La jutgessa repta Jordi Pujol a aclarir d’on va treure els diners d’Andorra

Una imatge per a la història. Jordi Pujol, Marta Ferrusola i tres dels seus fills –Marta, Pere i Mireia– declararan per primera vegada aquest dimarts en un jutjat com a imputats per un delicte fiscal i per un altre de blanqueig pels diners tenien amagats a Andorra.

En un aute del desembre passat, la jutgessa Beatriz Balfagón, titular del Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona, va limitar la investigació del cas Pujol a aquests dos presumptes delictes perquè, fins ara, no hi ha indicis que els diners procedeixin del cobrament de comissions il·legals. Tot i així, ni la jutgessa ni el fiscal es creuen la versió de l’expresident Jordi Pujol, feta pública mitjançant un comunicat el 25 de juliol passat, que els diners de la seva família a Andorra corresponien a un llegat del seu difunt pare, Florenci Pujol, mort el 1980. De fet, en el seu testament no apareix cap referència a aquests cales.

La jutgessa recorda als imputats que “si la versió que volen fer valdre correspon a la realitat” no els costarà gens fer-ho si aporten la documentació sobre els moviments dels seus comptes bancaris a l’estranger, però, de moment, malgrat la insistència de la magistrada, la família Pujol no li ha fet cas.

Aquest dimarts, quan declarin al jutjat, quedarà clar si Jordi Pujol i la seva família han decidit col·laborar en l’aclariment de l’origen del tresor que tenien amagat o prefereixen continuar jugant al gat i a la rata. Quan va comparèixer el setembre passat al Parlament de Catalunya, Jordi Pujol no va contestar les preguntes dels diputats, i ara cal veure que fa davant la jutgessa.

L’advocat de la família, Cristóbal Martell, al·lega que l’esposa i els tres fills de l’expresident van regularitzar el juliol passat els diners que tenien a Andorra, que han fet allò que era correcte, que no hi ha motiu per les imputacions. En canvi, la jutgessa i el fiscal entenen que amb la regularització fiscal no s’aclareix l’import dels diners que tenen a l’estranger i, per descomptat, tampoc el seu origen.

La jutgessa considera “essencial” saber quants diners els va deixar el difunt Florenci Pujol per saber si són els fons que han regularitzat a Andorra. Beatriz Balfagón subratlla que no pressuposa que l’origen dels fons sigui il·lícit, però que tampoc s’ha d’acceptar “a cegues, sense fer cap comprovació” la versió de l’expresident de la Generalitat.

Viacrucis de jutjat en jutjat

Viacrucis de jutjat en jutjatLa família Pujol Ferrusola està en ple viacrucis de jutjat en jutjat: a l’Audiència Nacional, el jutge Pablo Ruz investiga Jordi Pujol Ferrusola, l’hereu, per presumpte delicte fiscal i blanqueig de diners i, per la seva banda, Santiago Pedraz fa el mateix amb Oleguer Pujol Ferrusola, el més petit dels germans; mentre que en dos jutjats de Barcelona s’instrueix un sumari contra Oriol Pujol Ferrusola per cas ITV i un altre contra l’expresident Jordi Pujol, Marta Ferrusola i tres dels fills pels diners d’Andorra.

Fonts jurídiques coneixedores del cas apunten que, tret de sorpreses, aquest últim sumari és el que menys problemes penals portarà a la família Pujol precisament perquè ja han regularitzat els comptes que tenien a Andorra. No obstant això, probablement serà el que malmetrà més la imatge política de Jordi Pujol, que el febrer vinent haurà de comparèixer, per segona vegada des que va esclatar l’escàndol, al Parlament de Catalunya, aquesta vegada davant una comissió parlamentària d’investigació.

La banca andorrana encara els protegeix

La banca andorrana encara els protegeixPrecisament, aquest dilluns 26 de gener estaven citats a declarar davant aquesta comissió d’investigació els principals directius dels bancs andorrans als quals la família Pujol va confiar prop de 4 milions d’euros: primer van ingressar-los a Andbank i, entre desembre de 2010 i gener de 2011, van transferir-los a Banca Privada d’Andorra (BPA). Per part d’aquest últim banc, estaven citats els germans Higini i Ramon Cierco – que també és directiu del FC Barcelona–, i per part d’Andbank, el seu president, Manuel Cerqueda, i el conseller delegat, Jordi Comas. Tots han excusat la seva compareixença amb l’argument que la seva nacionalitat andorrana els eximeix de donar explicacions al Parlament de Catalunya. Curiosament, Jordi Comas és fill d’Antoni Comas, que va ser conseller de Benestar Social (1988-1999) en els governs de Jordi Pujol. La banca andorrana continua protegint l’expresident de la Generalitat.

