Resposta judicial de la Generalitat al control setmanal de la seva despesa imposat divendres passat pel Govern central. El Govern ha anunciat aquest dimarts que recorrerà davant del Tribunal Suprem i el Constitucional l'ordre d'Hisenda que busca evitar que la Generalitat destini fons al referèndum i que, en cas que així sigui, suspendria els lliuraments del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).
Així, malgrat que l'administració catalana complirà amb el requeriment d'Hisenda, els certificats setmanals de despesa els signaran cadascun dels consellers i no els interventors dels respectius departaments, tal i com va exigir el Govern central.
D'aquesta manera, segons ha explicat en roda de premsa el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, el Govern vol “protegir de les amenaces” els funcionaris de les conselleries i les 183 entitats del sector públic català afectades per l'ordre de l'executiu central. “Cada conseller certificarà el que faci falta”, ha tancat Junqueras, que, a més de desvincular el FLA del referèndum, ha criticat amb el seu estil retòric habitual la mesura imposada pel Govern.
“El referèndum no té res a veure amb el FLA. Ens demanen informació sobre entitats com el Banc de Sang i Teixits o l'Institut d'Oncologia. Algú creu que paguem un referèndum a través del Banc de Sang i Teixits o l'Institut d'Oncologia? No té cap sentit”, ha asseverat Junqueras, que ha demanat “responsabilitat” al Govern espanyol i ha lamentat que demani “una informació de què ja disposen i que és pública”.
De fet, dels més de 60.000 milions d'euros en préstecs que la Generalitat ha rebut dels programes de rescat de l'Estat a les comunitats com el FLA, la majoria s'han destinat a amortitzar venciments de deute autonòmic i a cobrir desviacions de dèficit públic.
Els funcionaris subjectes a l'obligació imposada per Hisenda –ara, segons Junqueras, en mans dels consellers– són els interventors i responsables econòmics de cada departament i totes les entitats públiques amb capacitat de despesa, que han de certificar davant Hisenda no haver iniciat cap expedient d'inversió per preparar el referèndum.
El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va incloure els funcionaris catalans en la seva explicació sobre la “mesura preventiva” que, a parer seu, suposa el control setmanal de la despesa. “Hem volgut deixar ben clar a tothom, als consellers perquè no esgrimeixin com al 9-N que no ho sabien i per als funcionaris que signen, que no s'amaguin en l'obediència deguda”, va afirmar.
La Generalitat pagarà la defensa dels funcionaris
En aquest clima d'estira-i-arronsa entre els dos executius amb els funcionaris pel mig, el Govern ha aprovat aquest dimarts un acord pel qual la Generalitat pagarà la defensa dels treballadors públics, alts càrrecs i consellers que resultin imputats en causes judicials vinculades amb el referèndum.
Així ho ha explicat el conseller de Presidència i portaveu, Jordi Turull, que, preguntat pels periodistes, ha circumscrit la mesura a una defensa jurídica relacionada amb el referèndum, no amb possibles casos de corrupció. També ha dit que la Generalitat ja està pagant la defensa –que exerceix el despatx Molins & Silva– de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, imputada pel concurs fallit de les urnes.
Turull ha concretat que els eventuals imputats podran decidir si la seva defensa l'assumeix un despatx extern, com el cas de Borràs, o els serveis jurídics de la Generalitat. “Cap servidor públic haurà de patir davant les querelles i l'actuació arbitrària i per terra mar i aire de l'Estat”, ha dit el portaveu, que ha afegit que no està previst quant costarà aquesta mesura.
Continua el misteri sobre les urnes
El que no s'ha aclarit aquest dimarts és la incògnita sobre si el Govern ha comprat ja les urnes per al referèndum anunciat per a l'1 d'octubre. Els periodistes han preguntat a Turull sobre una notícia publicada a l'edició digital del diari ARA en la qual s'assegura que Puigdemont va traslladar a un grup d'intel·lectuals que el Govern ja ha comprat les urnes.
Turull ha repetit el que va dir dimarts passat: “Quan hàgim completat l'itinerari [per comprar les urnes], informarem”. El misteri de les urnes segueix sense resoldre's.