JxSí i la CUP presenten un annex concretant els temes de desobediència al Constitucional
La declaració d'inici del procés d'independència proposada per Junts pel Sí i la CUP el passat 27 d'octubre ha estat ampliada aquest divendres amb un annex en el qual es concreten els àmbits en què es proposen desobeir al Tribunal Constitucional. Aquest nou document incideix sobre la perspectiva social des de la qual la CUP vol abordar la desconnexió amb la legalitat espanyola, però recull també en els 12 punts de programa social amb què JxSí va concórrer a les eleccions del 27-S.
L'annex fixa com a temes per a la desobediència la lluita contra pobresa energètica, la garantia d'habitatge, l'accés universal a la sanitat, paralitzar la reforma educativa o la renegociació del deute. Sobre la pobresa energètica i l'habitatge, l'annex proposa aplicar les mesures de la ILP aprovades pel Parlament. De la mateixa manera, entén que no s'ha d'aplicar la darrera reforma de l'educació del govern Rajoy, tornant a les competències emparades per la Llei d'Educació Catalana del 2009. Una situació semblant succeeix amb la reforma de l'administració local de 2009, que l'annex proposa deixar sense efecte a Catalunya.
Pel que fa a la negociació del deute, l'objectiu és “alliberar recursos per a dotar de finançament un pla de xoc social”, un dels tres blocs prioritaris marcats per la CUP. “El futur Govern”, diu el text presentat, “impulsarà la renegociació de totes els finançaments estructurats, separant els pagaments que compensen un servei (inversió i manteniment) d'aquells que constitueixen un pagament excessiu respecte als tipus d'interès i en les taxes d'inflació actuals ”.
També contemplen deixar sense efecte la llei de Seguretat Ciutadana d'aquest any, de la qual recorden que el Consell de Garanties Estatutàries considerava aquesta llei contrària als drets fonamentals, o generar un marc de relacions amb l'ONU perquè Catalunya pugui acollir al màxim nombre de refugiats possible.
L'annex presentat, en forma d'esmena, es votarà dilluns que ve en el ple extraordinari en què també es votarà la declaració d'inici del procés independentista, després que el Tribunal Constitucional decidís aquest dijous no suspendre tot i els requeriments de Ciutadans, PSC i PP. L'Alt Tribunal considera que suspendre el Ple “constituiria un control de constitucionalitat sobre una resolució que no s'ha adoptat i el contingut del qual desconeix”.