El xoc institucional per tancar el CIE de Barcelona s'intensifica i arribarà als jutjats

La negativa del ministeri de l'Interior a tancar el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca intensificarà el conflicte institucional que mantenen el Govern central i les administracions catalanes a compte d'aquests centres. L'Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE en les pròximes setmanes i demanarà empara judicial si Interior s'hi nega. A més, Tanquem els CIE, la plataforma de Drets Humans que lidera la lluita contra els centres, vol plantejar a la Generalitat i als ajuntaments que els seus cossos de seguretat deixin de col·laborar amb la Policia Nacional en temes d'estrangeria fins que el CIE tanqui.

“Mantenir el CIE obert tot i el consens polític i social existent a Catalunya pel seu tancament hauria de conduir a un xoc institucional realment fort i a l'altura de les circumstàncies”, valora en declaracions a aquest diari un dels advocats de la plataforma, Andrés García Berrio. La plataforma busca així que el Parlament, la Generalitat i els ajuntaments com el de Barcelona que s'han posicionat a favor de tancar els CIE vagin un pas més enllà de les declaracions institucionals. “Davant la gravetat de la situació, cal que hi hagi fets contundents a més de paraules”, explica García Berrio.

Per Tanquem els CIE, aquest xoc institucional s'hauria de concretar en que els Mossos d'Esquadra i els cossos de Guàrdia Urbana deixin de col·laborar amb la Policia Nacional en qüestions d'estrangeria fins que el CIE estigui tancat. Alguns migrants han acabat tancats al CIE després de ser identificats o detinguts per la policia catalana o local.

“No estem parlant només de tancar el CIE, estem parlant de forçar l'Estat a canviar la seva política d'asil i refugi”, afegeix García Berrio. El CIE de la Zona Franca acumula morts de reclusos en el seu interior, a més de denúncies sobre vulneracions dels drets humans dels interns i deficiències en les seves condicions de vida avalades pel jutge de vigilància de Barcelona.

Barcelona, per via judicial

Per la seva banda, el quart tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Asens, ha explicat que l'Ajuntament continuarà l'estratègia iniciada al juliol per clausurar el centre per la via administrativa i ordenarà el seu precinte la setmana que ve. Abans de l'estiu, el consistori va ordenar el tancament del CIE perquè no disposava de llicència, tot i que Interior va fer cas omís del consistori i va reobrir el centre quan va acabar les obres. A dia d'avui 184 persones estan recloses al CIE de la Zona Franca.

Ara, l'Ajuntament prosseguirà amb l'expedient obert en el qual es recull que el centre disposa d'una llicència sol·licitada el 1992 per fer una comissaria, activitat que, pel consistori, no es correspon amb el seu ús actual com a centre d'internament. A aquesta situació el consistori hi afegeix l'incompliment de la normativa de Seguretat i Prevenció d'Incendis constatada pels Bombers de Barcelona, que es reflectirà en un informe.

Com que l'Ajuntament preveu que Interior farà cas omís de l'ordre de precinte, els serveis jurídics municipals traslladaran el cas a un jutjat contenciós a la recerca d'empara. Amb tot, la decisió judicial podria trigar mesos.

Ambdues estratègies suposen elevar la pressió sobre el ministeri de l'Interior, que porta mesos sense atendre la reclamació d'institucions i moviments socials per tancar els set CIE que hi ha a Espanya i, en particular, el de la Zona Franca de Barcelona. El de Barcelona és possiblement CIE que més rebutjos acumula de tot l'Estat, amb la majoria de dos terços del Parlament, Ajuntaments com el de Barcelona, sindicats i organitzacions socials com Òmnium o l'ANC en contra.

Membres d'institucions com el Parlament, la Generalitat o l'Ajuntament de Barcelona, així com un ampli ventall de representants dels moviments socials han reiterat aquest dilluns la seva frontal oposició a aquests centres després d'intentar visitar sense èxit als interns que s'havien declarat en vaga de fam. A la tarda, desenes de persones s'han tornat a concentrar a les portes del CIE de la Zona Franca per demanar la seva clausura. Però el ministeri de l'Interior, administració titular dels CIE, ha tornat a fer cas omís de les crítiques. Jorge Fernández Díaz ha arribat a dir que hi ha “una llegenda negra” al voltant d'aquests centres.