El jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell ha deixat en llibertat amb càrrecs cinc dels sis regidors detinguts ahir a Torredembarra (Tarragona), en una macrooperació de la Guàrdia Civil que també va arrestar l'alcalde i un empresari local, segons fonts judicials. Els detinguts són l'alcalde Daniel Masagué (CiU), responsable d'Urbanisme i d'Organització municipal, i cinc regidors de l'actual junta de govern local: la primera tinent d'alcalde, Paqui Felguera i els edils Èlia Rodríguez i Santiago Ardèvol, tots de CiU; així com José Oviedo, del PP, a qui el partit suspendrà de militància si es confirmen els càrrecs, i l'independent Ignasi Duran (GIT).
També va ser detingut, a última hora d'ahir, el regidor de Cultura, Pere Font (CiU), i l'empresari local Blas Niubó, propietari del restaurant Tropik, on solien esmorzar els polítics. Doncs bé, tots han quedat ja en llibertat, segons fonts judicials, excepte Felguera, que és a l'espera de prestar declaració.
Duran, Rodríguez i Ardèvol ja van passar ahir a disposició judicial i el jutge els va deixar en llibertat amb càrrecs, sense que s'hagi concretat quins perquè el cas s'investiga sota secret de sumari. Aquest matí, la Guàrdia Civil ha traslladat a la seu judicial a Felguera, Font i Oviedo.
El registre de la Guàrdia Civil va durar 14 hores a l'Ajuntament, amb especial atenció a les àrees d'alcaldia, tresoreria, intervenció i contractació i Masagué va sortir prop ja de la mitjanit, enmig d'un grup d'uns 200 veïns que el van increpar amb crits de “xoriço, xoriço”.
Posteriorment, va assistir al registre de la seva empresa i en acabar, ja molt entrada la matinada, els agents el van traslladar a la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, on roman a l'espera de passar a disposició judicial.
Malgrat que als veïns no els ha agafat per sorpresa les detencions, com a resultat del cúmul de denúncies que afronta l'Ajuntament per diverses presumptes irregularitats de contractació, sí que va commocionar la contundència de l'operació i l'ampli desplegament de mitjans de comunicació.
El jutge té damunt la taula la denúncia interposada pel secretari municipal davant l'Oficina Antifrau per la contractació per uns 18.000 euros mensuals de la consultora externa EFIAL, especialitzada en administració local i que també investiguen els jutjats de Gandesa i de Tortosa per altres presumptes irregularitats a Ascó i l'Ametlla de Mar (Tarragona).
També els grups municipals d'ERC i del PSC, a l'oposició, van presentar diverses denúncies -la junta de govern n'ha rebut una trentena- per presumptes irregularitats en la contracta del servei d'aigua per suposadament afavorir a l'empresa Sorea; pel sobrecost de la construcció de l'aparcament de Filadors -la Guàrdia Civil va registrar ahir la seu de la constructora Teyco a Barcelona- i per la despesa de diners públics en diversos lloguers a preus per sobre dels del mercat.
Fonts municipals han explicat a Efe que “l'alcalde anava a la seva, si hi havia informes en contra, recorria als informes de la consultora privada: es va fer un Ajuntament paral·lel a la seva mida i es veia venir que acabaria malament”.
Que se sàpiga, els presumptes delictes que afronten els detinguts són un genèric contra l'administració, vinculat a un altre de blanqueig de capitals i que, segons els casos, anirien acumulant altres indicis delictius, segons fonts de la investigació.
Com que l'equip de govern l'integren 9 regidors -6 de CiU, dos del PP i un del Grup d'Independents de Torredembarra (GIT)-, i que només dos regidores no han estat detingudes -Núria Gómez (PP) i Rosa Maria Guasch (CiU)-, està per veure com funcionarà ara el consistori i la postura de l'oposició -3 regidors del PSC, dos d'ERC, dos d'Alternativa Baix Gaià i un Associació Democràtica Torrenca (ADT)- per evitar la paralització municipal a les portes de la temporada turística estival.