Els 72.000 milions de deute de la Generalitat han aconseguit asseure Govern i tots els partits polítics del Parlament al voltant d'una mateixa taula. Aquest dimecres s'ha reunit per primera vegada el grup de treball creat per abordar la sostenibilitat del deute de la Generalitat. La major part dels grups han volgut deixar clar que veuen aquest grup amb caràcter tècnic i que els debats polítics han de tenir lloc al Parlament. Si no és així, han avisat que no acudiran a la pròxima reunió, convocada per d'aquí a quinze dies.
La trobada ha servit per fixar el calendari de treball i perquè la conselleria d'Economia s'hagi compromès a facilitar als partits i a la ciutadania “tota la informació disponible” sobre l'endeutament financer de la Generalitat i del deute adquirit per construir infraestructures, que se situa al voltant dels 30.000 milions. Algunes d'aquests últims deutes s'allarguen fins al 2108, en concret el cànon d'uns terrenys al Consorci de la Zona Franca per aixecar una presó de preventius.
La informació sobre aquesta 'deute a l'ombra' per pagar infraestructures és més limitada que la dels altres 72.000 milions de deute. Tots dos tipus de deute formaven part de la declaració del 9-N aprovada per JxSí i la CUP que instava el Goven a establir vies de negociació per reduir la càrrega del deute en el conjunt de la despesa i a renegociar “totes” les finançaments estructurats.
La informació disponible més detallada sobre la 'deute a l'ombra' de la Generalitat és la que proporciona la Sindicatura de Comptes a partir de la seva anàlisi dels comptes catalanes. En el seu últim informe, corresponent als comptes generals de 2013, l'ens fiscalitzador va mostrar que quedaven pendents 1.327,45 milions a pagar fins al 2039 de la Ciutat de la Justícia, i uns altres 6.231,11 milions fins 2041 en carreteres. En construcció i manteniment de comissàries, jutjats i presons quedaven per pagar 2.571,38 milions fins 2042.
Dels 72.000 milions de deute, el 60% està en mans de l'Estat, i se sap que aquest any la Generalitat ha de tornar 5.922. D'altra banda, més de 11.400 milions, segons les dades del Banc d'Espanya, estan en mans d'entitats financeres espanyoles. Nou de cada 10 euros de deute català són a llarg termini, però les tensions de tresoreria de la Generalitat han dificultat el retorn de crèdits i préstecs a curt.
I és que primers mesos d'Oriol Junqueras al capdavant de la conselleria d'Economia no han estat diferents de l'etapa d'Andreu Mas-Colell i el líder d'ERC ha hagut d'acudir al Govern central per estudiar convertir els venciments de deute a curt termini a endeutament a llarg. Va ser un dels temes de la reunió Junqueras-Montoro de fa dues setmanes.
A l'abril i maig les amortitzacions de préstecs sumaran 33 i 63 milions d'euros respectivament, segons el pla per a inversors estrangers de la Generalitat. Les dificultats podrien tornar al juny i juliol, quan els venciments, entre bons, crèdits i préstecs del FLA, ascendeixen a més de 200 milions.
Presència de tots els partits
La primera reunió del grup de treball ha comptat amb la presència de tots els partits polítics amb representació al Parlament. Des de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant ha destacat que aquest grup de treball ha de servir per compartir informació de “manera pública, per a tothom”. Per la seva banda, el diputat de JxSí Roger Torrent ha mostrat la seva “satisfacció” perquè el Govern s'hagi posat “mans a l'obra” després de l'acord adoptat al respecte en el ple de pobresa, i s'ha mostrat “esperançat” davant els objectius plantejats.
El diputat del PSC Óscar Ordeig ha mostrat la seva “predisposició a trobar fórmules” per fer front als 72.000 milions de deute ja que “amb les actuals fórmules, difícilment es podran assumir”. Per la seva banda, el portaveu parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Coscubiela, ha destacat que “la cosa comença bé i esperarem al desenllaç” d'unes reunions en les que el seu grup va amb la “voluntat clara” d'analitzar com reduir el pes del deute i els seus interessos.
El portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, ha titllat de positiva la iniciativa però ha deixat clar que els populars participaran en totes les reunions amb la condició que “no serveixi com a excusa per prendre decisions de les quals no participem, ja que per això està el Govern o al Parlament ”. Des de Ciutadans, el diputat Antonio Espinosa ha qualificat de “necessari i pertinent” aquest estudi i anàlisi del deute, però ha avisat que el seu grup deixarà de participar si “es tracta de fer titulars d'impagament del deute impròpia o altres”.