La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

L’Associació Llibres Lliures ofereix un fons gratuït de 10.000 títols

L’Associació Llibres Lliures Catalunya, una entitat creada fa cinc mesos per difondre l’hàbit de llegir, ha decidit portar el seu projecte cultural més enllà de les fronteres del districte de Sant Martí i estendre-ho a la resta de Barcelona. El seu peculiar sistema d’accés a la lectura amb un fons gratuït d’uns 10.000 llibres ha resultat ser un èxit i ara busca una nova seu més cèntrica i més gran. “Estem mirant alguna cosa pel Raval i la intenció és mantenir també aquest local obert, tot dependrà de les despeses”, explica l’Òscar Boada, el coordinador de l’associació.

Al local que l’entitat té al carrer Cantàbria 72 hi entren cada mes una mitjana de 3.000 llibres i en surten un miler aproximadament. La majoria dels exemplars provenen de donacions particulars i la temàtica va des de la ficció a l’assaig passant per la literatura infantil i l’especialitzada. Es poden agafar tots els llibres que càpiguen a la mà i cada exemplar porta un segell que recorda que “aquest és un llibre lliure. No es compra ni es ven” per evitar-ne la revenda.

A banda dels llibres, l’associació també participa en mostres d’entitats, fa donacions a menjadors socials i organitza activitats culturals complementàries com tallers de fotografia i de teatre, clubs de lectura i de col·leccionisme de punts de llibre, tertúlies literàries, recitals de poesia i conta-contes. Totes les activitats estan dirigides per 25 voluntaris i els preus són simbòlics. Ara, en plena expansió, també estan preparant una web i una revista literària online.

Aquest projecte cultural es nodreix bàsicament de les aportacions dels 150 socis –que paguen 12 euros a l’any- i de les propines que deixa la gent que visita el local del barri de La Verneda. La iniciativa s’inspira en la idea que va posar en marxa fa dos anys a Madrid l’associació Grupo 2013 i a Catalunya no existeix cap més entitat d’aquest tipus, tot i que ja s’està preparant un projecte similar al Vendrell. A la resta de l’estat, Sevilla i Màlaga també ofereixen llibres gratuïts.