La conselleria d'Interior de la Generalitat mantindrà al cos els Mossos d'Esquadra condemnats per la mort de Juan Andrés Benítez. Els sis policies que van reconèixer l'homicidi per evitar la presó i els dos agents condemnats per obstruir la investigació judicial del cas es reincorporaran a la policia autonòmica quan finalitzin les seves respectives penes. La gestió política de la sentència del cas Benítez per part de la conselleria d'Interior es limitarà a l'execució de la mateixa, sense mesures de càstig addicionals per als policies condemnats.
“Quan es reincorporin, la prefectura dels Mossos d'Esquadra posarà els agents en el lloc de treball que consideri oportú”, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio el director general de la policia catalana, Albert Batlle. D'aquesta manera, Batlle tanca la porta a una de les demandes de les acusacions del cas Benítez. Tot i la tebior de la sentència, com que els agents han reconegut que la seva reducció va matar Benítez, les acusacions confiaven que l'administració prengués mesures exemplars contra els condemnats.
No serà així. L'expedient que s'havia obert als Mossos acusats i que havia quedat suspès fins al moment de la condemna es tancarà amb la mera aplicació del contingut de la sentència pactada. “No hi haurà expedient disciplinari. Les responsabilitats ja s'han depurat en la via penal”, ha afirmat Batlle.
Un cop acabi la pena complementària de no tornar a patrullar ni a acostar-se al Raval de Barcelona, Batlle ha dit que “podria ser perfectament que els agents treballin en una dependència policial de la ciutat de Barcelona”. No ha aclarit si, quan es reincorporen al cos, tornaran a patrullar pel carrer o se'ls relegarà a treballs d'oficina d'oficina.
Les paraules de Batlle contribueixen a engrandir la sensació d'impunitat que ha quedat entre els amics de Benítez i els veïns del Raval després de l'acord de conformitat d'aquest dilluns. “Per un mateix fet no pots condemnar dues vegades”, ha sostingut Batlle, que ha recordat que la pena imposada –dos anys de presó que els condemnats no compliran al no tenir antecedents– és equivalent a una sanció molt greu.
Rapats a una anàlisi capil·lar
A més del reconeixement de la mort, les acusacions esperaven una actuació d'Interior que anés més enllà del que estrictament marca la condemna a causa del paper dels ara condemnats en fase d'instrucció. Quatre agents ara condemnats van eludir el test de tòxics encarregat per la jutgessa instructora perquè van acudir rapats a l'anàlisi capil·lar.
També van acudir a declarar en fase d'instrucció de paisà i acompanyats per un grup d'altres 30 Mossos per evitar que la premsa pogués endevinar el rostre dels imputats (com mostra la fotografia que acompanya aquesta informació). Les imatges van causar gran impacte social i van acabar, paradoxalment, amb la prohibició a la premsa de prendre imatges dels passadissos dels jutjats.
Després de la condemna d'aquest dilluns, els sis agents culpables d'homicidi i d'un delicte contra la integritat moral no podran patrullar durant cinc anys, se'ls suspèn durant dos anys de feina i sou i se'ls obliga a fer un curs sobre drets humans. Està per veure encara quan acaba la pena, ja que les parts discrepen sobre si el temps que no podran patrullar va començar quan el departament els va apartar cautelarment de les seves funcions en 2013, quan el cas estava en instrucció, o a partir d'ara, quan ja hi ha sentència.
En aquest sentit, cal destacar que al no haver-se dictat mesures penals provisionals durant la fase d'instrucció, resulta difícil que el magistrat, que encara ha de concretar l'execució de la sentència, accedeixi a la petició de les defenses dels Mossos per reduir els mesos en què estaran sense patrullar pel carrer. Dos agents més van reconèixer un delicte d'obstrucció a la justícia (per netejar la sang de Benítez del terra) i han estat condemnats a tres mesos de presó, que tampoc compliran. L'asseguradora de la Generalitat, a més, indemnitzarà de forma subsidiària a la família amb 150.000 euros