La comissió sobre el procés constituent, un dels pilars del pacte de govern entre la CUP i JxS, serà finalment d'estudi i no legislativa com proposaven els independentistes en un primer moment. La rebaixa, que implica que la comissió només pugui elaborar informes i propostes de resolució però no projectes de llei, ha estat acceptada per les dues formacions independentistes amb l'objectiu de poder incorporar al grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP).
CSQEP incloïa en el seu programa l'obertura d'un “procés constituent no subordinat”, malgrat que s'havia mostrat contrària a donar suport a la creació d'una comissió sobre aquest assumpte si aquesta era legislativa. Segons la formació, l'objectiu era evitar que el Constitucional suspengui aquesta comissió automàticament, una mesura que seria automàtica si el tribunal considera que la comissió emana de la declaració aprovada el 9-N, que ja va ser suspesa. CSQEP va proposar a més que la comissió evités incorporar en el seu nom “Transició nacional”, pels mateixos motius.
Finalment Junts pel Sí i la CUP han accedit a aquesta petició, rebaixant les possibilitats de l'eina parlamentària per retenir els sobiranistes no independentistes. Es tracta d'un gest que no era necessari per a l'aprovació de la comissió però que està destinat a ampliar l'espai del 'Procés', atraient a la coalició de Podem, ICV i EUiA. Totes les forces independentistes marquen l“ampliació de la base social de l'independentisme” com l'objectiu prioritari per a aquesta legislatura, i consideren que el procés constituent és l'eina adequada per a això.
En un primer moment la pretensió dels independentistes va ser que els de Rabell se suméssin a la declaració del 9-N, per això es van copiar paràgrafs literals del seu programa. Davant del fracàs d'aquesta via, ERC va tornar a intentar l'acostament la setmana passada, reclamant que el procés constituent comptés no només amb els independentistes sinó també amb els que “no ho seran mai”. Amb la rebaixa d'aquesta comissió, JxS i la CUP renuncien a presentar el projecte de llei de procés constituent a través d'aquesta comissió, però es garanteixen el suport d'una majoria qualificada de 3/5 del Parlament.
La resta de l'oposició ha rebutjat la creació d'aquesta comissió i tant Ciutadans com PSC han rebutjat participar-hi. No ha estat així pel PP, que a través del seu portaveu Enric Millo ha anunciat que el seu grup sí que estarà present a la comissió per mostrar “la posició majoritària dels catalans, contraris a la secessió”, segons ha assegurat.