El Constitucional ha suspès per unanimitat la declaració secessionista del Parlament català i ha decidit notificar la seva decisió de forma personal a 21 càrrecs catalans, entre ells Artur Mas i Carme Forcadell, als quals avisa que incorreran en responsabilitat penal si no acaten la seva decisió.
El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit la impugnació del Govern central de la proposta, cosa que, com determina l'article 161.2 de la Carta Magna, suposa la suspensió automàtica de la mateixa durant un termini màxim de cinc mesos. El tribunal de garanties ha decidit, per primera vegada, notificar en mà la seva resolució, ja que es tracta d'una de les prerrogatives introduïdes en l'última reforma de la llei orgànica que regeix el seu funcionament.
D'aquesta manera, es notificarà la decisió al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas; als membres del seu Govern; a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als integrants de la Mesa de la Cambra autonòmica, i al secretari general del Parlament, Pere Sol.
A tots se'ls adverteix del seu deure d'“impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada i se'ls adverteix d'eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer”.
El Govern espanyol havia demanat en la seva impugnació que se'ls advertís de suspensió en les seves funcions i de delicte de desobediència si no compleixen el mandat del TC, i, els magistrats, encara que sense concreció, adverteixen de les responsabilitats, fins i tot penals, que comportaria aquest incompliment
L'Advocada General de l'Estat, Marta Silva de Lapuerta, ha presentat aquest migdia davant del Tribunal Constitucional (TC) el recurs d'inconstitucionalitat del Govern contra la resolució independentista del Parlament de Catalunya. El Consell de Ministres ha celebrat aquest matí una reunió extraordinària per culminar els tràmits per recórrer davant del TC la proposta independentista catalana, autoritzant al president del Govern, Mariano Rajoy, perquè presenti aquest recurs.
Després que el Parlament de Catalunya aprovés dilluns amb els vots dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP la declaració independentista que pretén avançar cap a una “república catalana”, el Govern va sol·licitar immediatament l'informe preceptiu del Consell d'Estat per recórrer al Tribunal Constitucional. Aquest dimarts, aquesta institució va avalar per unanimitat aquest recurs en considerar que “hi ha fonaments jurídics suficients” per a això.
El dictamen del màxim òrgan consultiu del Govern es fonamenta en l'article 161.2 de la Constitució, que estableix que l'Executiu podrà impugnar davant el TC les decisions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes i que aquesta impugnació “produirà la suspensió” de la resolució recorreguda. Una vegada que el Govern presenti aquest recurs, hi haurà un ple d'aquest tribunal que, amb tota probabilitat, ha de suspendre la resolució del Parlament català. La impugnació de l'executiu determinarà la suspensió de la mateixa de forma automàtica.