Quatre mesos abans de les eleccions municipals, l'alcalde Badalona lluita en una guerra sorda amb l'oposició per no perdre el control dels mitjans de comunicació (Televisió, ràdio i revista local) municipals. Els partits polítics de l'oposició a l'ajuntament: PSC, ICV-EuiA i CiU, fa temps que intenten desallotjar del càrrec al responsable municipal que controla el conglomerat agrupat en l'empresa Badalona Comunicació, Alberto Fernández Saltiveri, a qui acusen de ser un «comissari polític» al servei del PP.
El PP governa Badalona, la tercera ciutat catalana, amb 220.000 habitants, sense majoria absoluta. El govern el va obtenir per l'abstenció de CiU. Però, a més, CiU va permetre que els populars tinguessin majoria en els consells d'administració de les empreses municipals, cosa que incideix en el conflicte actual.
Fa uns mesos la figura d'Alberto Fernández Saltiveri, nomenat directament per l'alcalde per presidir Badalona Comunicació, va ser objecte d'un gran debat quan, en la clausura del festival Filmets, va prohibir, sense èxit, que el grup musical que animava l'acte interpretés l'Estaca. Això va causar un gran escàndol, que va ocasionar que uns dies més tard una concentració ciutadana cantés com a protesta la peça de Lluís Llach davant la Casa de la Vila.
Totes les forces polítiques tret del PP es van conjurar per destituir Fernández Saltiveri, una persona del PP vinculada a la branca catalana de la FAES. El primer intent va ser convocar un consell d'administració de Badalona Comunicació per destituir l'alt càrrec. Abans de la data de la reunió l'alcalde va destituir per sorpresa tots els consellers i va nomenar un nou consell en què només hi havia membres del seu partit.
Més tard l'oposició va demanar una Junta General extraordinària de l'empresa, en la qual Albiol no té majoria. Però just abans de la reunió, dimarts, 20 de generl, de l'organisme, Fernández Santiveri va dimitir i immediatament l'alcalde el va contractar de nou com a gestor amb poders per controlar Badalona Comunicació. Això no obstant, la junta s'ha celebrat i l'oposició ha cessat Fernández i ha nomenat com a conseller el periodista Josep Viñeta, un nom consensuat per tots els grups polítics tret dels conservadors espanyolistes, per a gestionar els media públics badalonins.
Nomenat el substitut
Però, perquè Viñeta sigui nomenat conseller delegat cal una reunió del consell d'administració de l'empresa pública, i l'alcalde intenta ajornar-la. Així, Albiol ha anunciat que durà als tribunals el cessament del seu camarada Fernández Santiveri, a l'espera que el jutjat adopti mesures cautelars que endarrereixin la iniciativa de l'oposició.
El president del grup municipal del PSC, Jordi Serra, ha qualificat la maniobra «d'intent desesperat» d'Albiol per mantenir un «comissari polític» en els mitjans públics, però augura que no se sortirà amb la seva i que es preveuen més canvis a Badalona, en al·lusió a les pròximes eleccions municipals de maig.
Ferran Falcó, cap de files de CiU, assegura que el PP «farà mil maniobres, però a dreta llei tenim raó», ha dit. Tot i que l'objectiu de destituir Fernández Santiveri no s'ha aconseguit, ha palesat que s'ha canviat la majoria en el consell d'administració de Badalona Comunicació.
El regidor d'ICV-EuiA, Àlex Mañas, és més contundent. Afirma que Albiol podria incórrer en delicte en negar-se a convocar el consell d'administració de la societat per mantenir el control dels mitjans públics: «Hi ha un buit a Badalona Comunicació que té un responsable, és Xavier Garcia Albiol», ha dit.
La maniobra d'Albiol s'interpreta en mitjans ciutadans com un mecanisme per guanyar temps i mantenir el control dels mitjans de comunicació locals durant els mesos que resten fins a les eleccions municipals, amb l'esperança que la presència continuada de l'alcalde a la ràdio i la televisió locals li permeti capgirar les enquestes que avancen que no hi haurà majories absolutes. I si és així, el PP ho tindrà difícil per trobar cap soci que, per activa o per passiva, li permeti tornar a governar.