El suport de la CUP als pressupostos deixa la legislatura catalana amb els mesos comptats. El dubte és com serà el seu final: mentre els independentistes redoblen la seva aposta pel referèndum de setembre, l'oposició dóna per descomptat el fracàs de la consulta i es prepara per a eleccions autonòmiques anticipades –serien les quartes en vuit anys. L'entorn d'Ada Colau ha criticat els comptes però ha evitat la contundència amb què el PSC i Ciutadans han augurat nous comicis. El paper dels 'comuns' en els propers mesos es preveu decisiu per saber quines urnes es posaran abans.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat l'encarregat d'agafar el guant pressupostari que li ha llançat la CUP. Per Puigdemont, el 'sí' cupaire als comptes fa entrar al procés sobiranista en la “recta final”. El seu vicepresident, Oriol Junqueras, ha reblat a través de Twitter: “Seguim i seguirem. Ara referèndum”.
De passada, el rumb cap al referèndum permet a l'Executiu posar espai a la crisi oberta per la declaracions (desmentides pel Govern) de l'exsenador d'ERC, Santiago Vidal, que va assegurar que la Generalitat ha obtingut il·legalment les dades fiscals dels catalans. Amb la decisió de la CUP, la pilota ara torna a estar a la teulada de l'Executiu per superar les complexitats logístiques per celebrar la consulta –que van des del cens a la participació dels funcionaris– i complir la promesa de “referèndum o referèndum” de Puigdemont.
En aquest sentit, el portaveu del secretariat de la CUP, Quim Arrufat, ha avisat que si no hi ha referèndum al setembre faran caure el Govern. Aquest extrem només es podria donar si la CUP acorda un candidat alternatiu per presidir la Generalitat juntament amb Ciutadans, PSC, CSQP i PP al Parlament o si, per iniciativa pròpia, Puigdemont convoca eleccions anticipades.
No obstant això, a la CUP són conscients que els deures sobre el referèndum no cal posar-se'ls tan sols al Govern. Políticament, la clau perquè el referèndum previst no sigui una repetició del 9-N no està tant en la mà dels independentistes, sinó segurament en el sobiranisme representat pel món dels 'comuns' d'Ada Colau. La “majoria constituent” encunyada per Arrufat en l'última conferència política de la CUP.
De moment, els 'comuns' segueixen sense sumar-se al pla del referèndum al setembre, i aquest dissabte han carregat amb duresa contra els comptes que s'aprovaran previsiblement el proper mes de març, ja que Ciutadans els portarà al Consell de Garanties Estatutàries.
“No són els pressupostos que es mereix el poble de Catalunya”, ha indicat en un apunt a Facebook el líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech. El líder dels 'comuns' ha instat a més al sobiranisme progressista –és a dir, a ERC i a la CUP– a “reflexionar sobre per què deixa governar a Convergència i imposar uns pressupostos amb importants mancances socials tenint majoria al Parlament”.
“Eleccions abans de l'estiu o a la tardor”
La resta de partits també ha sortit en tromba en contra dels comptes, però, a diferència dels 'comuns', ha previst eleccions anticipades en el curt termini i el fracàs del referèndum. Parafrasejant al president, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha augurat: “O eleccions abans de l'estiu o eleccions a la tardor”.
“Em sap greu desil·lusionar als nois de la CUP però ja es poden estalviar el vot favorable als pressupostos perquè no hi haurà referèndum”, ha indicat el cap de files del PP català, Xavier García Albiol. Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha augurat que la decisió cupaire “perllonga una mica més la legislatura” abans d'unes altres eleccions, encara que amb l'“escull” de la repetició de la consulta del 9-N.
Precisament en deu dies començarà el judici contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega pel 9-N. El pas de l'independentisme pels tribunals durant els propers mesos (especialment el de Carme Forcadell), serà un altre dels punts que marcarà el temps de descompte de la legislatura catalana i que influirà en el seu desenllaç.