Junqueras augmenta en 1.000 milions la despesa social però no reverteix les retallades des del 2010

Més despesa social sense revertir per complet les retallades dels governs d'Artur Mas. Així es podrien definir els pressupostos catalans per al 2017 que ha presentat aquest dimarts el vicepresident, Oriol Junqueras. El també conseller d'Economia s'ha estalviat la definició de “pressupostos més socials de la història” que va encunyar el mes de maig passat quan va presentar els comptes per al 2016, tot i que ha afirmat que “l'època de les retallades s'ha acabat”.

En conjunt, la despesa social en sanitat, educació i serveis socials puja 987.500.000 d'euros, fet que suposa un 6,3% més que en els comptes del 2015, els últims que es van aprovar. Aquesta xifra creix fins als 1.170 milions segons el Govern, que inclou en aquest camp els augments de les partides destinades al transport públic de passatgers i a habitatge. En xifres absolutes, els comptes inclouen una despesa en Sanitat de 8.750,5 milions; 5596,5 per Ensenyament i Universitats i 2.299,7 per a Assumptes Socials. Gairebé tres de quatre euros de despesa de la Generalitat anirà a despesa social.

L'augment de la despesa general per als departaments en aquest projecte augmenta un 6,2% respecte a la del 2015. Per tant, són uns pressupostos una mica més expansius que els del 2016 que el Parlament va rebutjar, que augmentaven la despesa general el 5,3% respecte a l'any de referència. Quant a la despesa en els departaments de Sanitat i Ensenyament, el 2016 Junqueras proposava pujades del 3,8% i 4,8% respectivament, mentre en l'actual projecte augmenta un 4,8% per a Salut i un 7,6% en Ensenyament .

No obstant això, els comptes presentats aquest dimarts no reverteixen completament les retallades efectuades pels dos governs d'Artur Mas. En comparació amb l'any 2010 -el de major despesa social abans de l'ajust-, la partida en Sanitat és un 11% més baixa, idèntic percentatge que la diferència en Ensenyament entre 2010 i 2017.

Junqueras sí que ha dit que “en termes absoluts” la xifra de docents i la partida de Renda Mínima d'Inserció és “la màxima de la història”. Amb tot, a diferència de la previsió per al referèndum d'independència, l'Executiu no ha inclòs als comptes pressupost per a la Renda Garantida de Ciutadania que s'està ultimant al Parlament. També ha evitat contestar les preguntes dels periodistes sobre si estava inclosa una indemnització per desprivatizar ATLL.

En conjunt, els ingressos previstos augmenten en 1.645,4 milions d'euros respecte a 2015. El 38% d'aquesta millora correspon al tram autonòmic català d'IRPF, la recaptació prevista es xifra en 620.300.000 respecte al 2015. Les bestretes de l'IVA creixeran en 357 milions, segons el projecte de comptes.

Per la seva banda, els impostos que es creen i els canvis en els tributs ja existents que depenen de la Generalitat reportaran una pujada de 181 milions. Les modificacions i la instauració de nous impostos com el de les begudes ensucrades va ser un dels moviments d'Economia per contrarestar la negativa de Convergència a tocar l'IRPF, Patrimoni i Successions, tal com reclamaven l'oposició d'esquerres i les entitats socials.

En conjunt, l'Executiu calcula que acabarà 2017 amb un dèficit del 0,5%, tot i que ha tornat a reclamar que el límit del desfasament entre ingressos i despeses se situï en l'1,18%, seguint el criteri de l'Autoritat Fiscal Independent (Airef) en comptes de la “imposició” del ministeri d'Hisenda.

El projecte de pressupostos també preveu que el deute de Catalunya segueixi ascendint a finals de l'any que ve fins als 77.495.000, és a dir, un 1,6% més que aquest any. Amb tot, Junqueras ha destacat que l'endeutament respecte al PIB català està previst que baixi un 0,4%. “És la primera vegada que passa”, ha assegurat el conseller, que l'ha relacionat amb els creixements del PIB català del voltant del 3% combinats amb la reducció del dèficit.

Salut mental i beques menjador

En matèria sanitària, de la pujada de 408.400.000 respecte a fa dos anys, 99 van destinats a millorar l'atenció per a les persones amb problemes de salut mental. L'augment de les receptes i els medicaments aprovats s'emporta 127.700.000 de la pujada de la despesa. A banda, 35 milions estan previstos per reduir les llistes d'espera en operacions, diagnòstics o visita a l'especialista.

L'augment de 385,1 en Ensenyament es divideix en dotze milions per beques menjador i 46.500.000 més per a les universitats públiques catalanes. Així mateix, està previst que la pujada serveixi per contractar 3.600 docents per 237 escoles i 103 instituts denominats d'“alta complexitat” així com per a l'escola inclusiva i per cobrir substitucions.

Les partides d'Afers Socials augmenten en conjunt en 193.800.000. La majoria es volen destinar a augmentar les places de residències concertades per a dependents i als serveis d'atenció domiciliària. Menys de la meitat -70 milions- estan fixats per augmentar la partida per a la Renda Mínima d'Inserció (243 milions). També està previst destinar deu milions per afrontar la pobresa energètica.