Prop de 800 alcaldes catalans han fet pinya aquest dissabte amb la convocatòria de la consulta sobiranista del 9 de novembre en un acte previ a la recepció que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha portat a terme amb els representants municipals. El president ha exalçat la “clau” que suposa la unitat aconseguida aquest divendres amb formacions polítiques proconsulta de diferent índole --CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP-- i ara amb els 920 municipis que han aprovat mocions a favor del dret a decidir.
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha dit que l'acte d'aquest dissabte representa una gran majoria de ciutadans de Catalunya, els 920 municipis participants són més del 96% del total de poblacions catalanes. Trias ha donat les gràcies a l'Associació de Municipis de Catalunya (AMC) ia l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per la seva “incansable” feina impulsant les mocions a favor de la consulta del 9-N.
Els alcaldes han travessat la Plaça Sant Jaume, escortats per agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona i dels Mossos d'Esquadra, vestits amb els seus uniformes de gala, per dirigir-se des de l'edifici consistorial fins al Palau de la Generalitat, moment en què han estat victorejats per una multitud que omplia la plaça que acull les seus dels governs català i barceloní, entre crits de “independència”.
Trias ha apostat també per fer que el 9-N sigui una “gran festa de la democràcia” perquè Catalunya sigui un país més lliure en el qual es visqui millor, pel que ha dit que cal fer que el 9-N es voti, perquè els municipis són “la força” i el “ànima” de Catalunya.
Al costat del president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat a l'Ajuntament de Barcelona que l'important és que fins ara 920 municipis, dels 947 que hi ha a Catalunya, han aprovat mocions a favor de la consulta sobiranista, i ha destacat “la necessitat de tirar endavant sense dubtes el procés”.
Satisfacció per la unitat dels partits proconsulta
La nit d'aquest divendres els partits proconsulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) van escenificar unitat respecte a la convocatòria. Aquest dissabte el món local ha abraçat també la Llei de Consultes i la proposta de votació: “Volem complir la voluntat del poble que vol que vinguem aquí tots”, ha sostingut Vila d'Abadal.
Oriol Junqueras, que a més de líder d'ERC és alcalde de Sant Vicenç dels Horts, ha celebrat que “són temps d'esperança” per a aquells que estan fent el possible perquè els ciutadans votin, i ha subratllat que en aquesta jornada els ajuntaments renoven el seu compromís respecte a la votació del 9 de novembre. “La democràcia catalana està amenaçada per l'espanyola, que vol impedir la votació”, ha afirmat Junqueras, que ha considerat que una representació massiva dels ajuntaments suposa una peça clau en el procés de defensa del dret a vot.
“Venim a demostrar radicalitat democràtica, unitat i fermesa”, ha entonat l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), Jordi San José Buenavuentura (ICV-EUiA), que ha defensat que els conflictes democràtics s'han de resoldre a les urnes.
Formacions de diferent índoles
La imatge d'unitat dels municipis catalans és recolzada per formacions de diferent índole, segons ha remarcat l'alcalde de Flix (Tarragona), l'exsocialista Marc Mur (Avancem), que ha insistit que, a part de les formacions proconsulta, molts líders polítics donen suport a la consulta, projecte que “no és només d'uns quants”, sinó que engloba molts, segons ell.
Des de Molins de Rei (Barcelona), Joan Ramon Casals (CiU) ha recalcat que els alcaldes catalans creuen “profundament” en la democràcia, i ha manifestat el compromís dels líders municipals per facilitar tots els recursos per fer possible una consulta per a la data prevista.