Els germans intenten passar desapercebuts

Des de la confessió del pare el juliol passat, la família Pujol s’ha fet fonedissa. Eviten els mitjans de comunicació i, fins i tot, algun han marxat a l’estranger i altres han abandonat feines i negocis, voluntàriament o forçats per les circumstàncies. Aquesta és la seva situació:

Jordi Pujol Soley (84 anys). Ha renunciat a la retribució com a expresident de la Generalitat, així com a l’oficina de la qual disposava i que era seu del centre d’estudis que portava el seu nom, que també ha tancat. Tampoc conserva cap càrrec a CDC ni a CiU. Ha deixat d’acudir a actes públics.

Jordi Pujol Ferrusola (56 anys). Un dels seus amics barcelonins assegura a aquest digital que fa mesos que està “missing” i que ja no es deixa veure pels llocs que freqüentava a Barcelona.

Marta Pujol Ferrusola (54 anys). Arquitecta de formació, ocupava un lloc de funcionari tècnic superior d’enginyeria a l’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt (Maresme) per assignació directa des de 1996, sense haver superat cap oposició o procés selectiu. Tenia un sou assignat de 2.264 euros tot i que només treballava 9 hores setmanals. Quan va transcendir aquesta informació a la premsa, aquest ajuntament, governat pel convergent Miquel Àngel Martínez Camarasa, va encarregar la redacció de les basses per les quals es regirà la convocatòria del procés de selecció per cobrir aquest lloc.

Josep Pujol (51 anys). L’únic dels germans que no està imputat en cap dels processos. No obstant això, ha decidit anar-se’n als EUA com a directiu d’Indra. Ha regularitzat 2 milions d’euros en l’última amnistia fiscal.

Pere Pujol (49 anys). En la dècada dels noranta el seu nom va aparèixer a la premsa pels contractes que diverses administracions públiques van fer a les empreses d’estudis mediambientals per les quals treballava, però, des d’aleshores, s’ha convertit en el més discret dels germans Pujol fins que se li ha trobat que també tenia un compte bancari a Andorra.

Oriol Pujol (47 anys). L’última vegada que va comparèixer davant el jutge, l’11 de gener passat, Oriol va optar per guardar silenci, igual que la seva esposa, Anna Vidal, i l’empresari Sergi Alsina, tots tres imputats en el cas ITV. Aquesta vegada van ser citats a declarar per la trama de les deslocalitzacions de Sharp, Sony i Yamaha, així com per altres operacions com la del parc de proveïdors de Seat a Sant Esteve Sesrovires. La fiscalia considera que Oriol Pujol “utilitzava les seves múltiples influències polítiques” per beneficiar Alsina, el qual li pagava les gestions a través d’Anna Vidal. La Fiscalia Anticorrupció acaba de demanar a l’Agència Tributària si Anna Vidal i Sergi Alsina han amagat diners a Hisenda, concretament en inversions immobiliàries a través de la societat Máxima Grupo Inmmobiliario, participada per tots dos. Des que el juliol passat va renunciar a l’escó al Parlament i a la secretaria general de Convergència, a Oriol Pujol no se l’ha vist per acte del partit. Dedica molt temps a preparar la seva defensa judicial. En cercles empresarials es rumoreja que hauria estudiat la possibilitat d’anar-se’n a treballar a Canadà.

Mireia Pujol (44 anys). A principis d’aquest gener, la filla petita de l’expresident ha cessat com a administradora única de Fisioart SL, un gabinet de fisioteràpia que va obrir fa catorze anys al barri de Gràcia, tal com consta en una anotació del Butlletí Oficial del Registre Mercantil de Barcelona (Borme). La nova administradora és Rosa Maria Alemany Verdú, també fisioterapeuta, la qual s’ha fet càrrec del negoci després d’arribar a un acord sobre el traspàs.

Oleguer Pujol (42 anys). S’ha deslliurat de declarar aquest dimarts al Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona pel seu compte bancari d’Andorra perquè el seu cas s’investiga en el Jutjat número 1 de l’Audiència Nacional. Ha aprofitat l’última amnistia fiscal per regularitzar 3 milions d’euros. La Fiscalia l’acusa de presumpte blanqueig de capitals i frau fiscal mitjançant milionàries operacions immobiliàries. Tot i els afers judicials que arrossega, Oleguer continua al peu del canó en els seus negocis. Immutable.