fet” de l'ordenament constitucional
Per la Fiscalia, Forcadell va cometre un “exercici desviat de les seves funcions” com a presidenta del Parlament al permetre votar les conclusions sobre el procés constituent català “malgrat la seva contradicció flagrant amb la Constitució”.
La querella va més enllà d'atribuir uns fets a uns delictes i realitza durs retrets contra Forcadell. Així, la Fiscalia li recrimina que utilitzés “injustament” el reglament del Parlament per posar en marxa per la “via de fet” el seu “designi secessionista” de manera “inequívoca i irreversible”, malgrat l'advertència del Tribunal Constitucional.
Així mateix, el ministeri públic considera la presidenta responsable d'avalar l'aprovació d'una resolució “que de manera expressa tracta de desvincular a les institucions de Catalunya del sistema constitucional, dinamitant el sistema de distribució de competències establert en el model d'ordenació territorial de l'Estat” inclòs en la Constitució.
Les conclusions, anul·lades la setmana passada pel TC, incloïen activar un “mecanisme unilateral d'exercici democràtic” per convocar una assemblea constituent, que el Parlament i Puigdemont han fixat ara en forma d'un referèndum per a setembre de l'any que ve.
El diari La Vanguardia, en la seva edició d'aquest dimecres, ha avançat les principals tesis de la Fiscalia. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que ha rebut la denúncia contra la presidenta del Parlament aquest mateix dimecres, i que ha procedit a registrar-la. L'alt tribunal català ha afegit que decidirà “en uns dies” si l'admet a tràmit, tot i que des de fonts judicials es dóna per fet que la causa contra la presidenta del Parlament continuarà.
Responsabilitat per no aturar la votació
Al juliol, la Mesa del Parlament no va incloure en l'ordre del dia del ple la votació independentista després de rebre l'avís del TC, sinó que ho van sol·licitar els portaveus de JxSí i la CUP, Jordi Turull i Anna Gabriel. Forcadell, tal com permet el reglament del Parlament, va sotmetre a votació del ple la inclusió del punt en l'ordre del dia, que va ser aprovat per la majoria independentista.
Però per a la Fiscalia, Forcadell té igualment una responsabilitat penal per no aturar la votació. “La querellada [Forcadell] tenia cabdal consciència que amb el seu pronunciament impulsava un tràmit constitucionalment il·legítim, viciat d'arrel per falta absoluta de competència dins de l'ordenació territorial de l'Estat”, assevera el ministeri públic.
Afegeix la Fiscalia que l'“arbitrarietat” de Forcadell al permetre que es votessin les conclusions del procés constituent “rau no ja en la desobediència a les decisions del TC”, sinó que el text independentista “implica un exprés rebuig a la força d'obligar a la Constitució mateixa”.
La querella ha estat interposada davant del TSJC donada la condició d'aforada de Forcadell, que aquest mateix dimecres està presidint el ple al Parlament. Fa dos dies, la Fiscalia General de l'Estat va ordenar a la Fiscalia catalana que la presentés arran d'una denúncia del Constitucional. La querella es presentarà davant la Sala Civil i Penal del TSJC, la mateixa que ha enviat a judici a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per la consulta del 9-N.