La policia registra l'ajuntament de Reus pel cas Innova i deté una tinent d'alcalde

Reus Digital

Enrique Canovaca / Joan Marc Salvat —

La Guàrdia Civil ha dut a terme aquest matí, fins a vint-i-cinc registres a Reus i en altres municipis de la demarcació de Tarragona en relació al cas Innova; un afer que investiga presumptes contractes il·legals i d’adjudicacions irregulars. Les operacions han estat ordenades pel Jutjat d’Instrucció numero 3, de Reus i s’investiguen delictes de falsedat documental, prevaricació, malversació de diners públics, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals, en el marc de la peça 4 del cas Innova, que investigaria els contractes del Grup Salut i de l'Hospital de Sant Joan de Reus.

Detencions de Gomis, Nualart i Benet

Els agents ja han fet un mínim de set detencions entre les quals s'hi compta la primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Reus, i presidenta del Grup Salut, Teresa Gomis, que ja ha arribat detinguda a les dependències municipals. La número 2 del govern municipal ha abandonat les dependències del consistori a pocs minuts per les 2 de la tarda, a l'interior d'un Renault Megane negre de la Guàrdia Civil, i a hores d'ara es troba a casa seva, a l'avinguda de Prat de la Riba, on continua el registre.

També s'ha detingut Joan Maria Benet, qui fou exdirector general de Sagessa en funcions i actual màxim responsable de Recursos, Lluís Nualart, qui fou adjunt a la presidència de Sagessa, i José Augusto García Navarro, exdirector de l'Hospital de Sant Joan i exdirector del grup sanitari. Nualart està imputat en la peça separada número 7 del cas Innova, en el marc de la investigació a Ambulàncies Baix Ebre.

La resta de detinguts són: Enric Agustí Farré, director general de Sagessa; Luis Márquez Álvarez, empresari de Traider S.L; i Miguel Ángel Puig Tarrech, director gerent d’Activa Mutuas. Traider tindria relació amb el consell d'administració d'Activa Mutuas. Les operacions s'han centrat a les oficines de l'Ajuntament de Reus, a totes les seus del grup Sagessa, l'Hospital de Sant Joan, Institut Pere Mata, l'Hospital Comarcal d'Amposta, l'Ajuntament de Cambrils, l'empresa Activa Mutuas 2008 amb seu a Tarragona i a l'empresa Ambulàncies Reus, així com en altres empreses privades relacionades amb la sanitat. També s'han fet registres a Valls, la Selva del Camp i Riudecols.

Fonts de la Guàrdia Civil han explicat a Reusdigital.cat que els detinguts, una vegada acabats els escorcolls, es dirigiran a la comandància que el cos policial té a Tarragona, a l'espera de comparèixer davant del jutge. El més probable és que les declaracions siguin a partir d'aquest dimecres o dijous, així que els detinguts haurien de passar, com a mínim, una nit a les instal·lacions tarragonines de la Guàrdia Civil.

Escorcoll a l'Hospital Sant Joan de Reus

Un dels escorcolls més importants s'ha dut a terme a les dependències de Ginsa (Gestió Integral Sanitària i Assistencial), al mateix hospital de Sant Joan de Reus. Aquest departament concentra bona part de la gestió de diverses escoles bressol (la majoria d'elles ubicades a les Terres de l'Ebre) a través de la Fundació per l'Acció Educativa, però també de residències per a gent gran, com és el cas de la Residència El Vilar de la Selva del Camp, i els centres de Batea i Flix. 

Al centre hospitalari s’hi ha dirigit la comissió judicial formada pel jutge instructor, la secretària judicial i un interventor de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat. Segons han explicat els mateixos treballadors del centre, els empleats s'han vist obligats a abandonar el seu lloc de feina a instàncies de la Guàrdia Civil, que ha investigat cadascun dels ordinadors i especialment els de direcció. Les investigacions s'han allargat durant més de cinc hores.

Els registres vinculats a aquest operatiu es fan de forma simultània als partits judicials de Reus, Amposta, Tarragona i Valls. De tota l'operació, se n'està fent càrrec la Guàrdia Civil de Tarragona, sota la direcció dels jutjats de Reus, que ja ha desplegat més de cent efectius. Les diligències practicades aquest dimarts formen part de la peça 4 del conegut com a cas Innova (peça que afecta l’Hospital de Reus i que està declarada secreta).

Gomis, escridassada a la seva sortida

Una vintena d'agents s'han personat a l'interior de l'Ajuntament de Reus i s'han reunit amb l'alcalde, Carles Pellicer, i la primera tinent d'alcalde, Teresa Gomis. Durant més de cinc hores, els agents han registrat les dependències municipals i s'han marxat quan passaven pocs minuts de les 2 del migdia. El consistori ha estat obert però només es podia accedir a la part de baix.

Teresa Gomis ha sortit per la part de darrera de l'Ajuntament de Reus, acompanyada per Pellicer, un agent de la policia judicial i la secretària judicial. Un bon grapat de ciutadans s'han aplegat per escridassar-la i li han arribat a dir “corrupta”, malgrat que la peça número 4 d'Innova, que investiga les contractacions del Grup Sagessa, està sota secret de sumari i ara se li imputen uns presumptes delictes.

A l'Institut Pere Mata els agents han registrat les oficines d'administració, demanant documents que portaven referenciats en una tauleta. A Tarragona, una unitat de la Guàrdia Civil s'ha desplaçat a les dependències de l'antiga clínica MAT, al carrer de Pin i Soler, per tal de fer un registre documental. Dos agents han custodiat l'edifici, amb total normalitat entre els empleats i els usuaris.

Cas Innova

El cas Innova rep el nom d'aquest 'holding' d'empreses municipals de Reus que va arribar a acumular un deute milionari, i que va albergar en el seu si, segons les investigacions iniciades el 2012, diversos suposats casos d'adjudicacions irregulars i sobresous amb diners públics. L'impulsor del conglomerat va ser l'ara imputat Josep Prat, que fins a l'inici de la investigació va dirigir el Servei Català de la Salut amb CiU. Precisament un altre dels imputats, Carles Manté, va ser també director d'aquest mateix organisme.